Conchiglione cu creveti si doua sosuri

Cu ocazia concediului petrecut la Napoli am cumparat o punga cu paste Conchiglione 102, care mi s-au parut foarte simpatice si interesante, niste cochilii mari cam cat pumnul unui copil. Marimea face ca aceste paste sa fie potrivite pentru tot felul de umpluturi, iar varianta aceasta de reteta este doar una dintre multiplele posibilitati. In ultimele luni am vazut conchiglione 102 si in hipermarketurile noastre, mai ales in Cora, asa ca ne sunt oricand la indemana.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: medie
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 20 minute + marinare
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
14 conchiglione nr. 102
14 creveti decorticati si curatati (eventual puteti lasa codita neatinsa)
150 g fromage frais (sau branza de vaci)
100 g iaurt gros, sau smantana
sare
piper
1/2 lingurita de nucsoara
1/2 lingurita de boia iute
400 g rosii tocate din cutie, cu suc cu tot
4 linguri de Parmesan, proaspat ras
1 ceapa, tocata mrunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
2 catei de usturoi, rasi
2 linguri de suc de lamaie
3-4 linguri de ulei de masline extra virgin
1/2 ardei iute rosu, tocat marunt
2 lingurite de zahar
2 lingurite de coaja rasa de lamaie
2 linguri de busuioc proaspat, tocat
putin ardei iute tocat, pentru ornat (optional)
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat
Instructiuni:
Se amesteca intr-un platou sucul de lamaie cu 2 linguri de ulei de masline, usturoi ras, sare, piper, zahar, ardei iute tocat si coaja rasa de lamaie. Se adauga crevetii si se intorc de cateva ori in marinada, ca sa se “imbrace” cat mai uniform. Se lasa la marinat minim 30 de minute, timp in care se mai intorc de 2-3 ori.
Intre timp se fierb pastele in apa cu multa sare (circa 2 lingurite de sare/litru de apa) timp de 10 minute, pana ce sunt partial facute. Se scot, se scurg bine si se asaza, cu concavitatea in jos, sa se scurga de tot pe prosoape de hartie.
Se incinge cuptorul la 230 °C (doar un pic sub gradatia maxim).
Cat timp fierb pastele se amesteca intr-un castron smantana (sau iaurtul) cu fromage frais, sare, piper, nucsoara si boia iute. Se pune sosul deoparte.
Se pune pe foc iute o tigaie mare. Cand este incinsa, se face focul mic de tot si se adauga restul de ulei de masline. Imediat se adauga ceapa si se sareaza. Se caleste 3-4 minute, sau pana se inmoaie. Se adauga usturoi si ardei iute si se continua 1 minut. Se adauga rosiile din cutie, zahar si piper. Se gateste sosul 4-5 minute, pana ce se ingroasa putin. Se potriveste de sare, piper si zahar. Se ia tigaia de pe foc si se adauga busuiocul tocat. Se amesteca si se lasa sa se raceasca putin.
Dupa ce sosul s-a racit putin, se proceseaza cu un blender, ca sa capete o textura mai fina. Aceasta etapa a retetei este optionala, puteti lasi sosul si cu o textura mai “butucanoasa”, daca asa preferati.
Se umplu pastele cu sosul de fromage frais, cam 4/5 din intreaga cavitate. Se scot crevetii din marinada si se asaza peste umplutura, cu burta in jos. Se preseaza putin ca sa se fixeze cat de cat.
Se transfera sosul intr-un vas de cuptor, cat sa formeze un strat de maxim 1 cm. Sosul ramas se pune deoparte, pentru alte intrebuintari. Se asaza conchiglionele in sos. Se presara cu jumatate din Parmesanul ras si se transfera platoul in cuptor. Se coc pastele si crevetii 5 minute, pana ce crevetii se fac rozalii, iar pastele sunt al dente.
Se servesc pastele imediat, presarate cu restul de Parmesan, putin ardei iute tocat, daca doriti, si cu frunze proaspete de busuioc.


  1. PapaGheorghiu spune:

    O reteta minunata ce merita incercata de urgenta.Am luat si eu saptamana trecuta cand am fost in Italia aceste paste aveam o reteta pentru ele dar aceasta pare OK. Asa ca o sa incerc de urgenta

    • Radu Popovici spune:

      @PapaGheorghiu: Cum am mai specificat, avem aceste paste si in supermarket, deci puteti experimenta cu ele ori de cate ori doriti. Reteta mea este doar o singura varianta din multe care se pot imagina.

  2. Mirela Stanescu spune:

    Nu ma dau foarte mult in vant dupa paste, asa ca nu le-am observat, chiar daca stau foarte aproape de un magazin CORA, dar au aparut in peisaj crevetii, pentru care eu am o adevarata slabiciune, si busuioc, si Parmesa, si usturoi… Si fotografia este frumoasa. Nu dureaza prea mult nici gatitul – este inabusitor la bloc zilele astea – , asa ca o voi pregati cat de curand. Imi voi pune si ochelarii in functiune ca sa descopar pastele.

    • Radu Popovici spune:

      @Mirela Stanescu: Le gasesti fara probleme. Ies destul de bine in evidenta. Sunt interesante, asa ca merita cateva experimente.

  3. Freya spune:

    Arata foarte frumos farfuria aia,o poza foarte reusita, eu n-am apucat sa vad pastele astea, dar voi rectifica, imi place mult reteta asta.De cand cu blogul tau, mananc si eu mai multi creveti ca inainte, iar de orez nu mai vorbesc. Nu ca nu-mi placeau, dar nu-i foloseam asa de des.

    • Radu Popovici spune:

      @Freya: De cand cu blogul meu, si eu mananc mai multi creveti, mai mult orez si mai multe paste. pana sa am blogul, aceste alimente nu figurau printre cele preferate de mine; acum cred ca am blogul romanesc cu cele mai multe retete cu orez si cu creveti. 🙂
      La paste mai am inca de lucru, desi nici retetele cu ele nu sunt putine.

  4. Roxana spune:

    Daca e vorba de creveti, incerc si eu! 🙂
    As vrea numai sa stiu daca pot folosi iaurt degresat?! 😀
    In Cora am vazut si eu pastele!

  5. Lucian spune:

    Combinatia de paste cu creveti mi se pare printre cele mai bune, dupa orez, desigur. Nu am combinat creveti cu un astfel de sos care contine si rosii, dar data viitoare cand pun mana pe niste creveti, reteta aceasta o sa o incerc, arata foarte bine.

  6. cristi-j spune:

    exista sosuri simple de rosii pentru paste (cu rosii din conserva) care se gatesc 2 minute si sosuri care se gatesc 4 ore. ma gandesc ca exista motive pentru care sunt gatite 4 ore. nu spun deloc cum sa faci tu reteta, e reteta ta si gusturile tale dar pentru ca exista si alte pareri (si motive) exista si alte variante … hahaha
    mie de exemplu un sos cu rosii din conserva nu mi se pare gata dupa 5 minute, dar unul cu rosii proaspete mi s-ar putea parea gata dupa 5 minute

    coplesiti – necoplesiti … hahaha … nu sunt ei chiar asa coplesiti (mai ales ca ofera o imagine interesanta in acele paste), la o adica, pentru a fi savurati (mai ales ca au fost marinati /si au si codita de care pot fi apucati) pot fi mancati si separat iar pastele cu sosuri vin la imbucatura urmatoare… hehehe

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Coplesiti-necoplesiti, ca sa intru si eu in joc, crevetii mei au disparut in 20 de secunde din farfurii, si aveam ca meseni 2 bucatari profesionisti, deci le-a placut si sosul de rosii de 5 minute. 🙂 Ca tehnoligie, cum am procedat eu, dar si invitatii mei, se manca jumatate de conchiglione cu umplutura si sos, apoi jumatate de crevete si tot asa, cele doua suprapunandu-se, mai mult sau mai putin, in gura.
      Oricum, pastele astea sunt interesante si se preteaza la multe combinatii.

  7. Anais spune:

    Coplesiti, necoplesiti…poza asta ma face sa inghit in sec. Si eu am gustat celebrii creveti pentru prima oara acum 2 ani. Ma uitam la ei ca la filmele S.F. Nu prea aveam curaj sa gust 🙂 Nu stiam la ce sa ma astept. 🙂 Acelasi lucru s-a intamplat si cu piciorusele de broasca. Am dat tarcoale farfuriei vreo jumatate de ora si abia apoi, cu ochii inchisi, am gustat.

  8. Mihai spune:

    Pastele astea au fost o mare descoperire pentru mine. De cand le-am gatit prima oara m-am indragostit de ele. Multumesc, Radu, pentru inca o reteta!

  9. cristi-j spune:

    interesant.
    nu sunt italian dar parca si eu as zice ca ar merge altceva in loc de creveti care par un pic coplesiti … hahaha
    sosul de rosii ar beneficia de o gatire mai lunga, ar avea timp sa se dezvolte un gust mai adanc, 4-5 min mi se pare prea putin , de obicei e un 20 min la foc mic dar unii il gatesc si mai mult.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Sosul meu era gatit deja, fiind din conserva, inainte de a-l pune in tigaie. Nu ai nevoie de timpi atat de lungi de gatit. Pe urma, cu cat este gatit mai mult, cu atat ar putea coplesi si mai mult crevetii.

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Combinatia de sos rosu, condimentat prudent, sos de ricotta si de Parmesan ras trebuie sa fie gandita ca sa nu acopere crevetii. Probabil ca unii dintre italieni mi-ar reprosa ca am cam pus in umbra crevetii, dar mie mi-a placut preparatul. Cum zic adesea, trebuie sa placa in primul rand celui care gateste, aici nu suntem la restaurant.

  10. simina spune:

    Imi place mult reteta asta si ai dreptate am vazut si eu conchiglionele astea uriase in supermarket. Chiar ma intrebam daca se pot umple cu ceva.
    Nota 10 din nou pentru creveti au devenit preferatii mei. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Ma bucur ca impartasim pasiunea pentru creveti. Cand ma gandesc ca pana in urma cu 7 ani nici macar nu-i vazusem, daramite sa-i gust. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.