Condimentele – un subiect la moda?

Iata ca am ajuns sa-mi pun, pe langa multe altele, si aceasta întrebare: da, chiar asa, au ajuns oare condimentele sa fie un subiect la moda? Eu sper ca da. De unde si pana unde? Am fost solicitat de doua ori, într-un rastimp de doar 3-4 zile sa vorbesc, la doua televiziuni diferite, despre condimente. Dar, haideti s-o luam cu începutul…

Prima solicitare a venit de la Pro TV. Este voba despre emisiunea „Ce se întampla, doctore?”, un titlu bun, zic eu (desi nu cred ca asta a fost intentia realizatorilor), caci exprima foarte bine confuzia unui public asaltat din toate partile cu informatii, unele dintre ele incomplete, sau chiar complet eronate; un public care nu are bani, dar vrea sa se hraneasca, pe cat se poate, sanatos, si cauta disperat persoane de încredere care sa-l ghideze. Exista acum o sumedenie de diete, nu doar pentru cardiaci si diabetici, si nici doar pentru cei cu diverse intolerante si alergii, ci mai ales pentru cei care doresc sa manance sanatos si, daca se poate, sa slabeasca sau macar sa se mentina. Dieto-mania este o adevarata mina de aur pentru multe persoane care sunt, sau doar pozeaza a fi, specialisti în domeniul nutritiei.
Lucru bun la emisiunea citata mai sus este faptul ca a înteles teama multora ca dietele sunt un fel de „pedeapsa”, care te sileste sa mananci doar chestii flescaite si lipsite de gust, caci în mintea acestei majoritati gustul mancarii este dat de grasimi, carne multa si prajeala, adica exact de “chestiile” socotite a fi nesanatoase. Condimentele (aici ca nume generic pentru asezonatori) ar putea fi salvarea, caci acestea pot fi una dintre solutiile de a obtine un plus de gust si aroma pentru preparatele gatite în aburi, fierte sau fripte pe gratar ori sub grill. Pentru acest lucru am fost solicitat eu, sa gatesc cate ceva în acest spirit dietetic si sa spun cateva vorbe despre asezonatori. Eram racit cobza, aveam febra, dar am facut un efort si am filmat, caci mi-ar fi parut rau sa scap ocazia de a vorbi despre ingredientele mele preferate: mirodenii, ierburi aromate, legume condimentare, condimente etc.
De ce am fost eu cel solicitat sa particip la un astfel de subiect? Am convingerea ca faptul ca sunt bucurestean, adica aproape si la îndemana, si ca am un mini-studiou unde se poate filma (doatat cu toate cele, inclusiv cu lumini), au fost motive importante. Poate a contat si faptul ca ma pricep cat de cat sa folosesc asezonatorii, ca ma descurc onorabil la gatit si ca am mai avut o colaborare anterioara foarte buna cu „Ce se întampla, doctore?”. Oricum, sunt convins ca si alti colegi, bloggeri sau nu, din Bucuresti si din alte orase, s-ar fi descurcat foarte bine.
Retetele mele vor intra, se pare, în emisiunea „Ce se întampla, doctore?” de sambata, 12 februarie 2011, de la ora 10:00.

Citeste si articolul →   Grill Champions Tour III

A doua solicitare provine de la un post tv mai nou, si anume 10TV. Marturisesc ca nu prind acest post si nici macat nu stiu pe cineva care sa aiba acces la el. Am fost solicitat telefonic sa particip la emisiunea de la matinal, la ora 8:30, ca sa spun cateva cuvinte despre condimente si despr modul în care ne pot ele influenta alimentatia. Bineînteles, subiectul este imens de stufos, asa ca probabil voi fi limitat la doar cateva consideratii generale si la scurta descriere a catorva asezonatori care sunt disponibili pe piata, dar care, din lipsa de educatie culinara, nu sunt bagati în seama de publicul mare. Exemple ar putea fi multe, de la ghimbir la sos de soia, sau de la oteturi aromate la sos Worcestershire.

Bucataria romaneasca nu are vreo mare traditie în folosirea asezonatorilor. Sare, zahar, piper, otet, cateva mirodenii, suc de lamaie, ceapa, usturoi, ardei iute si vreo 6-7 ierburi aromate sunt aproape tot repertoriul la care face apel fondul clasic al retetelor noastre. Mi se pare excelent faptul ca se pot populariza la televizor si alte astfel de ingrediente deosebite, si chiar necesare, as zice, astazi, cand primim hrana la standard de supermarket, adica pompata cu chimicale si relativ inodora si insipida, si cand personalul asa-zis calificat (de fapt prost platit si în care nu se investeste cine stie ce) nu este în stare sa-ti ofere nici cele mai banale explicatii despre ingredientele din rafturi. Bine ca, în afara de bloguri, site-uri si unele carti, televiziunile încep sa se implice putintel. Nu de alta, dar în goana dupa rating trebuie sa ne mai amintim din cand în cand si de educatie.

Pana la urma, uite ca ma bucur de investitia facuta în fostul subsol, devenit acum studiou de filmari culinare. Mi-a luat ceva verme si a costat destul de mult, dar încet-încet începe sa se justifice.
În încheiere nu pot decat sa salut cu bucurie faptul ca blogurile culinare încep sa fie luate în seama tot mai mult de televiziuni. Sper ca prestatiile mele sa fie îndeajuns de bune ca sa justifice încrederea posturilor TV si sa poata netezi calea spre micul ecran si pentru alti bloggeri.

17 comentarii pe “Condimentele – un subiect la moda?

  1. Liviu spune:

    Felicitari Radu, si la mai multe emisiuni!

    Da, s-a mai plimbat lumea pe afara, au mai mancat sau vazut una-alta, dar totusi putini au inceput sa fie interesati. Din pacate, pe marea majoritate a romanilor nu-i scoti din ciorba de burta si ceafa cu cartofi prajiti. In general sunt reticenti la tot ce e nou, nu neaparat la mancare. Aceasta majoritate asociaza mai degraba cuvantul “condimente” cu “iute / picant / piperat”, nu cu aromat, asa cu ar fi corect. O alta problema de care sufera este orgoliul. Decat sa intrebe la un restaurant chinezesc / arabesc / indian ce contine felul de mancare respectiv, prefera sa nu se faca de “rusine” si sa comande dupa ureche, rezultatul final fiind un dezastru total. Dupa care, a doua zi, ii auzi ca au fost la “arabesc” si ca aveau aia o mancare execrebila, cu un gust ciudat, nu puteai s-o mirosi domne, daramite sa o mai si mananci. In fine, cum sunt optimist de fel, sper ca lucrusrile se vor schimba cat mai repede.

    P.S. Saptamana asta am convins 7 perechi sa faca Ziua lu’ Valentin la un restaurant chinezesc bun de langa mine, sub indrumarea mea la comandarea mancarii. Urmeaza sa vad rezultatele 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Liviu: Multumesc. Am facut si eu o experienta similara, tot la un restaurant chinezesc si n-am avut prea mare succes. Iti tin pumnii. 🙂

  2. Mirela Stanescu spune:

    Felicitari ! Bineinteles ca fiecare se descurca in primul rand pe plan local. Nici tu nu ai acces la ce se intampla pe plan local in alte orase. Ma bucur ca ai fost solicitat: esti bine documentat fara sa pretinzi ca esti mai mult decat ceea ce esti, ai o exprimare corecta fara a fi docta si putin simt al umorului. Mie imi pare rau ca multe din aceste emisiuni, exceptand weekend-ul, sunt programate la ore la care majoritatea este la servici, sau pe drum spre casa. Generatia varstnica este cam pierduta; nu-i scoti din tonele de grasime, untura, prajeli (arse bine), rantasuri etc… Din pacate romanii sunt cam fixisti si nu prea ii scoti din caile batatorite de zeci si sute de ani. Nu spune nimeni sa se inlature datinile, traditiile, sau sa se copieze fara discernamant tot ce este in afara granitelor… dar un an are 365 de zile si terra noastra ne ofera inca atat de mult si de multe…

    • Radu Popovici spune:

      @Mirela: Multumesc pentru felicitari. Desi m-ai laudat, chestia cu “putin simt al umorului’ m-a cam intristat. Eu am chiar mult simt al umorului, dar ma abtin cat pot. 🙂 Ai dreptate cu fixismul celor mai varstnici, ramane sa-i convingem pe cei mai tinerei. 🙂

  3. lubita.iancu@gmail.com spune:

    Domnule Radu,in legatura cu toate condimentele,aveti perfecta dreptate;toate sunt bune,puse cand trebuie si mai ales unde trebuie;pana acum cativa ani,nici eu nu le stiam pe toate,poate nici acum dar cateva din ele,le cunosc si le folosesc;am facut intr-o zi niste briose,in care am pus,pe langa restul ingredientelor,scortisoara si ghimbir pudra;nu va spun ce bune au fost;dar ce va spun eu,ca doar le stiti pe toate;felicitari si sa stiti ca va urmaresc mereu.

    • Radu Popovici spune:

      @lubita: Asa este, puse cand, cat si in ce companie trebuie, condimentele sunt minunate si imi pare bine ca, incet-incet, incep si romanii sa le foloseasca. 🙂

  4. cristi-j spune:

    daca ma gandesc la contextul general , eu nu i-as mai spune “moda” , cred ca a trecut si de “tendinta” , e parte din societatea moderna si componenta a culturii si civilizatiei actuale . pe plan mondial , in ultimii 10 ani , a fost o adevarata explozie a gastronomiei , nu ca inainte subiectul n-ar fi fost prezent dar acum e peste tot si in cantitati mari : zeci de bucatari celebri , o multime de bucatari tv , sute de emisiuni de gen , dedicate sau rubrici gazduite in emisiuni generale , posturi tv specializate , milioane de blogguri si siteuri , articole in ziare si reviste , mii de carti care acopera toate aspectele posibile … si multe , multe altele . cum sa ne hranim , cum sa gatim , unde sa mancam , ce sa mancam , hrana bio , organica , sanatoasa , condimente , mirodenii si ierburi aromate , bucatarii exotice , diete peste diete .
    da’de ce ? depinde cum privesti lucrurile , ai putea de exemplu sa spui (daca esti adeptul teoriilor conspiratiei) ca dupa ce am fost adusi in stadiul actual (din greseala sau intentionat) acum ni se ofera , pardon , ni se vand si remediile . nu cred ca e chiar asa dar ceva adevar exista . ce mi se pare insa , mie personal , iritant e ca astazi totul e transformat in spectacol , informatia nu mai are valoare intrinseca , trebuie impachetata intr-un anumit fel , la fel arta si orice altceva . trebuie sa fim distrati si sa ni se vanda , orice aspect al vietii devine industrie si toate se subsumeaza marketingului , vanzarilor si divertismentului .
    am citit recent ca americanii , care au ajuns cam 3/4 supra-ponderali si cam 1/2 obezi , in proportie de 80% spun despre ei ca mananca sau incearca sa manance sanatos , toti sunt preocupati de diete si mancare sanatoasa … hahaha
    oricum , o discutie mult prea complexa si fara sfarsit … scuze … hehehe

    in rest , mult succes ! si la cat mai multe

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Am folosit “moda” in sens foarte larg; puteam sa spun si tendinta, si trend si altcumva, ar fi fost acelasi lucru. Vorba ta, in rest, discutia poate fi foarte complexa. Multumesc pentru urare.

  5. mitinita spune:

    Bineinteles ca tie iti raspund!Eh,fiecare cu stilul lui/ei…Dar decat un raspuns sarcastic,mai bine fara!Dupa cum bine zici,unele comentarii trebuie lasate no comment,nu-mi iese din minte postul cu soricii la categoria desert de la ultimul concurs!

  6. mitinita spune:

    Avem si noi acces la alte mancaruri,am inceput sa umblam si noi prin lume si asa am auzit si noi de alte condimente. Incearca sa-i spui unui roman ca mancarea noastra de fapt nu e asa de speciala si sarmale au pana si chinezii si sa vezi suparare mare. Ungurii sunt cunoscuti pentru bucataria lor (cu paprika), dar noi neavand condimente speciale nu cred ca iesim in evidenta cu nimic.
    Nu cred ca trebuie sa fii modest si sa crezi ca te-au ales numai pentru studioul tau, dupa parerea mea, tu ai cele mai multe informatii pe blogosfera romaneasca in legatura cu condimentele. Stilul tau accesibil si usor de inteles sunt un alt atuu. Mereu te-am laudat peste tot pentru ca raspunzi fiecarei persoane in parte, cred ca nici nu vrei sa stii ce putini bloggeri fac asta…

    • Radu Popovici spune:

      @mitinita: Nu am zis ca m-ar fi ales doar datorta studioului, am zis ca a contat si asta. 🙂 Chestia cu raspunsul la comentarii ma surprinde. Cam toti bloggerii pe care ii cunosc raspund, nu stiu daca chiar la toate comentariile, dar la cele mai multe. Poate nu fac asta cei cu trafic foarte mare. Cred ca daca as avea zilnic 200 de comentarii, dintre care multe tampite si aiurea, n-as putea raspunde nici eu de fiecare data…

  7. Elena Toma spune:

    Eu ma bucur ca o sa revii pe sticla. E vorba, pe langa bagajul de cunostinte in domeniu, de abilitatea de a sintetiza si a prezenta cateva lucruri esentiale, de cultura generala, carisma si, in ultimul rand, ca esti la indemana si dotat tehnic. 10 TV este pe reteaua de cablu RCS-RDS si Romtelecom, asa ca se vede in aproape tot Bucurestiul. Numai UPC nu cred ca-l are in grila…
    Inca o data, ma bucur pentru tine si asteptam si alte proiecte derulate cu tv.

    • Radu Popovici spune:

      @Elena: Multumesc pentru urari si informatii. O sa fac o cercetare, sa vad daca prind 10TV. Ar trebui sa dfie asa, caci sunt abonat la RCS-RDS.
      Oricum, “revenire pe sticla” este mult spus. Este vorba doar de 2 aparitii scurte. Bune si-alea, decat nimic… 🙂

  8. memphis spune:

    Felicitari si bafta maxima! Normal ca a contat si fatul ca esti din bucuresti si ca oferi conditii optime de filmare, dar a contat si munca ta de pana acum. Cred ca esti, cel putin la nivel teoretic, unul dintre cei mai bine pregatiti bucatari din internetul romanesc. In plus stii sa vorbesti, ai cultura generala buna si sunt convins ca ai o prezenta atragatoare. Carisma, cum se spune. Asa ca ai si destule merite personale. Este adevarat, bloggerii din provincie sunt oarecum defavorizati, caci intra mai greu pe posturile tv centrale, dar au si ei avantajele lor pe plan local.

  9. alison spune:

    felicitari, radu, abia astept sa te vad vorbind despre un asa subiect de vast si frumos! si nu ai fost ales doar pentru locatie si facilitatile ei ci si pentru faptul ca esti persoana care detine, datorita studiului si pasiunii, INFORMATIA. sa lasam modestia la o parte si sa recunoastem abilitatile unora dintre noi! 🙂
    mult succes!

    • Radu Popovici spune:

      @alison: Poate ca stiu ceva mai mult decat altii despre acest domeniu, dar la nivelul la care se fac emisiunile, multi alti bloggeri ar fi facut fata cu brio. Crezi ca ProTv Timisoara ar fi apelat la mine, de pilda? Ar fi facut emisiunea cu cineva de pe plan local. Nu vreau sa ma dau mai modest decat sunt, caci nu sunt, dar pe langa alte lucruri a contat si faptul ca era mai simplu cu mine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.