Clatite – reteta chinezeasca
Clatitele sunt preparate foarte populare in China, iar cele cu ceapa verde sunt printre cele mai raspandite. Ele se aseamana destul de mult cu clatitele care se prepara si la noi (vezi aici cum se prepara clatitele), deci sunt usor de facut.
Sunt destul de versatile, caci se pot servi cu diverse umpluturi si dip-uri.
Reteta de fata este cea de baza, iar preparatul se serveste ca antreu, alaturi de unul sau mai multe dip-uri. Eu va propun un dip extrem de gustos, cu o dominanta picanta (pe care o puteti modera “umbland” la cantitatea de ardei iute), invelita insa in nuante dulci, acrisoare, afumate si sarate.
- Bucatarie: chinezeasca
- Dificultate: usor
- Cantitate: 4 portii
- Timp de preparare: 10 minute
- Timp de gatit: 20 minute
Clatite cu ceapa verde – Ingrediente:
- 4 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
- 2 cepe verzi, tocate marunt
- 2 oua
- 2 galbenusuri de ou
- 200 g faina
- 1 lingurita de sare
- 300 ml lapte
- 100 ml apa
- 3 linguri sos de soia
- 1 lingura de suc de lamaie
- 1 lingurita de ulei brun de susan
- 1 lingurita de zahar brun
- 1 ardei iute rosu, taiat rondele
Clatite cu ceapa verde – Instructiuni de preparare:
Se incinge 1 lingura de ulei intr-o tigaie si se prajeste la foc mic ceapa verde, pana se inmoaie. Se da deoparte.
Se prepara dip-ul amestecand intr-un castronel sosul de soia cu suc de lamaie, ulei de susan, zahar brun si adei iute. Se acopera castronelul cat timp se gatesc clatitele, ca aromele sa aiba timp sa se dezvolte si sa se amestece.
Se bat ouale impreuna cu galbenusurile si se pun deoparte. Se cern faina si sarea intr-un castron mare si se amesteca cu ouale batute, folosind un tel in forma de para.
Se adauga treptat laptele si apa, batand continuu cu telul, pana ce aluatul este omogen si cremos. Se adauga si restul de ulei si se continua amestecarea cateva minute. In final se adauga ceapa verde, cu ulei cu tot.
Se toarna 1 polonic de aluat (circa 4-5 linguri) intr-o tigaie neaderenta si se gateste 2-3 minute la foc mic-mediu, pana ce se incheaga, dar nu apuca sa se rumeneasca. Clatita nu se intoarce. Dupa 2-3 minute, se scutura energic tigaia. Daca clatita se misca liber in tigaie, inseamna ca este facuta. Se inclina tigaia (cel mai bine se foloseste o tigaie de clatite, cu margini curbate si nu prea adanca) si se lasa clatita sa alunece pe o farfurie mare, plata.
Se asaza pe farfurii cate 2-3 clatite (functie de grosime ies 8-12 clatite in total), rulate si taiate fiecare in jumatate, pe diagonala. Se mananca inmuiate in dip-ul preparat mai sus.
Nu am apucat sa spun,dar…au iesit minunat si miam,miam! 😀
@Anais: Atunci sa va fie de bine. 🙂
Clatitele astea imi fac cu ochiul. Deci, sa trecem la treaba! 🙂
@Anais: Corect. 🙂
Nu, merg mai jos cu un etaj, la bunica. E singura cu rabdare la clatite. Cel mic mananca aprox.18, iar cel mare cam 20.Si, cel mai groaznic, stau langa tine cand se fac. Dupa 40 de clatite, transpirata, terminata, nici macar nu vad mormanul, ci o farfurie goala.Macar cateva secunde sa am satisfactia platoului cu varf.
Asa ca bunica este ajutorul in caz de clatite.
@Corina: Viata grea de mama. 🙂 Cred ca si eu mancam la varsta lor cam aceleasi cantitati.
Foarte interesant si tentant. Trebuie neaparat sa ma conving sa le fac. Mmm, probabil ca voi incalca regula mea in casa- Mama nu face clatite!
Ma tenteaza, mai ales pentru combinatia cu dip-ul.
@Corina: Pai cine le face atunci, copilul!? 🙂
De-abia astept!
Mie imi plac si asa, iar toata frumusetea mi se pare combinatia cu acest dip picant. S-ar putea sa incerc si varianta unei umpluturi de legume. Mi s-ar parea mai potrivit, desi sunt multe variante. Sunt insa curioasa ce variante vrei sa ne propui.
@Elena Toma: Voi gati cateva, in timp bineinteles, si vor fi preparate in stil chinezesc ca ingrediente si metoda.
Radu, reteta este o propunere interesanta, poate fi un mic dejun excelent. Pe cand si o continuare, in care sa umpli clatitele cu ceva?
@toni: Curand. 🙂 Doar ca se va transforma intr-o masa mai consistenta, va depasi stadiul de gustare si va trece catre fel principal. Am in cap mai multe variante.
Imi place combinatia pe care o propui, din cate imi dau seama, aluatul de clatite e f asemanator cu clatitele noastre clasice, acelea pe care toata lumea le umple cu dulceata, mai putin zaharul pe care-l contin cele din urma, in cazul tau, ceapa verde face diferenta, rezultatul e spectaculos ca aspect, dip-ul are si el aportul lui, imi plac, la o prima evaluare vizuala 🙂 plus ca pot fi umplute cu o multime de combinatii de ingrediente sarate, dupa inventivitatea fiecaruia.
@Ada: Este o retea de baza cu care poti “jongla” in orice directie doresti. Chestie chinezeasca, dom’le! 🙂
Multumesc, este o idee buna. Dar daca as vrea sa pastrez dipul, ce umplutura sa fac, ceva cu carne?
@simina: Soteaza cubulete de carne cu legume, taiate si ele cubulete. Sau foloseste carne gatita, orez fiert (ramase ambele de pe o zi pe alta) si ceva legume. Sau carne tocata, trasa la tigaie, cu orez, sau legume sotate. Posibilitatile sunt multiple.
Interesante clatite! Cred ca sosul le da un gust foarte bun, dar eu as incerca si o umplutura. Radu, ai vreo sugestie?
@simina: Daca le faci cu umplutura, incearca sa obtii clatite mai subtiri, adica minim 12 la numar (reglezi asta luand in polonic mai putina compozitie). O umplutura de primavara, foarte buna ar fi branza amestecata cu verdeata tocata (mie imi place mararul, dar poti folosi si patrunjel, sau busuioc) si optional un piculet de boia, sau ardei iute tocat. Renunti insa la dip. 🙂