Aceste pulpe de pui suculente si delicioase sunt o gustare excelenta, atat acasa, cat si la un picnic. Este adevarat ca necesita un pic de “manopera”, dar sunt simplu de facut.
Ciocanele condimentate

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
2 linguri de branza moale si grasa
2 catei de usturoi, rasi
1 lingurita de coaja de lamaie, rasa
1 1/2 lingura de verdeturi proaspete si/sau uscate, tocate (patrunjel, marar, menta, busuioc)
4 ciocanele de pui, cu os si piele
4 felii subtiri de bacon afumat
1 1/2 lingurita de pasta de mustar cu boabe
1 1/2 lingurita de pasta de mustar iute
2 lingurite de ulei de floarea-soarelui
sare
piper negru, proaspat macinat
frunze proaspete de verdeata, pentru ornat
1-2 linguri de ulei de masline extra virgin, pentru servit (optional)

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castronel branza moale cu verdeturi, usturoi, sare si piper.

Se spala bine ciocanelele de pui, apoi se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se desprinde cu grija, introducand degetul mare dedesubt, pielea ciocanelelor. Se introduce pe sub aceasta o parte (cca. 1 1/2-2 lingurite) din mixtura de branza. Se intinde usor umflatura creata, prin presarea pielii cu degetele, astfel ca umplutura sa se extinda cat mai uniform pe sub piele.

Se asezoneaza apoi ciocanelele cu sare si piper. Se infasoara o felie de bacon in jurul capatului lat al ciocanelelor, ca sa se securizeze umplutura.

Se amesteca intr-un castronel cele doua feluri de mustar cu uleiul de floarea-soarelui. Se ung pulpele de pui, cat mai uniform cu pasta obtinuta.

Se frig pulpele pe un gratar bine incins, la foc mic-mediu, timp de 20 de minute, sau pana ce sunt rumenite si facute. Se intorc pe toate partile, ca sa se gateasca uniform.
Se servesc garnisite cu frunze proaspete de verdeata, stropite cu putin ulei de masline.

Variante:
Puteti servi pulpele de pui ca atare, cu paine, ca gustare. Daca doriti sa obtineti o masa mai consistenta, de pilda un pranz, serviti-le alaturi de piure de cartofi, piure mixt de cartofi, morcovi si telina, orez fiert, cartofi natur, cuscus sau legume aburite (gatite in aburi).

Sfaturi:
Dupa spalare, bucatile de pui se sterg cat mai bine. Cu cat suprafata lor este mai uscata, cu atat se vor rumeni mai frumos.

Uleiul de masline este optional, dar sfatul meu ar fi sa-l folositi, caci da un aspect frumos si lucios ciocanelelor de pui, plus gust si aroma. Sau, cel putin, mie imi place foarte mult.

Pentru umplutura puteti folosi branza grasa de vaci, sau ceva cu o consistenta oarecum similara, care sa se amestece usor cu alte ingrediente: ricotta, double cream, mascarpone.

Daca baconul se rumeneste prea tare inainte ca puiul sa fie facut, captusiti o tava de copt cu folie metalica sau hartie pergament, transferati pulpele in tava si acoperiti-le cu folie metalica. Gatiti-le in cuptorul incins la 180 °C pana ce sunt facute.