Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

“Coq au vin” este o reteta clasica, despre care se spune ca, in diferite variante, exista inca de pe vremea lui Iulius Cezar, adica de peste 2000 de ani. Reteta consta din carne de pasare brezata intr-un sos de vin rosu. Initial se foloseau cocosi, a caror carne tare si fibroasa se putea gati doar prin brezare. Astazi se foloseste pui, iar timpul de gatit este substantial mai scurt.


Bucatarie: franceza
Dificultate: medie
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 35 minute

Ingrediente:
4 pulpe superioare de pui, circa 800 g in total, fara piele dar cu os
sare
piper negru, proaspat macinat
10 felii subtiri de bacon
1-2 linguri de ulei de masline
3 linguri de unt
120 g cepe tinere, mici, curatate si lasate intregi (sau cepe taiate in jumatate)
1 lingura de faina
2 morcovi medii, taiati bucati
250 ml vin rosu
150 ml fond de pui, sau cat este nevoie
1 lingura de pasta de rosii
2 frunze de dafin
4 fire de cimbru
8-10 boabe de piper
4 catei de usturoi, zdrobiti putin
frunze de cimbru, pentru servit

Instructiuni:
Se spala pulpele, apoi se sterg bine prin tamponare cu prosoape de hartie. Se sareaza si se pipereaza. Se tavalesc prin faina, apoi se scutura de exces. Se incing intr-o caserola 1 lingura de unt si uleiul. Se adauga pulpele si se prajesc la foc mediu-iute, timp de 2 minute pe fiecare parte, sau pana ce se rumenesc uniform. Se scot si se transfera pe o farfurie.

Se adauga feliile de bacon si se prajesc pana ce se rumenesc. Se transfera pe prosoape de hartie. Cand se racesc putin, se toaca 6 dintre ele. Se incinge cuptorul la 150 °C.
Se pregateste un bouquet garni, ambaland in tifon frunzele de dafin, boabele de piper si firele de cimbru. Se leaga bouquet garni-ul.

Se adauga in caserola ceapa, se sareaza si se caleste 3-4 minute, la foc mic, pana se inmoaie. Se adauga morcovii, se mareste flacara si se soteaza 2-3 minute, sau pana se rumenesc putin.
Se adauga vin, fond, usturoi si pasta de rosii. Se amesteca 1 minut, apoi se adauga bouquet garni-ul. Se readuc pulpele in vas, se completeaza cu fond, daca este nevoie (pulpele trebuie sa fie imersate pe 3/4 in lichid), se da lichidul in clocot, se acopera vasul si se transfera in cuptor pentru 20-25 de minute.

Se scot pulpele din sos si se pun deoparte. Se reduce sosul la foc mic, pana la 1/3, apoi se finiseaza cu unt, incorporand in sos cubuletele de unt reci, cu miscari circulare.
Se readuc pulpele in sos, impreuna cu baconul tocat, si se incing 1-2 minute. Se servesc pulpele pe un pat de ceapa si morcovi, langa felii de bacon rumenit, presarat cu frunzulite de cimbru, cu un pahar de vin Alira Merlot 2009.

Vinul potrivit: Alira Merlot 2009

WineRo pe FaceBook.

Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.