Cum in ultimul timp fac experimente cu amestecuri de condimente, amestecuri pe care eu le socotesc romanesti (ingredientele se gasesc pe piata, sunt intrate in alimentatia noastra de multi ani, iar eu sunt roman – suficiente motive, nu?), inevitabil imi ies si chestii gustoase. Iata un astfel de exemplu: ciuperci umplute si servite cu sos de rosii.


Nu va speriati de lungimea listei de ingrediente, reteta este mult mai simpla decat pare.
Am folosit ca parte a umpluturii o pasta de condimente, diferita de cea pe care am botezat-o “7 arome romanesti”. Are 8 ingrediente si este foarte gustoasa. Sosul de rosii este simplu, se prepara rapid si completeaza bine ciupercile. Preparatul poate fi servit ca o gustare satioasa, ca fel principal la un pranz usor, sau ca o cina mai deosebita. Nu uitati sa le insotiti cu un pahar de vin rosu sec si robust.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 2 persoane
Dificultate: medie
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
6 ciuperci champignon mari
3 linguri de ulei de floarea-soarelui
6 linguri de pasta de rosii
2 linguri de vin rosu
10 catei de usturoi, tocati marunt
1/2 cana cu frunze proaspete de patrunjel, tocate
2 lingurite de mustar
1 lingurita de miere
1-2 lingurite de zahar
2 lingurite de seminte de chimen
1 lingura de suc de lamaie
1 ceapa mica, tocata marunt
1/2 ardei iute rosu, curatat de seminte si tocat marunt
1/4 ardei gras rosu, curatat si taiat cubulete mici
1/4 ardei gras galben, curatat si taiat cubulete mici
1/4 ardei gras verde, curatat si taiat cubulete mici
1/2 morcov, curatat si taiat cubulete mici
60 g cascaval ras
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat
sare
piper negru, proaspat macinat

Instructiuni:
Se incinge o tigaita mica si se prajesc uscat, fara ulei, semintele de chimen; cand incep sa miroasa puternic si sa sara, se ia tigaita de pe foc si se pune deoparte. Se lasa sa se raceasca 4-5 minute.
Se piseaza intr-o piua jumatate din cantitatea de usturoi cu sare, ardei iute, jumatate din cantitatea de patrunjel, piper si chimen pana se obtine o pasta omogena. Se amesteca pasta de condimente cu miere, suc de lamaie si mustar.

Se separa cozile ciupercilor si se toaca marunt. Se incinge 1 lingura de ulei intr-o tigaie mare, la foc mic-mediu. Se adauga ceapa si un sfert din cantitatea de usturoi si se gatesc cateva minute, amestecand frecvent, pana ce se inmoaie. Se adauga cozile de ciuperci, ardeii grasi si morcovul si se continua 2-3 minute, amestecand ocazional.

Se adauga pasta de condimente si se amesteca bine de tot. Dupa 1-2 minute se ia tigaia de pe foc si se lasa compozitia sa se raceasca putin. Intre timp se ung ciupercile cu 2 lingurite de ulei, pe partea exterioara.
Cu alte 2 lingurite de ulei se unge un vas termorezistent, indeajuns de mare ca sa cuprinda ciupercile asezate intr-un singur strat, spatiate una de alta.

Se umplu ciupercile cu compozitia din tigaie; peste aceasta se presara cascaval ras. Se asaza ciupercile in vasul uns cu ulei si se acopera cu folie de aluminiu; se frig sub grill circa 5 minute, apoi se inlatura folia si se continua 3-4 minute, pana ce topping-ul de cascaval se topeste si se rumeneste, iar ciupercile sunt facute.

Intre timp se incinge uleiul ramas (circa 2 lingurite) intr-o tigaie, la foc mic, si se adauga usturoiul ramas. Se gateste, amestecand frecvent, 1-2 minute, pana ce incepe sa miroasa. Se adauga vinul si se amesteca bine. Se da in clocot si se fierbe la foc mic 1-2 minute, pana ce s-a redus la jumatate. Se adauga pasta de rosii si se continua alte 2 minute, amestecand ocazional, pana ce se obtine un sos gros. Se gusta si se adauga zahar, ca sa se corecteze aciditatea, daca este nevoie. Se sareaza, se pipereaza si se adauga restul de patrunjel tocat. Se ia tigaia de pe foc si se amesteca.
Se scot ciupercile din cuptor si se servesc stropite cu sosul de rosii, ornate cu frunze de patrunjel.

Sfaturi:
La umplutura puteti folosi orice fel de legume aveti in casa in acel moment: telina, mazare, fasole verde, conopida, broccoli, pastarnac etc. Daca nu aveti chef de legume, folositi orez fiert.

P.S.
Pesemne va intrebati de unde denumirea Alcor. Numele se datoreaza prietenilor mei, Alexandru si Corina, in casa carora am gatit prima data aceasta reteta. Ei au fost extrem de incantati, ca si ceilalti meseni prezenti, asa ca va ofer o reteta dublu-testata.