Aceste pulpe de pui suculente si delicioase sunt o gustare excelenta, atat acasa, cat si la un picnic. Este adevarat ca necesita un pic de “manopera”, dar sunt simplu de facut.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
2 linguri de branza moale si grasa
2 catei de usturoi, rasi
1 lingurita de coaja de lamaie, rasa
1 1/2 lingura de verdeturi proaspete si/sau uscate, tocate (patrunjel, marar, menta, busuioc)
4 ciocanele de pui, cu os si piele
4 felii subtiri de bacon afumat
1 1/2 lingurita de pasta de mustar cu boabe
1 1/2 lingurita de pasta de mustar iute
2 lingurite de ulei de floarea-soarelui
sare
piper negru, proaspat macinat
frunze proaspete de verdeata, pentru ornat
1-2 linguri de ulei de masline extra virgin, pentru servit (optional)
Instructiuni:
Se amesteca intr-un castronel branza moale cu verdeturi, usturoi, sare si piper.
Se spala bine ciocanelele de pui, apoi se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se desprinde cu grija, introducand degetul mare dedesubt, pielea ciocanelelor. Se introduce pe sub aceasta o parte (cca. 1 1/2-2 lingurite) din mixtura de branza. Se intinde usor umflatura creata, prin presarea pielii cu degetele, astfel ca umplutura sa se extinda cat mai uniform pe sub piele.
Se asezoneaza apoi ciocanelele cu sare si piper. Se infasoara o felie de bacon in jurul capatului lat al ciocanelelor, ca sa se securizeze umplutura.
Se amesteca intr-un castronel cele doua feluri de mustar cu uleiul de floarea-soarelui. Se ung pulpele de pui, cat mai uniform cu pasta obtinuta.
Se frig pulpele pe un gratar bine incins, la foc mic-mediu, timp de 20 de minute, sau pana ce sunt rumenite si facute. Se intorc pe toate partile, ca sa se gateasca uniform.
Se servesc garnisite cu frunze proaspete de verdeata, stropite cu putin ulei de masline.
Variante:
Puteti servi pulpele de pui ca atare, cu paine, ca gustare. Daca doriti sa obtineti o masa mai consistenta, de pilda un pranz, serviti-le alaturi de piure de cartofi, piure mixt de cartofi, morcovi si telina, orez fiert, cartofi natur, cuscus sau legume aburite (gatite in aburi).
Sfaturi:
Dupa spalare, bucatile de pui se sterg cat mai bine. Cu cat suprafata lor este mai uscata, cu atat se vor rumeni mai frumos.
Uleiul de masline este optional, dar sfatul meu ar fi sa-l folositi, caci da un aspect frumos si lucios ciocanelelor de pui, plus gust si aroma. Sau, cel putin, mie imi place foarte mult.
Pentru umplutura puteti folosi branza grasa de vaci, sau ceva cu o consistenta oarecum similara, care sa se amestece usor cu alte ingrediente: ricotta, double cream, mascarpone.
Daca baconul se rumeneste prea tare inainte ca puiul sa fie facut, captusiti o tava de copt cu folie metalica sau hartie pergament, transferati pulpele in tava si acoperiti-le cu folie metalica. Gatiti-le in cuptorul incins la 180 °C pana ce sunt facute.
nu prea ma prind cum vine sa intru pe sub pielea puiului sa introduc amestecul de branza 🙂
dar cred ca o sa ma prind cand o sa testez reteta.
pentru mine este intr-adevar ceva inedit si chiar ma imbie sa le incerc.
@iulian: Pai este simplu. Bagi degetul aratator sau mijlociu pe sub piele si o ridici. Adica o desprinzi, dar fara sa o rupi. In locul obtinut introduce umplutura si scoti degetul. O sa arate cam ca o galma pe sub pielea de pui. Incepi sa o masezi cu degetele,. ca sa se intinda pe sug piele cat mai uniform.
m-am gandit sa le prepar la mese festive, mai la cate-un eveniment ceva, o conferinta, una alta… dupa aia o sa propun si pt. a le introduce in meniu! respecte!
@caius: bafta!
fantastic! le-am incercat…..la munca! mi-au iesit super! si branza si baconul…. verdeturile, le dau un gust pulpelor exceptional! multumim Domnu Radu! 🙂
@caius: Ma bucur ca ti-au placut. Poate le bagi si in meniu. 🙂
Aoleu imi ploua in gura cand vad baconul ala rumenit. bacon crocant si carne frageda, totul bine condimentat. tu vrei sa mor de pofta? 🙂
@Yoyo: As vrea doar sa mori de curiozitate si sa gatesti reteta acasa, cat mai repede. 🙂
Imi plac trei lucruri la reteta asta:
1. faptul ca ciocanelele sunt invelite in bacon, lucru care le da un gust foarte bun
2. modul in care este asigurata suculenta prin adausul mixturii de branza moale
3. asezonarea atat din interior (pe sub piele) cat si din exterior
Si eu folosesc adesea aceasta stropire finala cu ulei de masline extra virgin. Da intr-adevar un gust foarte bun. Parca m-as abtine insa aici fiindca reteta nu duce lipsa de gust. In rest mi se pare excelenta.
@memphis: Cum ziceam si in reteta, uleiul de masline exte optional. Mie mi-a placut asa, chiar daca ciocanelele sunt asezonate si au adaus de grasimi de la bacon si branza. Ce sa fac, iubesc mult uleiul de masline, mai ales cel extra virgin. 🙂
ce debut de saptamina savuros, prima data cind vad un asa mod de preparare pentru ciocanale, le scoate din banal cit ai zice peste! 🙂 eu dau salata! 🙂
@alison: Trebuie sa mai vina cineva sa dea piureul de cartofi, si punem de un pranz. 🙂