Clatite Peperoni

Clatite cu carne de pui si mozzarela – Clatitele Peperoni

Nu stiu daca v-am mai spus asta, dar fac, la batranete, scoala de bucatari. Acum sunt in practica obligatorie de la sfarsitul cursului, pe care o efectuez la restaurantul “Peperoni”.

Am ales acest restaurant fiindca ii cunosc pe patroni, au un bucatar excelent, dl. Costel Clipescu, si, lucru important, este situat foarte aproape de locuinta mea, langa Piata Muncii, pe strada Gheorghe Petrascu nr.9.
Clatite Peperoni
Este mai comod pentru mine si ma bucur si de o anumita libertate. Asa se face ca, pe langa preparatele traditionale ale restaurantului, bucatarul si cu mine ne jucam cateodata facand mici inventii, el pe postul practicianului cu experienta mare, eu in postura ucenicului bine pregatit teoretic, care vrea sa acumuleze si experienta practica.

Clatitele de fata sunt o astfel de mica inovatie de care suntem destul de mandri. Sunt nu doar gustoase, ci si interesante.

Este posibil, de altfel, sa le gasiti pe viitor in meniul restaurantului Peperoni. Daca treceti pe acolo, cereti-le bucatarului si puneti-va o pila spunand ca ati vazut reteta pe blogul meu.

  • Bucatarie: romaneasca
  • Dificultate: medie
  • Cantitate: 4 portii
  • Timp de preparare: 10 minute
  • Timp de gatit: 30 minute

Clatite Peperoni – Ingrediente:

  • 8 foi de clatite preparate fara zahar
  • 2 piepti de pui dezosati, fara piele, circa 750g in total, taiati cubulete
  • 1-2 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • 1ceapa, tocata marunt
  • 60 ml vin alb, sec
  • 120 g branza mozzarela, rasa
  • patrunjel (sau marar) proaspat, tocat marunt
  • ulei pentru prajit
  • sare
  • piper
  • pesmet
  • 2 oua, batute
  • faina
  • marar, pentru ornat

Clatite Peperoni – Instructiuni:

Se sareaza si se pipereaza cubuletele de carne. Se incinge o tigaie mare si se adauga uleiul. Cand acesta este incins se adauga cubuletele de carne si se prajesc la foc mediu pana ce capata culoare alba. Se adauga ceapa si se continua, amestecand ocazional, pana ce carnea incepe sa se rumeneasca.

Se stinge cu vin alb, se adauga verdeata si se potriveste de sare si piper. Se ia tigaia de pe foc si se lasa cateva minute, sa se raceasca putin.

Se adauga in tigaie branza rasa si se amesteca bine.

Se intinde o foaie de clatita si se adauga in mijlocul ei a opta parte din compozitia de pui. Se ruleaza si se inchid capetele prin indoire, ca umplutura sa se sigileze cat mai bine.

Se da clatita prin faina, apoi prin ou si in final prin pesmet.

Se procedeaza la fel cu restul clatitelor si umpluturii. Se prajesc clatitele in transe, in baie de ulei, cateva minute, pana ce se fac aurii.

Se servesc fierbinti, cu sos de rosii (rosii tocate proaspete, sau din cutie, sare, piper negru, zahar, oregano, usturoi), sau cu un sos alb, de smantana (smantana de gatit 32%, parmesan ras, branza mozzarella rasa, sare, piper alb), ornate cu fire de verdeata.

Sfaturi:

In loc de mozzarella se poate folosi si branza ricotta, sau cascaval.

Daca vreti sa invatati mai multe despre clatite, cititi si Cum se fac clatitele, gasiti toate informatiile de care aveti nevoie pentru a deveni „specialisti” in asa ceva :).


  1. emi spune:

    Interesanta si reteta aceasta. Am vazut ca ai preparat ambele sosuri. Cred ca este interesant sa alternezi din cand in cand gusturile folosind cand un sos, cand celalalt.

  2. andra spune:

    Interesanta ideea de a praji clatitele dupa ce au fost umplute. Reteta este cam laborioasa totusi, este de facut atunci cand chiar ai chef de gatit: trebuie sa faci clatite, doua sosuri, o umplutura etc.

  3. Jacktel spune:

    Hallo radu,

    Rezeta este foarte feinä. Idea cu douä Sosuri ar trebuie sä fie Program. Este genialä. Asa poti sä aduci si mai mult Intensitate in Degustare. Super..

    Acuma face Eu iaräsi naicia pe Smecherul si zic cä ” ce este asa de mult de Lucru la rezeta asta dacä faci cu Pasiune ”
    Eu am un Motto si sper sä il redau in Romänä bine.
    Drumul imi este Tinta.

    Multe Salutäri

    • Radu Popovici spune:

      @Jacktel: Asa este, daca faci ceva cu pasiune, nici nu simti ca este greu. In ce priveste reteta, meritul principal revine „instructorului” meu.
      In alta ordine de idei, mi-ar placea sa se adopte si la noi idea de a servi preparatele alaturi de un set de cateva sosuri, ca sa alternezi gusturile. Asiatici au mereu pe masa spsuri sarate, iuti, dulci-acrisoare, dulci-picante, etc. Fiecare masa la ei este o simfonie de gusturi si arome.

  4. Jacktel spune:

    Hallo Radu,

    este cam greu. Aici la noi este greu si Oamenii au trecut printr+un Proces mai lung de Adaptare. Si aici strimbä multi din Nas dacä ii confrunti cu Experimente din astea. Gourmets se bucurä , dar Massele largi….
    Sosurile sint in orice Caz Coroana Mincärii si prin ele poti cum ai scris Tu sä servesti o Simfonie de Gusturi.
    Trebuie numai gäsitä Modalitatea sä nu le amesteci. Ästa cred cä este Detaliul important…

    Salutäri

  5. Elena Toma spune:

    Si eu ce fac, salivez? Nu-i frumos, doamnele se abtin sa se comporte in afara bunelor maniere!… Gusturile care-mi plac mie, chiar este o simfonie aici! Eu as pune mozzarela, are cu totul alt gust si se gaseste… Mama, ce meniu ii fac fiului meu! Si, daca nu o sa rezist, macar o inghititura o sa savurez si eu. Asa, din cand in gand (nu am gresit!) merita sa dai branci unei diete. Felicitari pentru preparat!

  6. Ada spune:

    Eu stiu reteta asta sub denumirea de clatite brasovene, cu diferenta ca umplutura e pe baza de carne tocata, am pregatit-o de cateva ori dar am renuntat din motive de silueta 🙂 , erau prea gustoase ca sa pot sa ma abtin si era prea mult: aluat, pesmet, faina etc. Reteta era, desigur, fara sosurile care, pana la urma, fac diferenta si era considerata ca apartinand bucatariei romanesti. Acum vreo saptamana am ajuns, din intamplare, intr-un restaurant cu specific romanesc, si aveau brasovene in menu, erau foi de clatita umplute ca in reteta ta cu pui bucatele si branza dar tot fara nici un sos.

  7. Ada spune:

    @Radu: sosul tau alb pe baza de branzeturi e preferatul meu, e bun si pe paine, ba as fi in stare sa-l mananc si gol 🙂 , normal ca aruncat din abundenta peste delicioasele clatitele pregatite de voi este de nerefuzat, in final imi spun „da-le naibii de calorii ca e scurta viata, mananc maine mere si salata verde sau, mai bine, poimaine, ca nu se stie ce reteta are Radu in plan pt postarea urmatoare” 🙂 si s-a rezolvat problema…oricum, mi-ai facut mare pofta, trebuie sa execut si eu un sos astazi, inventez ceva la care sa se potriveasca, plus ca mai am si de umplut oua cu gorgonzola ca mi-a ramas mintea la ele….imi incurci rau gandurile, Radule 🙂

  8. Denisa spune:

    Sunt intr-adevar asemanatoare cu clatitele brasovene, dar astea sunt mult mai pe gustul meu .. si puiul .. si branza si sosurile. O voi incerca negresit (desi are ‘jdemii de calorii 🙂 cu siguranta)

    Radu, pot sa intreb – fiindca tot ai pomenit de scoala de bucatari – ce scoala este? Un curs sau ceva de durata mai lunga, iti trebuie o calificare anterioara sau nu – orice informatie ar fi de folos, daca o poti impartasi cu noi aici pe blog, binenteles. Multumesc oricum.

  9. Cristi spune:

    Chiar voiam sa te intreb daca nu ai de gind sa scrii mai multe pe blog despre experienta de la cursuri: ce se intimpla acolo, ce dotari sint, ce inveti, etc.
    Pe mine unul m-ar interesa enorm, fara discutii.
    Multumesc.

  10. miki spune:

    Aş rămîne recunoscătoare dacă mi-ai spune modul de preparare al sosului de smîntînă . Am citit reţete cu diferite ingrediente , dar nu au fost pe placul meu . Îmi place sosul de smîntînă şi cel de ciuperci , dar l-am gustat doar făcut de profesionişti. Vreau să-l fac şi eu. Mulţumesc.

  11. Radu Popovici spune:

    @miki: Este extrem de simplu. Pur si simplu incingi o tigaie, incalzesti smantana (atentie, trebuie sa fie smantana speciala pentru gatit; eu o folosesc pe cea cu 32% grasime, altfel ti se taie cand o incalzesti), adaugi branza, lasi sa de topeasca, eventual vii si cu 1-2 lingurite de brandy, potrivesti de sare si piper si, cand il servesti, razi deasupra ceva Parmesan. Exista multe variante care mai adauga odata cu branza boabe de piper verde murate, capere; altele adauga la final verdeata tocata.

  12. miki spune:

    Mulţumesc pentru răspuns . Sînt o neştiutoare în combinaţii şi dacă unele se fac, altele nu. De aceea doream părerea expertului . Ceea ce am încercat pînă acum ţi se datorează şi totul a fost foarte bun . Succes în continuare!

  13. Emil40 spune:

    Vreau si eu sa fac o scoala de bucatari,imi poti spune te rog unde sa ma adresez si cam cat costa? Ti-as ramane profund indatorat,si sa stii ca niciodata nu e prea tarziu cand faci ceva cu placere
    O seara placuta

  14. cristi-j spune:

    acum mult timp faceam si eu ceva asemanator , o varianta mai rapida si mai saraca . nu era ceapa si vin , in loc de pui era sunca si in loc de brinza era smintina . abia acum insa mi-a picat fisa , oare de ce nu foloseam nici un sos ? eu sunt mare amator de sosuri . probabil din cauza ca deja era smintina . n-am mai facut de foarte mult timp , poate o sa incerc varianta ta , suna mult mai bine .

  15. miki spune:

    EXCELENTĂ , EXCELENTĂ, EXCELENTĂ! Am făcut reţeta şi ne-a plăcut .Am reuşit şi sosul de smîntînă pe care nu prea ştiam să-l fac, dar cu sfaturile primite de la tine l-am dovedit ! MII DE MULŢUMIRI!

    • Radu Popovici spune:

      @miki: Cea mai mare bucurie a bucatarului este atunci cand retetele lui plac si altora. Eu iti multumesc, mi-ai facut ziua mai senina. Chiar acum mi se repara acoperisul, am casa plina de meseriasi si de mizerie, totul costa mai mult decat se estimase, asa ca aveam moralul mai degraba scazut. 🙂

  16. miki spune:

    Îmi pare tare rău , dar fruntea sus! Poate reuşesc să facă ceva treabă astăzi cît este încă lumină şi vremea cît de cît bună. Totul este să ai răbdare , să nu stai pe lîngă ei că atunci chiar îţi strici ziua.(nu e bine nici să-i laşi de capul lor că trag chiulul). Nici nu ştii cum să faci cu meseriaşii noştri . Îţi doresc să ai parte de oameni cu conşiinţă , profesionişti şi să termini repede lucrările de reparaţii. BAFTĂ ! Cît de spre reţetă , cred că duminică o fac din nou . Chiar ne-a plăcut ca de altfel tot ceea ce am încercat pînă acum . Nu mint!

  17. mihai2206 spune:

    @Radu: Sper sa nu fiu deplasat, dar ai idee de ce program e la Peperoni? Sau un numar de telefon? Pe net nu gasesc nimic. Nu cred ca au site.

  18. Anais spune:

    Eu am incercat de multe ori sa fac sos de smantana.Rezultatul:de fiecare data s-a taiat.Era al naibii de frustrant deoarece totul era foarte simplu dar mie nu-mi iesea.Citind si celelalte comentarii am descoperit secretul…smantana cu 32%grasime.:D! S-a notat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.