Stiu ca multi dintre dvs. tineti post zilele acestea. Vreau sa va propun o reteta potrivita traditiei acestei perioade: un preparat de post bine echilibrat ca asezonare, aromat si foarte gustos. Reteta este rapida si o puteti prepara si pentru masa de pranz, dar si la cina.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2-4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 de minute
Ingrediente:
3 linguri de ulei de floarea-soarelui
2 lingurite de seminte de chimen
2 cepe, tocate
4 catei de usturoi, pisati
2 linguri de fulgi de ardei gras (optional)
sare
piper negru, proaspat macinat
400 g ciuperci champignon, taiate in jumatati sau sferturi
2 linguri de pasta de mustar cu boabe
1 lingurita de miere (sau 1 lingurita de zahar)
1 lingurita de pasta de ardei iute, sau dupa gust
200 g rosii tocate, din cutie
1 lingura de pasta de rosii
frunze proaspete de patrunjel, tocate
Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare, la foc mic. Se adauga semintele de chimen si se gatesc 1-2 minute, pana ce incep sa sfaraie.
Se adauga ceapa, se amesteca si se caleste la foc mic-mediu 4-5 minute, pana ce devine translucida.
Se adauga usturoi, fulgi de ardei gras, sare si piper si se amesteca bine, circa 1 minut.
Se mareste putin flacara, se adauga ciupercile si se amesteca bine. Se adauga pasta de mustar si cea de ardei iute. Se gatesc ciupercile 2-3 minute, amestecand ocazional.
Se adauga rosiile tocate, cu suc cu tot, mierea si pasta de rosii. Se da mixtura in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se mijoteaza 5-10 minute, pana ce ciupercile sunt fragede si sosul este omogen si gros. Se adauga frunzele de patrunjel, se amesteca. Se gusta si se asezoneaza cu sare si piper. Se serveste preparatul cald, ornat cu frunze de patrunjel.
Sfaturi:
Fulgi de ardei gras se vand in supermarketuri, mai ales in Mega Image; sunt ambalati in borcanele de plastic si se gasesc la raionul de condimente.
Glosar:
Mijotare: fierbere molcoma, fara clocot, desfasurata la o temperatura a apei de 85-95°C: provine din “mijoter”, din limba franceza.