Cordon Bleu (si nu Gordon Bleu cum veti gasi in foarte multe restaurante si site-uri) denumeste un preparat pe baza de carne umpluta cu branza, apoi trecuta prin faina, ou si pesmet si prajita in baie de ulei.
Clatite Cordon Bleu cu ragu si mozzarella

Reteta de fata este o adaptare. Clatitele sunt umplute cu un sos de tip ragu, la care s-a adaugat mozzarella; clatitele sunt acoperite cu o crusta formata din faina, ou si pesmet, si apoi prajite in baie-de-ulei. Preparatul este delicios si interesant.
Astfel de clatite au fost preparate la cursul de gatit cu tema “Clatite in toate felurile”, desfasurat la GUXT. Am folosit la umplutura branza mozzarella de la Delaco.
Branza Mozzarella de la Delaco
Bucatarie: GUXT
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 2 ore

Ingrediente:
8 foi de clatite sarate
3-4 linguri de ulei de masline extra virgin
400 g carne tocata de vita
120 g branza mozzarella de la Delaco, taiata bucatele
1 ceapa, tocata marunt
1 catel de usturoi, tocat marunt
2 linguri de pasta de rosii
150 ml suc de rosii
100 ml vin rosu sec
1 frunza de dafin
4 linguri de faina
2 oua, batute
6 linguri de pesmet
ulei pentru prajit
sare
piper negru, proaspat macinat

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare, cu fund gros, la foc mediu. Se adauga ceapa, se sareaza si se gateste la foc mic circa 5 minute, pana ce se face translucida si se inmoaie. Se adauga usturoiul si se continua 1 minut.

Se adauga carnea tocata si se amesteca bine. Se foloseste o lingura de lemn, sau o spatula solida, iar la amestecare se insista asupra aglomerarilor de carne, care trebuie desfacute. Se gateste carnea la foc iute timp de 5-7 minute, sau pana ce s-a rumenit.

Se adauga frunza de dafin, vinul, pasta si sucul de rosii. Se amesteca si se mijoteaza (se fierbe lent si molcom) mixtura timp de circa 60-90 de minute. Daca sosul este prea uscat, se mai adauga vin rosu, sau suc de rosii, ori chiar apa. Se gusta sosul si se potriveste de sare si piper.

Se adauga bucatelele de mozzarella si se amesteca, la foc mic, pana ce branza s-a integrat bine in sos.

Se intind clatitele pe o suprafata de lucru orizontala. Se pun 2-3 linguri de sos in treimea inferioara (partea dinspre cel ce lucreaza) a clatitei. Se ruleaza clatita o data, apoi se indoaie catre interior marginile laterale. Se continua rularea pana ce se obrine un rulou gros, asemanator pachetelelor de primavara.

Se transfera faina intr-un castron, oul batut intr-un alt castron, iar pesmetul in cel de-al treilea castron. Se trec rulourile de clatita prin faina, se scutura de exces; se trec apoi prin ouale batute si prin pesmet. Se scutura de exces si se repeta operatia: inca o data prin ou si inca o data prin pesmet. Se va forma astfel o crusta mai groasa care va “sigila” clatita, ca sa nu se desfaca, si o va proteja la prajire.

Se incinge uleiul intr-o cratita. Trebuie ca uleiul sa formeze un strat de 4-5 cm grosime. Cand uleiul atinge circa 180 °C (se incearca aruncand in cratita un cubulet d epaine; daca temperatura este corecta, acesta trebuie sa sfaraie imediat si sa se rumeneasca in circa 30 de secunde), se prajesc clatitele, in doua transe daca este nevoie, pana se rumenesc uniform.

Se scot clatitele pe prosoape de hartie si se lasa sa se raceasca putin. Se servesc apoi alaturi de o salata verde, presarate cu Parmesan, ca atare sau dupa cum va este cheful.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Clatite Cordon Bleu cu ragu si mozzarella
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)