Coq au vin

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.
“Coq au vin” este o reteta clasica, despre care se spune ca, in diferite variante, exista inca de pe vremea lui Iulius Cezar, adica de peste 2000 de ani. Reteta consta din carne de pasare brezata intr-un sos de vin rosu. Initial se foloseau cocosi, a caror carne tare si fibroasa se putea gati doar prin brezare. Astazi se foloseste pui, iar timpul de gatit este substantial mai scurt.
coq au vin - Coq au vin 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: franceza
Dificultate: medie
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 35 minute
Ingrediente:
4 pulpe superioare de pui, circa 800 g in total, fara piele dar cu os
sare
piper negru, proaspat macinat
10 felii subtiri de bacon
1-2 linguri de ulei de masline
3 linguri de unt
120 g cepe tinere, mici, curatate si lasate intregi (sau cepe taiate in jumatate)
1 lingura de faina
2 morcovi medii, taiati bucati
250 ml vin rosu
150 ml fond de pui, sau cat este nevoie
1 lingura de pasta de rosii
2 frunze de dafin
4 fire de cimbru
8-10 boabe de piper
4 catei de usturoi, zdrobiti putin
frunze de cimbru, pentru servit

Instructiuni:
Se spala pulpele, apoi se sterg bine prin tamponare cu prosoape de hartie. Se sareaza si se pipereaza. Se tavalesc prin faina, apoi se scutura de exces. Se incing intr-o caserola 1 lingura de unt si uleiul. Se adauga pulpele si se prajesc la foc mediu-iute, timp de 2 minute pe fiecare parte, sau pana ce se rumenesc uniform. Se scot si se transfera pe o farfurie.
Se adauga feliile de bacon si se prajesc pana ce se rumenesc. Se transfera pe prosoape de hartie. Cand se racesc putin, se toaca 6 dintre ele. Se incinge cuptorul la 150 °C.
Se pregateste un bouquet garni, ambaland in tifon frunzele de dafin, boabele de piper si firele de cimbru. Se leaga bouquet garni-ul.
Se adauga in caserola ceapa, se sareaza si se caleste 3-4 minute, la foc mic, pana se inmoaie. Se adauga morcovii, se mareste flacara si se soteaza 2-3 minute, sau pana se rumenesc putin.
Se adauga vin, fond, usturoi si pasta de rosii. Se amesteca 1 minut, apoi se adauga bouquet garni-ul. Se readuc pulpele in vas, se completeaza cu fond, daca este nevoie (pulpele trebuie sa fie imersate pe 3/4 in lichid), se da lichidul in clocot, se acopera vasul si se transfera in cuptor pentru 20-25 de minute.
Se scot pulpele din sos si se pun deoparte. Se reduce sosul la foc mic, pana la 1/3, apoi se finiseaza cu unt, incorporand in sos cubuletele de unt reci, cu miscari circulare.
Se readuc pulpele in sos, impreuna cu baconul tocat, si se incing 1-2 minute. Se servesc pulpele pe un pat de ceapa si morcovi, langa felii de bacon rumenit, presarat cu frunzulite de cimbru, cu un pahar de vin Alira Merlot 2009.
Vinul potrivit: Alira Merlot 2009
WineRo pe FaceBook.
Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.

Citeste si articolul →   Salata de creveti cu muguri de bambus si sos picant

Un comentariu pe “Coq au vin

  1. Andra spune:

    Tocmai ce am terminat de facut aceasta reteta la care am folosit carne de la un cocosel de tara. Trebuie sa mentionez ca am fiert toata pasarea inca de ieri, iar azi am urmat pasii exacti ai retetei doar ca am folosit carnea deja fiarta plus o parte din zeama de carne pastrata special, ambele tinute peste noapte la frigider.
    Carnea de tara fiind mai ferma nu se “dezintegreaza” ca cea din magazin si atunci a mers la fix. Rezultatul m-a uimit. Ma asteptam sa fie gustos, dar a iesit peste asteptari – carnea e extrem de frageda fara sa se dezintegreze si pastreaza in toata fibra gustul de vin aromat si condimentat iar aromele si baconul de la final…demential. Ma pregatesc sa merg cu toata minunatia asta in vizita dar nu ma pot abtine sa tot ciugulesc din ea.
    Am uitat sa spun ca am folosit pulpele impartite in pulpe superioare si copane, aripile si pieptul de la coq.
    Multumesc pentru inspiratie.

  2. laura spune:

    Coq e totusi cocos,iar gustul e cu totul altfel decat cel al pulpelor de pui din comert,injectate cu apa din belsug. Odata ce ai facut compromisul cu pui in loc de cocos,nu vad de ce se face atata caz pentru cateva feliute de bacon,care musai tre’ sa fie de calitate! Iar in ceea ce priveste ”bouquet garni”-ul ,eu stiu ca se face un buchetel din crengute de cimbru,patrunjel si 2,3 foi de dafin care se leaga la un loc cu putina ata de bucatarie sau ata alba de papiota(nu stiam de boabe de piper in tifon!?). De asemenea ,cum preciza un antevorbitor,se adauga si o mana de ciuperci mici (preferabil de padure,ca-s mai aromate). Iar timpul de gatit cocosul!(nu puiul de hipermarket) nu depaseste 3 ore, hai 4,cu indulgenta cuvenita unuia mai in etate(asa cum e si bunicuta “furnizoare” de “gobai”numa’ bune de aruncat in ceaun). ; )

    • Radu Popovici spune:

      @laura: Cu totul de acord: cocos nu este totuna cu pui, injectat sau nu. Dar in lipsa cocosului…
      Cum spune si wikipedia: “Although the word “coq” in French means “rooster” or “cock”, and tough birds with lots of connective tissue benefit from braising, most coq au vin recipes call for capon or chicken.”
      Se descurca lumea cu ce are.

      Baconul vine, incontestabil, cu un plus de gust. Nu vad ce este rau daca este un bacon de buna calitate, adica injectat mai putin cu saranura, daca tot vorbim despre pulpe injectate.

      Exista bouquet garni si cu piper. la fel boabe de coriandru, felii de ghimbir si galandal, rulouri de scortisoara, cuisoare intregi etc. Sigur, in enumerarea aceasta nu m-am referit le reteta de fata, ci la gatit in general.
      Cu tifon se lucreaza foarte usor, mai ales atunci cand la bouquet garni intra si altceva decat ierburi.

      Sunt variante de coq au vin si fara ciuperci, desi cele mai multe au, intr-adevar ciuperci.

      In ce priveste timpul de gatit, el variaza foarte mult cu varsta zburatorii, cu felul in care a fost crescuta si hranita, cu modul in care arde flacara. Repet, eu unul am dat de o gaina care a fost frageda abia dupa aproape 7 ore. Nu glumesc. Mi-a venit s-o arunc, cu oala si zeama cu tot, de vreo 2-3 ori.

  3. Biggie spune:

    yummy !!! si relativ usoara, in sfarsit am sa stiu si eu ce gust are coq au vin !

    am o singura intrebare probabil foarte tampita: unde gasesti tifon?? mi-ar folosi si la altele *cum ar fi sucul de rosii, care se face mai usor cu tifon decat prin strecuratoare*.

    /hugz from diablo 3 :))

    Anne

    • Radu Popovici spune:

      @Ramona: Unde esti mataluta, in Portugalia, nu te poti plange de lipsa vinurilor bune. 🙂 Plang si acum dupa Vinho Verde, mai ales ca au venit zilele calde.

  4. Sylvia spune:

    Superba reteta chiar am facut-o azi in cadrul cursului de gatit. Imi place mult realizarea ta, noi spre deosebire de ce ai facut tu am filtrat sosul la sfarsit, ceapa a fost glasata à brun si ciupercile sotate separat in unt clarificat. Ce as vrea sa te intreb in ceea ce priveste buchetul garni, nu ai adoptat metoda de al lega in cateva (2-3 )frunze de praz ? Mi se pare cea mai practica si eleganta metoda, eu pun mereu ca baza: patrunjel, cimbru, dafin si leg cu 2-3 frunze de praz verde care imbraca buchetul. O sa scriu cateva cuvinte despre buchetul asta pe blogul meu ca am invatat o multime despre el. Sa imi spui ca idee daca gasesti practica sugestia sau preferi varianta ta cu tifonul. Chiar am urmarit filmuletul sa vad ce spui tu cu tifonul ca nu intelegeam. Excelenta compania ta si vinurile degustate, te invidiez in cel mai pozitiv mod posibil . Cu drag din France, Sylvia

    • Radu Popovici spune:

      @Sylvia: Cum spuneam cu (multe) alte ocazii, eu sunt mai taran si stilul meu de a gati este unul rustic si (uneori) traditional. In plus, la filmari si pe blog in general, ma adresez pulbicului larg, asa ca gatesc pentru el, corect si gustos, dar cat mai simplu; asta apropo de filtratul sosului, de pilda, dar si de glasarea a brun, operatie care ia cateva zeci de minute bune.
      Am mai facut bouquet garni si cu frunze de leurda, de varza, cu panusi de porumb, ci frunze de pandanus si frunze de bananier. Cu praz inca nu am incercat, dar pare o idee buna.

      Vinurile sunt foarte bune si mult mai ieftine fata de ceea ce poti gasi in Franta la aceeasi calitate. Toti ma invidiaza mpentru asta. 🙂

  5. memphis spune:

    Radu, cred ca ai ales o varianta foarte buna de reteta. Rapida si plina de gust, asa cum sunt cam toate retetele tale. Mi-a placut.

  6. cristi-j spune:

    ma gandesc ca bacon se foloseste pentru gust si grasime. mai logic ar fi sa prajesti intai baconul cu putin unt si abia apoi sa prajesti puiul mai adaugand ulei daca e nevoie, mi-a sarit in ochi ca tu ai facut invers … hahaha … la nivelul retetei nu s-ar putea sesiza nici o diferenta desigur , e vorba de pasii care iti intra in obisnuinta … hehehe
    la reteta se mai pot adauga ceva ciuperci.
    de obicei se serveste cu taitei cu ou sau cu o paine mai rustica.
    “nu reusesc sa gasesc unul de calitate buna. Cel din hipermarketuri este plin de apa (bacon)” … se pare ca si prin alte parti e la fel. am vazut de curand un episod cu jamie oliver cu o reteta in care folosea pancetta si intrebat de ce n-a folosit bacon s-a plans exact de acelasi lucru … hehehe

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Daca nici Jamie Oliver nu gaseste in Marea Britanie bacon de calitate… Imi vine greu sa cred, totusi, ca pe una dintre cele mai bune piete de alimente din lume, cineva ca Jamie nu gaseste un bacon ca lumea. Daca nici acolo si nici pentru el, atunci unde?

      Pasii pentru prajeala, asa cum i-am facut eu, reduc o parte din cantitatea de grasime, fara sa pierzi aproape nimic la gust. Am uitat sa spun asta in reteta. Desigur, nu are mare importanta la acest nivel de condimentare si alaturi de un vin destul de robust, ca Merlot Alira 2009.

  7. mircea spune:

    Inca nu am mancat coq au vin dar am gustat merlotul de la Alira. Excelent! Ca atare, am in camara 2 sticle si voi incerca sa le potrivesc la aceasta reteta. Cum rezolv cu fondul de pui? Pot folosi in locul lui tot vin?

    • Radu Popovici spune:

      @mircea: Da, nu te contrazic. Alira Merlot 2009 este foarte bun, si se face din ce in ce mai bun. Mi-as dori sa-l pot gusta si peste 1-2 ani, sa vad cum a evoluat.
      Daca nu ai fond, un plus de vin merge bine. Chiar si apa. Chiar si fond facut din cubulete concentrate; nu le agreez, dar la nevoie mi s-a intamplat sa le folosesc.

  8. toni spune:

    Ce pofta mi-ai facut. Afara este racoare asa ca astazi ar merge reteta asta la fix. Ai gatit o varianta foarte rapida, este bine, caci suntem toti ocupati si nu vrem sa petrecem ore langa cuptor. Mi-a placut cum ai folosit baconul, cred ca pluseaza frumos la gust. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @toni: Da, vremea s-a potrivit cu reteta! 🙂 Imi place sa jonglez cu bacon-ul, desi nu reusesc sa gasesc unul de calitate buna. Cel din hipermarketuri este plin de apa.

  9. Adriana spune:

    Oooo !!! Minunat! Sa ma scuze istoricii intr-ale gastronomiei dar, cand zici “coq au vin” deja ai zis Franta! Ca simbol national. Sau “simboluri nationale” (cocosul si vinul :-)). Nu am facut pana acum asa ceva gandind ca, trebuie sa fie ceva fooaarte complicat! Ei bine, se pare ca nu e. Dar, daca m-as incumeta sa prepar chiar din carne de cocos, cam care ar fi timpul de gatit?
    Asociindu-l evident, tot cu un Merlot Alira!
    Multumesc mult!

    • Radu Popovici spune:

      @Adriana: Nu cred ca cineva refuza sa accepte ca acest preparat este tipic francez. 🙂 Daca folosesti cocos, timpul urca undeva intre 4-6 ore, poate chiar mai mult (imi aduc aminte de o gaina batrana pe care am brezat-o 7 ore!), functie de cat este de matur si de dimensiunea bucatilor, de cuptorul tau etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.