Cină de post "La mansardă" – 26 aprilie 2013

Suntem, religios vorbind, în postul mare, şi sunt destui cei care îl urmează. Nu mă număr printre aceştia, căci nu numai că nu sunt o persoană religioasă (cel puţin nu în sensul obişnuit al cuvântului), dar am şi propriile mele îndoieli, nutriţional vorbind, despre o perioadă atât de lungă de post; cu toate acestea, respect alegerea celorlalţi.
India1 - Cină de post "La mansardă" - 26 aprilie 2013 1 - Retetele lui Radu

Cum mulţi dintre prietenii mei ţin post, vreau să le ofer ocazia de a participa la o masă de post, sau vegetariană, cu bucate gustoase şi ceva mai puţin banale. Lipsa produselor animale de orice fel îţi limitează alegerile culinare, dar cu puţină informaţie şi cu ceva experienţă se pot găti preparate vegetariene de o extraordinară savoare, pline de gust şi aromă, care să arate atractiv şi, sper eu, să-ţi şi rămână în memorie.
Probabil cea mai ofertantă cultură culinară, pentru un vegetarian sau o persoană aflată în post, este cea indiană; acolo, cea mai mare parte a populaţiei este, datorită religiei, vegetariană, iar în miile de ani în care s-a format bucătăria indiană, zeci de mii de bucătari inspiraţi au creat şi perfecţionat o gamă foarte largă de preparate pe bază de legume, leguminoase, cereale, fructe, ierburi aromate şi mirodenii.
Este, deci, normal să-mi îndrept atenţia către această, fascinantă de altfel, cultură culinară, atunci când organizez o masă de post. Nu am urmărit să pun pe masă un meniu tipic indian, căci am şi eu o seamă de limitări tehnice şi organizatorice acolo unde gătesc şi unde desfăşor evenimentele, plus cele datorate bugetului şi imposibilităţii de a găsi unele dintre ingrediente; am ales doar câteva preparate care mi se par gustoase şi, unele dintre ele, surprinzătoare pentru cea mai mare parte a publicului.
Vă poftesc, deci, la mansarda (să vă spun pentru a zecea oară cât este de frumoasă, intimă şi spaţioasă?) imobilului din str. Paris nr. 7A, pe data de 26 aprilie 2013, la orele 19:00, pentru o exotică cină de post.
În meniu:
Besan Paare – crackeri picanţi, preparaţi din făină de năut şi grâu, cu mirodenii
Samosa cu umplutură de cartofi, mazăre şi mirodenii
Salată de morcovi cu mung dal
Orez cu chimion şi baghaar
Chutney de mango
Piure picant de mazăre cu mentă, mirodenii şi ardei iuţi verzi
Chiftele vegetariene (din linte, naut, orez, arahide si morcovi) cu sos de roşii
Korma de legume cu lapte de cocos
Gulab Jamun cu şofran şi apă de trandafiri
Este posibil ca meniul de mai sus să sufere unele schimbări, funcţie de vinurile oferite de Halewood România (voi reveni cât pot de repede cu lista vinurilor), de ingredientele disponibile şi de inspiraţia mea. Voi găti, din nou, alături de Costel Clipescu, căci împreună formăm o echipă foarte bună şi eficientă.
Eu voi povesti un pic despre bucătăria indiană, mirodenii, vegetarianism şi post şi voi îndemna mesenii, ca întotdeauna, la discuţii şi voie bună.
Pretul, ca intotdeauna, este 99 lei/ persoana si include mancare, bauturi si servicii. Inscrierile se fac achitand in avans aceasta suma, in contul RO72RZBR0000060007711179 deschis la Raiffeisen Bank, agentia Delea Veche, pe numele Radu Popovici, cu mentiunea POST.
Pentru alte informaţii legate de meniu, locuri disponibile şi orice detalii organizatorice, pot fi contactat pe adresa de e-mail radu.popovici[around]reteteleluiradu.ro.
Nota:
În lunile mai – august ziua evenimentului se mută joi. Astfel, cei care îşi propun să plece din Bucureşti la sfârşit de săptămână, pot avea, totuşi, ocazia să participe şi la evenimentele de „La Mansardă”, dacă au timp şi chef.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.