Nu stiu daca v-am mai spus asta, dar fac, la batranete, scoala de bucatari. Acum sunt in practica obligatorie de la sfarsitul cursului, pe care o efectuez la restaurantul “Peperoni”. Am ales acest restaurant fiindca ii cunosc pe patroni, au un bucatar excelent, dl. Costel Clipescu, si, lucru important, este situat foarte aproape de locuinta mea, langa Piata Muncii, pe strada Gheorghe Petrascu nr.9.
Clatite Peperoni
Este mai comod pentru mine si ma bucur si de o anumita libertate. Asa se face ca, pe langa preparatele traditionale ale restaurantului, bucatarul si cu mine ne jucam cateodata facand mici inventii, el pe postul practicianului cu experienta mare, eu in postura ucenicului bine pregatit teoretic, care vrea sa acumuleze si experienta practica. Clatitele de fata sunt o astfel de mica inovatie de care suntem destul de mandri. Sunt nu doar gustoase, ci si interesante. Este posibil, de altfel, sa le gasiti pe viitor in meniul restaurantului Peperoni. Daca treceti pe acolo, cereti-le bucatarului si puneti-va o pila spunand ca ati vazut reteta pe blogul meu.

Bucatarie: romaneasca
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
8 foi de clatite preparate fara zahar
2 piepti de pui dezosati, fara piele, circa 750g in total, taiati cubulete
1-2 linguri de ulei de floarea-soarelui
1ceapa, tocata marunt
60 ml vin alb, sec
120 g branza mozzarela, rasa
patrunjel (sau marar) proaspat, tocat marunt
ulei pentru prajit
sare
piper
pesmet
2 oua, batute
faina
marar, pentru ornat

Instructiuni:
Se sareaza si se pipereaza cubuletele de carne. Se incinge o tigaie mare si se adauga uleiul. Cand acesta este incins se adauga cubuletele de carne si se prajesc la foc mediu pana ce capata culoare alba. Se adauga ceapa si se continua, amestecand ocazional, pana ce carnea incepe sa se rumeneasca.

Se stinge cu vin alb, se adauga verdeata si se potriveste de sare si piper. Se ia tigaia de pe foc si se lasa cateva minute, sa se raceasca putin.

Se adauga in tigaie branza rasa si se amesteca bine.

Se intinde o foaie de clatita si se adauga in mijlocul ei a opta parte din compozitia de pui. Se ruleaza si se inchid capetele prin indoire, ca umplutura sa se sigileze cat mai bine.

Se da clatita prin faina, apoi prin ou si in final prin pesmet.

Se procedeaza la fel cu restul clatitelor si umpluturii. Se prajesc clatitele in transe, in baie de ulei, cateva minute, pana ce se fac aurii.

Se servesc fierbinti, cu sos de rosii (rosii tocate proaspete, sau din cutie, sare, piper negru, zahar, oregano, usturoi), sau cu un sos alb, de smantana (smantana de gatit 32%, parmesan ras, branza mozzarella rasa, sare, piper alb), ornate cu fire de verdeata.

Sfaturi:
In loc de mozzarella se poate folosi si branza ricotta, sau cascaval.