Vreau sa va propun o reteta simpla, rapida, cu ingrediente foarte usor de gasit pe piata, gustoase si versatila. Preparatul se poate servi ca gustare, sau ca salata de insotire, ori garnitura, alaturi de friptura de porc, pui, vita sau vanat.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
1 lingura de ulei de floarea-soarelui
1 lingura de unt
1 lingurita de seminte de chimen
3 cepe verzi, taiate bucatele separat partea alba de cea verde
4 catei de usturoi, pisati
250 g ciupercute champignon, taiate in jumatate
1 lingurita de frunze proaspete de cimbru, sau 1/2 lingurita de cimbru uscat
1 lingura de suc de lamaie
sare
piper negru, proaspat macinat
Instructiuni:
Se incing uleiul si untul intr-o tigaie mare. Se adauga semintele de chimen si se prajesc 30 de secunde la foc mediu. Se adauga apoi usturoiul si ceapa verde (partea alba) si se gatesc 2 minute, amestecand frecvent.
Se adauga ciupercutele si cimbrul si se amesteca bine. Se mareste flacara si se gatesc 4-5 minute, amestecand continuu.
Se adauga suc de lamaie, sare si piper. Se amesteca si se continua gatitul alte 2-3 minute, pana ce sucul de lamaie s-a evaporat. Se ia tigaia de pe foc, se adauga frunzele de ceapa verde si se amesteca.
Buna
Am facut aceasta reteta. Datorita comentariilor am crezut ca o sa fie prea puternic chimenul. Am respectat reteta si pot spune ca gustul chimenului nu a prea puternic. Preparatul e placut si am sa-l repet. O sa incerc sa folosesc si praz in loc de ceapa.
Am scos ghimbirul pe care l-am plantat si am o radacina de 150 gr. E mai aromat si mai iute decit cel din comert. Deci se poate cultiva si in ghiveci si cred ca si in gradina, pt cei care au.
@Dorel: Imi pare bine ca ti-a placut reteta. Am facut si o varianta cu praz, te poit asigura ca merge foarte bine.
as fi stiut eu cantitatea mai bine daca erau din conserva , la asta m-am referit . da , am tras-o un pic spre altceva dar idea de inceput conteaza .
@cristi-j: Conteaza cel mai mult ca te-ai simtit bine gatind si ca te-ai bucurat de rezultat. 🙂
tocmai am terminat de mincat ciupercile . mi-a placut cum a iesit dar nu stiu daca a iesit gustul obtinut de tine . asta datorita cantitatilor , in principal ciupercile care nu au fost din conserva si nu stiu exact cit au fost , dupa ochi s-ar putea sa fi fost 250 g , plus ca nu au fost champignons , erau deja mari si desfacute . am adaugat si muguri de fasole . nu a fost suc de lamiie ci de limeta . nu am simtit suficient citeva gusturi si data viitoare o sa adaug mai mult usturoi , cimbru si suc de lamiie . si o sa folosesc chimen macinat in loc de seminte , mie imi place mai mult gustul (diferit) cind sunt macinate . am mincat cu basmati simplu si un sos productie proprie – spicy mango – pentru contrast .
in concluzie mi-a placut combinatia ciuperci – chimen – cimbru dar cred ca de exemplu chimenul nu e pentru toata lumea (aici la noi) .
@cristi-j: Pai ciupercile mele au fost proaspete, nu din conserva. Normal ca ai mancat altceva, daca ai pus si muguri de fasole si orez. Ai tras reteta spre Asia. 🙂 In ce priveste chimenul, ai dreptate. Cunosc multa lume care nu-l suporta decat pe saratele. Eu, in schimb, mor dupa el, mai ales ca seminte intregi. Miam!
Am facut reteta. Eu am pus mai mult cimbru, dar este o chestie de gust personal. Foarte interesanta, mi-a placut.
@memphis: Ma bucur. 🙂
@Radu: Am si eu o intrebare: tehnic vorbind, ciupercutele acelea se gatesc 6-8 minute. E suficient sau trebuie sa ramana asa, foarte “al dente”? Pentru ca inteleg ca folosesti ciuperci proaspete, nu din cele conservate care sunt mai moi, dar nu prea au niciun gust.
@mihai2206: Eu nu le gatesc mai mult de cateva minute, atunci cand retea imi permite. Ciupercile se pot manca si crude si, desi rezista bine la tratament termic, nu au nevoie de timpi lungi de gatit. Pe cele gata fierte, din cutie, le folosesc la salate sau alte preparate reci, sau le incing doar 1-2 minute, ca sa fie in acelasi ton “termic” cu restul ingredientelor.
Bunica imi facea supa de chimen cu crutoane si era tare buna.
@Corina: Chiar este. Si mie imi place, dar n-am mai gustat-o demult. Mi-ai dat o idee.
Neaparat o sa incerc aceasta combinatie de arome la ciupercute. Si mie imi plac mai mult asa, decat cu sosuri cu faina. Grozava ideea asta cu preparate simple, care pot constitui un fel in sine sau o garnitura!
@Elena Toma: Daca o incerci, te rog da-mi de stire daca a placut. Sunt curios. Chimenul, am observat eu, este primit destul de dificil de multi romani.
Si eu o fac cum scrie Corina mai sus, numai ca arunc vin alb peste ciupercute in loc de otet si ies delicioase. Varianta cu chimen nu-mi prea surade, imi place chimenul dar parca in alte combinatii. Deh, gusturi si gusturi 🙂 In alta ordine de idei, am citit toate comentariile la postarea anterioara si concluzia mea e ca nu trebuie sa te necajesti, Radule, nu poate fi toata lumea multumita niciodata, sunt oameni si oameni, unii mai incrancenati si exigenti, altii mai amabili si toleranti, bref…e mare diversitate pe planeta Pamant 🙂
@Ada: Multumesc mult, Ada. Nu-i problema, am trecut deja peste, dar am tras invatamintele de rigoare. O sa va dovedesc asta cat de curand. 🙂
Interesant., trebuie sa o incerc.
Eu fac o astfel de varianta, care iese excelenta, cu anumite diferente. Pun otet de mere in loc de lamaie, usturoi in loc de ceapa si patrunjel in loc de cimbru. Complet alte arome.
Am sa o fac sa va spun diferentele.Sa vedem ce zic comentatorii mei de acasa daca schimb combinatia obisnuita.
@Corina: Interesant, o sa incerc si eu varianta ta. 🙂
chiar o s-o incerc pentru ca am niste ciuperci si sunt curios de combinatia ciuperci – chimen – cimbru . nu stiam ma “merg” ciupercile cu chimen … va fi ca gustare sau poate cu niste orez pentru ca nu am friptura sa o insoteasca .
@cristi-j: Nici eu nu stiam ca merg, dar mi-a placut cum a iesit. 🙂
Radu, bine ca ai posta o noua reteta. Ne muta gandurile catre ceea ce ne intereseaza mai mult. Reteta mi se pare simpla, rapida, sprintara, cu o combinatie interesanta si aromata de chimen cu cimbru si suc de lamaie. Cred ca ar fi mers bine cu unul dintre vinurile “proaste” de la Enira. 🙂
@memphis: Sper sa ne mute nu doar gandurile, ci si energiile. 🙂 Este atat de simpla incat merita incercata.