Cornet Oaked

Berea Cornet Oaked

Am mentionat de foarte multe ori, atat pe blog cat si verbal, ca berea este o bautura extrem de versatila. Se pare ca exista in lume peste 70.000 de feluri de bere; diferentierea se face datorita prezentei in bere a peste 1000 de compusi care dau gust, aroma, culoare, carbonatare si corpolenta.

Exista o categorie foarte interesanta, formata de berile invechite in butoaie de stejar. Aceste butoaie pot fi refolosite, dupa ce au servit la maturarea coniacului sau brandy-ului, whisky-ului sau bourbponului, a vinurilor fortifiate cu brandy (Porto, Xerex, Madeira etc.), sau pot fi noi.

Rezultatele unor astfel de maturari duc la obtinerea unor beri subtile si complexe, rafinate si, de obicei, cu o concentratie alcoolica peste medie.
Cornet Oaked
Cornat Oaked este o astfel de bere. Am gustat-o prima data acum circa un an si jumatate si mi-a produs o impresie excelenta, care nu a facut decat sa se confirme cu ocazia degustarilor ulterioare.

  • Denumire: Cornet Oaked
  • Tip: ale
  • Stil: Belgian Strong Ale
  • Producator: Brouwerij Palm NV, Belgia

Ambalaj

  • Sticla de 330 ml, de culoare bruna, cu forma zvelta, standard.
  • Eticheta este dreptunghiulara, cu rama groasa aurie, reprezentand un cavaler in armura, avand ca fundal cladirea berariei. In partea centrala, eticheta este inscriptionata Strong – Blond – Belgian Cornet Oaked
  • Eticheta guler are forma dreptunghiulara. Este neagra, cu o rama aurie groasa si una alba subtire, in partea inferioara. Prezinta un scut si inscriptia Cornet anno 1686
  • Capac de tip coroana, auriu, prezentand in centru un scut tiparit cu cerneala neagra.

Alcool: 8,5%

Temperatura de servire: 12-14 °C

Pahar: cel recomandat de producator / tip pocal / tip snifter / tip flute

Observatii diverse: este o bere refermentata in sticla (bottle conditioned), cu adaus de zahar si drojdie.

Aceasta bere este numita dupa Theodore Cornet care, conform inregistrarilor din 1686, a fost hangiul, berarul si distilerul hanului „De Hoorn” din Steenhuffel.

A fost, de asemenea, si stewardul contelui de Maldeghem-Steenhuffel, lord de Diepensteyn. La cererea contelui, Theodore a produs o bere care era pastrata in butoaie de stejar, in pivnitele castelului Diepensteyn.

Povestea lui Theodore Cornet i-a inspirat pe berari in crearea berii Cornet Oaked.

Aspect
Culoare foarte frumoasa, aurie-laptoasa, stralucitoare cand este tinuta in lumina.
Capul este format din spuma alba si fina, nepersistenta.

Aroma

Aroma este fina si subtila, imbinand note de caramel, vanilie si fructe (dupa cum le simt eu, struguri si pere, dar este mai mult o senzatie de „fructat” decat accente specifice de anume fructe) cu note fine amarui. Alcoolul nu se simte deloc in aroma. Interesanta si subtila.

Citeste si articolul →   Principii de asociere a berii cu mancarea

Gust

Foarte placut. Note dulci, de caramel, amestecate cu note de vanilie si fructe, rezultand un intreg foarte interesant. Gustul este „rotunjit” de maturarea in butoaiele de stejar, asemenea unui vin invechit.
Alcoolul este foarte bine integrat in complexul gustativ creat de notele dulci, de amareala placuta, de vanilie si fructe.

Senzatie gustativa

Cornet Oaked are o corpolenta moderata, cu o carbonatare destul de puternica, peste medie, as zice. Senzatia pe care o lasa in cavitatea bucala este foarte placuta, cremoasa, usor calda, dar racoritoare in acelasi timp.

Postgustul este destul de lung si de intens, foarte placut. Are un start dulce-amarui, si un finis mai sec si cu note fructate

Apreciere personala

Este o bere excelenta, interesanta si subtila. Desi se bea foarte usor, caci este proaspata, nu foarte corpolenta si ofera o carbonatare placuta, concentratia volumetrica de alcool indeamna la o oarecare prudenta.

O vad foarte bine ca pe o bere de degustat, buna pentru momentele cand ai rabdare sa ii aloci un timp special, doar al ei, si cand incerci s-o intelegi cat mai bine. Cred ca o astfel de bere se bea mai bine atunci cand esti singur si nu esti distras de vreun partener de discutie. Nu as zice ca este neaparat o bere pentru solitari, ci doar una care poate tine loc de interlocutor.

Note
AROMA 9/10 ASPECT 10/10 GUST 9/10 SENZATIE 9/10 GENERAL 9/10
Calificativ: 46/50

Explicatii referitoare la calificative:

  • Exceptionala: 45-50
  • Foarte buna: 40-44
  • Buna: 35-39
  • Modesta: 30-34
  • Slaba: 25-29
  • Foarte slaba: 20-14
  • Oribila:

Imperechere cu mancare

Spuneam ca o vad mai curand ca o bere destinata degustarii pe indelete. Totusi, echilibrul perfect de arome si gusturi, alcoolul bine integrat si carbonatarea relativ vivace fac sa fie potrivita cu o gama de preparate culinare destul de larga.

In ciuda tariei alcoolice ridicate, Cornet Oaked este o bere cu gust delicat. Combina astfel rafinamentul cu robustetea, iar notele de caramel, vanilie si fructe din gust si aroma o fac sa fie potrivita pentru o gama larga de preparate culinare.

De pilda, o vad lesne asociata cu gustarile sarate si grase: fructuozitatea sa efervescenta, ca si amareala, le echilibreaza perfect. Prosciutto, somon afumat, batog afumat, peste sarat, ansoa, slanina afumata, carnati afumati, branzeturi maturate etc. se simt bine alaturi de Cornet Oaked, bere care reuseste sa „stinga” saratura, afumatura si grasimea si sa curete perfect cavitatea bucala.

Citeste si articolul →   De GUXTibus (1)

Dupa parerea mea, Cornet Oaked este cumva asemanatoare cu alte beri ca Duvel sau Omer Traditional Blond, dar „tragand” un pic spre berile stil tripel. O vad ca fiind la fel de potrivita, pe post de aperitiv, ca vinul spumant. De aceea si recomandarea de a folosi, in lipsa paharului de tip pocal al producatorului, sau in lipsa unui snifter, paharul de tip flute, specific vinurilor spumante.

Pastele cu branzeturi si fructe de mare merg exceptional cu Cornet Oaked, la fel risottourile cu fructe de mare si Parmesan. Ingredientele alaturate des pastelor si risotto-ului, ca usturoi, pesto, fructe de mare, patrunjel, busuioc, ulei de masline, branzeturi, ardei iute, oregano etc. sunt bune prietene cu o astfel de bere.

Amareala sa echilibreaza iuteala usturoiului si a ardeiului iute, curata uleiul si grasimile de la branzeturi, permitand fructelor de mare sa-si puna in valoare gustul si curatand, in acelasi timp, gura. O astfel de bere face ca aceste combinatii sa fie lejere si racoritoare, in loc sa fie grele si satioase.

Sardinele gatite pe gratar, orice peste gatit in crusta de sare, prajit sau brezat, beneficiaza bine de pe urma asocierii cu o Cornet Oaked. Aceasta bere face fata aciditatii condimentelor servite de obicei alaturi de peste, de la suc de lamaie la sosurile de hrean sau wasabi.

Mancarea picanta si plina de mirodenii, cum este cea indiana, este mai placuta alaturi de acest tip de bere. Amareala berii echilibreaza grasimile (ghee, iaurt, smantana, paneer, ulei de mustar, ulei de susan, etc.), iar carbonatarea permite curatarea si reimprospatarea cavitatii bucale. Notele de vanilie, datorate maturarii in butoaie de stejar, ca si cele fructate, completeaza bine mirodeniile si aromele complexe ale curry-urilor, in special ale celor pe baza de sosuri din lapte de cocos.

Similar, mancarea iute si parfumata din Asia de Sud-Est, cum este cea din Thailanda, Vietnam, Cambodgia, Malaezia, Indonezia etc. sunt tovarasi naturali pentru Cornet Oaked.

Parerea mea este ca o Belgian Strong Pale Ale, asa cum sunt Cornet Oaked, Duvel, Omer Traditional Blonde etc. sunt surprinzator de versatile. Nu atat de versatila berile stil hefe weissbier, dar nici foarte departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.