Condimentele – un subiect la moda?

Iată că am ajuns să-mi pun, pe lângă multe altele, şi această întrebare: da, chiar aşa, au ajuns oare condimentele să fie un subiect la modă? Eu sper că da. De unde şi până unde? Am fost solicitat de două ori, într-un răstimp de doar 3-4 zile să vorbesc, la două televiziuni diferite, despre condimente. Dar, haideţi s-o luăm cu începutul…

Prima solicitare a venit de la Pro TV. Este voba despre emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?”, un titlu bun, zic eu (deşi nu cred că asta a fost intenţia realizatorilor), căci exprimă foarte bine confuzia unui public asaltat din toate părţile cu informaţii, unele dintre ele incomplete, sau chiar complet eronate; un public care nu are bani, dar vrea să se hrănească, pe cât se poate, sănătos, şi caută disperat persoane de încredere care să-l ghideze. Există acum o sumedenie de diete, nu doar pentru cardiaci şi diabetici, şi nici doar pentru cei cu diverse intoleranţe şi alergii, ci mai ales pentru cei care doresc să mănânce sănătos şi, dacă se poate, să slăbească sau măcar să se menţină. Dieto-mania este o adevărată mină de aur pentru multe persoane care sunt, sau doar pozează a fi, specialişti în domeniul nutriţiei.
Lucru bun la emisiunea citată mai sus este faptul că a înţeles teama multora că dietele sunt un fel de „pedeapsă”, care te sileşte să mănânci doar chestii fleşcăite şi lipsite de gust, căci în mintea acestei majorităţi gustul mâncării este dat de grăsimi, carne multă şi prăjeală, adică exact de „chestiile” socotite a fi nesănătoase. Condimentele (aici ca nume generic pentru asezonatori) ar putea fi salvarea, căci acestea pot fi una dintre soluţiile de a obţine un plus de gust şi aromă pentru preparatele gătite în aburi, fierte sau fripte pe grătar ori sub grill. Pentru acest lucru am fost solicitat eu, să gătesc câte ceva în acest spirit dietetic şi să spun câteva vorbe despre asezonatori. Eram răcit cobză, aveam febră, dar am făcut un efort şi am filmat, căci mi-ar fi părut rău să scap ocazia de a vorbi despre ingredientele mele preferate: mirodenii, ierburi aromate, legume condimentare, condimente etc.
De ce am fost eu cel solicitat să particip la un astfel de subiect? Am convingerea că faptul că sunt bucureştean, adică aproape şi la îndemână, şi că am un mini-studiou unde se poate filma (doatat cu toate cele, inclusiv cu lumini), au fost motive importante. Poate a contat şi faptul că mă pricep cât de cât să folosesc asezonatorii, că mă descurc onorabil la gătit şi că am mai avut o colaborare anterioară foarte bună cu „Ce se întâmplă, doctore?”. Oricum, sunt convins că şi alţi colegi, bloggeri sau nu, din Bucureşti şi din alte oraşe, s-ar fi descurcat foarte bine.
Reţetele mele vor intra, se pare, în emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?” de sâmbătă, 12 februarie 2011, de la ora 10:00.

Citeste si articolul →   Fotografii de pe papamond (37)

A doua solicitare provine de la un post tv mai nou, şi anume 10TV. Mărturisesc că nu prind acest post şi nici măcat nu ştiu pe cineva care să aibă acces la el. Am fost solicitat telefonic să particip la emisiunea de la matinal, la ora 8:30, ca să spun câteva cuvinte despre condimente şi despr modul în care ne pot ele influenţa alimentaţia. Bineînţeles, subiectul este imens de stufos, aşa că probabil voi fi limitat la doar câteva consideraţii generale şi la scurta descriere a câtorva asezonatori care sunt disponibili pe piaţă, dar care, din lipsă de educaţie culinară, nu sunt băgaţi în seamă de publicul mare. Exemple ar putea fi multe, de la ghimbir la sos de soia, sau de la oţeturi aromate la sos Worcestershire.

Bucătăria românească nu are vreo mare tradiţie în folosirea asezonatorilor. Sare, zahăr, piper, oţet, câteva mirodenii, suc de lămâie, ceapă, usturoi, ardei iute şi vreo 6-7 ierburi aromate sunt aproape tot repertoriul la care face apel fondul clasic al reţetelor noastre. Mi se pare excelent faptul că se pot populariza la televizor şi alte astfel de ingrediente deosebite, şi chiar necesare, aş zice, astăzi, când primim hrană la standard de supermarket, adică pompată cu chimicale şi relativ inodoră şi insipidă, şi când personalul aşa-zis calificat (de fapt prost plătit şi în care nu se investeşte cine ştie ce) nu este în stare să-ţi ofere nici cele mai banale explicaţii despre ingredientele din rafturi. Bine că, în afară de bloguri, site-uri şi unele cărţi, televiziunile încep să se implice puţintel. Nu de alta, dar în goana dupa rating trebuie să ne mai amintim din când în când şi de educaţie.

Până la urmă, uite că mă bucur de investiţia făcută în fostul subsol, devenit acum studiou de filmări culinare. Mi-a luat ceva verme şi a costat destul de mult, dar încet-încet începe să se justifice.
În încheiere nu pot decât să salut cu bucurie faptul că blogurile culinare încep să fie luate în seamă tot mai mult de televiziuni. Sper ca prestaţiile mele să fie îndeajuns de bune ca să justifice încrederea posturilor TV şi să poată netezi calea spre micul ecran şi pentru alţi bloggeri.


17 comentarii pe “Condimentele – un subiect la moda?

  1. Liviu spune:

    Felicitari Radu, si la mai multe emisiuni!

    Da, s-a mai plimbat lumea pe afara, au mai mancat sau vazut una-alta, dar totusi putini au inceput sa fie interesati. Din pacate, pe marea majoritate a romanilor nu-i scoti din ciorba de burta si ceafa cu cartofi prajiti. In general sunt reticenti la tot ce e nou, nu neaparat la mancare. Aceasta majoritate asociaza mai degraba cuvantul „condimente” cu „iute / picant / piperat”, nu cu aromat, asa cu ar fi corect. O alta problema de care sufera este orgoliul. Decat sa intrebe la un restaurant chinezesc / arabesc / indian ce contine felul de mancare respectiv, prefera sa nu se faca de „rusine” si sa comande dupa ureche, rezultatul final fiind un dezastru total. Dupa care, a doua zi, ii auzi ca au fost la „arabesc” si ca aveau aia o mancare execrebila, cu un gust ciudat, nu puteai s-o mirosi domne, daramite sa o mai si mananci. In fine, cum sunt optimist de fel, sper ca lucrusrile se vor schimba cat mai repede.

    P.S. Saptamana asta am convins 7 perechi sa faca Ziua lu’ Valentin la un restaurant chinezesc bun de langa mine, sub indrumarea mea la comandarea mancarii. Urmeaza sa vad rezultatele 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Liviu: Multumesc. Am facut si eu o experienta similara, tot la un restaurant chinezesc si n-am avut prea mare succes. Iti tin pumnii. 🙂

  2. Mirela Stanescu spune:

    Felicitari ! Bineinteles ca fiecare se descurca in primul rand pe plan local. Nici tu nu ai acces la ce se intampla pe plan local in alte orase. Ma bucur ca ai fost solicitat: esti bine documentat fara sa pretinzi ca esti mai mult decat ceea ce esti, ai o exprimare corecta fara a fi docta si putin simt al umorului. Mie imi pare rau ca multe din aceste emisiuni, exceptand weekend-ul, sunt programate la ore la care majoritatea este la servici, sau pe drum spre casa. Generatia varstnica este cam pierduta; nu-i scoti din tonele de grasime, untura, prajeli (arse bine), rantasuri etc… Din pacate romanii sunt cam fixisti si nu prea ii scoti din caile batatorite de zeci si sute de ani. Nu spune nimeni sa se inlature datinile, traditiile, sau sa se copieze fara discernamant tot ce este in afara granitelor… dar un an are 365 de zile si terra noastra ne ofera inca atat de mult si de multe…

    • Radu Popovici spune:

      @Mirela: Multumesc pentru felicitari. Desi m-ai laudat, chestia cu „putin simt al umorului’ m-a cam intristat. Eu am chiar mult simt al umorului, dar ma abtin cat pot. 🙂 Ai dreptate cu fixismul celor mai varstnici, ramane sa-i convingem pe cei mai tinerei. 🙂

  3. lubita.iancu@gmail.com spune:

    Domnule Radu,in legatura cu toate condimentele,aveti perfecta dreptate;toate sunt bune,puse cand trebuie si mai ales unde trebuie;pana acum cativa ani,nici eu nu le stiam pe toate,poate nici acum dar cateva din ele,le cunosc si le folosesc;am facut intr-o zi niste briose,in care am pus,pe langa restul ingredientelor,scortisoara si ghimbir pudra;nu va spun ce bune au fost;dar ce va spun eu,ca doar le stiti pe toate;felicitari si sa stiti ca va urmaresc mereu.

    • Radu Popovici spune:

      @lubita: Asa este, puse cand, cat si in ce companie trebuie, condimentele sunt minunate si imi pare bine ca, incet-incet, incep si romanii sa le foloseasca. 🙂

  4. cristi-j spune:

    daca ma gandesc la contextul general , eu nu i-as mai spune „moda” , cred ca a trecut si de „tendinta” , e parte din societatea moderna si componenta a culturii si civilizatiei actuale . pe plan mondial , in ultimii 10 ani , a fost o adevarata explozie a gastronomiei , nu ca inainte subiectul n-ar fi fost prezent dar acum e peste tot si in cantitati mari : zeci de bucatari celebri , o multime de bucatari tv , sute de emisiuni de gen , dedicate sau rubrici gazduite in emisiuni generale , posturi tv specializate , milioane de blogguri si siteuri , articole in ziare si reviste , mii de carti care acopera toate aspectele posibile … si multe , multe altele . cum sa ne hranim , cum sa gatim , unde sa mancam , ce sa mancam , hrana bio , organica , sanatoasa , condimente , mirodenii si ierburi aromate , bucatarii exotice , diete peste diete .
    da’de ce ? depinde cum privesti lucrurile , ai putea de exemplu sa spui (daca esti adeptul teoriilor conspiratiei) ca dupa ce am fost adusi in stadiul actual (din greseala sau intentionat) acum ni se ofera , pardon , ni se vand si remediile . nu cred ca e chiar asa dar ceva adevar exista . ce mi se pare insa , mie personal , iritant e ca astazi totul e transformat in spectacol , informatia nu mai are valoare intrinseca , trebuie impachetata intr-un anumit fel , la fel arta si orice altceva . trebuie sa fim distrati si sa ni se vanda , orice aspect al vietii devine industrie si toate se subsumeaza marketingului , vanzarilor si divertismentului .
    am citit recent ca americanii , care au ajuns cam 3/4 supra-ponderali si cam 1/2 obezi , in proportie de 80% spun despre ei ca mananca sau incearca sa manance sanatos , toti sunt preocupati de diete si mancare sanatoasa … hahaha
    oricum , o discutie mult prea complexa si fara sfarsit … scuze … hehehe

    in rest , mult succes ! si la cat mai multe

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Am folosit „moda” in sens foarte larg; puteam sa spun si tendinta, si trend si altcumva, ar fi fost acelasi lucru. Vorba ta, in rest, discutia poate fi foarte complexa. Multumesc pentru urare.

  5. mitinita spune:

    Bineinteles ca tie iti raspund!Eh,fiecare cu stilul lui/ei…Dar decat un raspuns sarcastic,mai bine fara!Dupa cum bine zici,unele comentarii trebuie lasate no comment,nu-mi iese din minte postul cu soricii la categoria desert de la ultimul concurs!

  6. mitinita spune:

    Avem si noi acces la alte mancaruri,am inceput sa umblam si noi prin lume si asa am auzit si noi de alte condimente. Incearca sa-i spui unui roman ca mancarea noastra de fapt nu e asa de speciala si sarmale au pana si chinezii si sa vezi suparare mare. Ungurii sunt cunoscuti pentru bucataria lor (cu paprika), dar noi neavand condimente speciale nu cred ca iesim in evidenta cu nimic.
    Nu cred ca trebuie sa fii modest si sa crezi ca te-au ales numai pentru studioul tau, dupa parerea mea, tu ai cele mai multe informatii pe blogosfera romaneasca in legatura cu condimentele. Stilul tau accesibil si usor de inteles sunt un alt atuu. Mereu te-am laudat peste tot pentru ca raspunzi fiecarei persoane in parte, cred ca nici nu vrei sa stii ce putini bloggeri fac asta…

    • Radu Popovici spune:

      @mitinita: Nu am zis ca m-ar fi ales doar datorta studioului, am zis ca a contat si asta. 🙂 Chestia cu raspunsul la comentarii ma surprinde. Cam toti bloggerii pe care ii cunosc raspund, nu stiu daca chiar la toate comentariile, dar la cele mai multe. Poate nu fac asta cei cu trafic foarte mare. Cred ca daca as avea zilnic 200 de comentarii, dintre care multe tampite si aiurea, n-as putea raspunde nici eu de fiecare data…

  7. Elena Toma spune:

    Eu ma bucur ca o sa revii pe sticla. E vorba, pe langa bagajul de cunostinte in domeniu, de abilitatea de a sintetiza si a prezenta cateva lucruri esentiale, de cultura generala, carisma si, in ultimul rand, ca esti la indemana si dotat tehnic. 10 TV este pe reteaua de cablu RCS-RDS si Romtelecom, asa ca se vede in aproape tot Bucurestiul. Numai UPC nu cred ca-l are in grila…
    Inca o data, ma bucur pentru tine si asteptam si alte proiecte derulate cu tv.

    • Radu Popovici spune:

      @Elena: Multumesc pentru urari si informatii. O sa fac o cercetare, sa vad daca prind 10TV. Ar trebui sa dfie asa, caci sunt abonat la RCS-RDS.
      Oricum, „revenire pe sticla” este mult spus. Este vorba doar de 2 aparitii scurte. Bune si-alea, decat nimic… 🙂

  8. memphis spune:

    Felicitari si bafta maxima! Normal ca a contat si fatul ca esti din bucuresti si ca oferi conditii optime de filmare, dar a contat si munca ta de pana acum. Cred ca esti, cel putin la nivel teoretic, unul dintre cei mai bine pregatiti bucatari din internetul romanesc. In plus stii sa vorbesti, ai cultura generala buna si sunt convins ca ai o prezenta atragatoare. Carisma, cum se spune. Asa ca ai si destule merite personale. Este adevarat, bloggerii din provincie sunt oarecum defavorizati, caci intra mai greu pe posturile tv centrale, dar au si ei avantajele lor pe plan local.

  9. alison spune:

    felicitari, radu, abia astept sa te vad vorbind despre un asa subiect de vast si frumos! si nu ai fost ales doar pentru locatie si facilitatile ei ci si pentru faptul ca esti persoana care detine, datorita studiului si pasiunii, INFORMATIA. sa lasam modestia la o parte si sa recunoastem abilitatile unora dintre noi! 🙂
    mult succes!

    • Radu Popovici spune:

      @alison: Poate ca stiu ceva mai mult decat altii despre acest domeniu, dar la nivelul la care se fac emisiunile, multi alti bloggeri ar fi facut fata cu brio. Crezi ca ProTv Timisoara ar fi apelat la mine, de pilda? Ar fi facut emisiunea cu cineva de pe plan local. Nu vreau sa ma dau mai modest decat sunt, caci nu sunt, dar pe langa alte lucruri a contat si faptul ca era mai simplu cu mine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.