Cotlete de miel cu crusta crocanta si piure de cartofi dulci

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.
Se apropie Pastele si vreau sa va propun un preparat potrivit acestei ocazii, pus bine in valoare de vinurile excelente de la WineRo. Reteta este delicioasa si mai simpla decat pare.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: medie
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 25 minute + odihna
Ingrediente:
1 bucata cu 6 cotlete de miel, sau berbecut (circa 600 g)
sare
piper negru, proaspat macinat
2 lingurite de praf de usturoi
1 lingurita de amestec Herbes de Provence
2 linguri de mustar iute
3 linguri de amestec de seminte si alune (seminte de susan, seminte de in, alune tocate etc)
3 linguri de pesmet
4-5 linguri de ulei de masline, sau cat este nevoie
2 cartofi dulci, circa 600 g in total, curatati de coaja si taiati cubulete
150 ml lapte cald, sau cat este nevoie
3-4 linguri de unt
salata de cruditati (rosii, castravete, ardei gras)

Instructiuni:
Se curata bine (french trimming) cotletul, indepartand grasimea in exces si curatand capetele coastelor. Se intinde cotletul pe suprafata de lucru, cu partea carnoasa in sus. Se asezoneaza cu sare, piper, usturoi praf si Herbes de Provence.
Se incinge cuptorul la 200-210 °C.
Se incinge o tigaie, la foc iute. Se adauga 2 linguri de ulei de masline si se rumeneste cotletul cat mai uniform, timp de 1-2 minute pe fiecare parte. Se scoate din tigaie si se asaza pe un platou sau tava de copt, captusita cu o bucata de folie metalica.
Se amesteca intr-un castron mixtura de seminte cu pesmet, sare, piper si restul de ulei. Se unge cotletul pe partea carnoasa cu mustar. Se preseaza mixtura de pesmet pe partea unsa, cu grija, ca sa adere la suprafata cotletului. Se transfera tava in cuptor si se gateste cotletul 20-25 de minute. Se scoate apoi cotletul din tava si se lasa la odihna minim 10 minute, pe un fund de tocat, sau pe un grilaj metalic asezat deasupra unei farfurii.
Intre timp se fierb molcom cubuletele de cartofi in apa cu sare. Se scurge apa. Se sfarama cartofii cu 3-4 linguri de unt si alte 3-4 linguri de lapte, sau cat este nevoie ca sa atinga consistenta dorita.
Se servesc cotletele cu piure de cartofi dulci si salata de cruditati.
Vin potrivit: Alira Merlot 2009 sau Enira 2007
WineRo pe FaceBook.
Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.


14 comentarii pe “Cotlete de miel cu crusta crocanta si piure de cartofi dulci

  1. Mugurita spune:

    multumiri pt reteta …….am sa incerc si eu ,chiar cautam altceva …si uite surpriza .Paste Fericit sa aveti d-le Radu.Pacat ca la Arad nu gasesc vinul …

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Ochi-de-Soim ca intotdeauna. Multumesc pentru atentionare. 🙂
      Am avut intentia sa gatesc cartofii la microunde, mi s-a parut o metoda care ar fi putut fi folositoare cititorilor, apoi m-am razgandit; era complicat cu adusul aparatului si cu amplasarea lui. Din pacate, textul initial a „scapat” pe blog. Noroc cu tine.

    • Radu Popovici spune:

      @toni: Tehnica aceasta se numeste „french trimming” si se practica la restaurantele de un anumit nivel. In principiu, cotletele arata mai bine astfel si se si evita arderea bucatilor de carne si grasime cu care sunt acoperite coastele de obicei.
      Este o tehnica asemanatoare operatiunii de indepartare a inotatoarelor pestilor si la „tunderea” cozii lor, ca sa nu se usuce, caz in care devin intepatoare si taioase si incomod de mancat. Nu este neaparat necesara, dar asa vede „clientul” ca iti pasa de cum arata mancarea la masa, in farfurie.
      Atunci cand am timp, mai ales daca pozez sau filmez, prefer sa fac acest french trimming.

  2. andra spune:

    Cit de bine a picat reteta asta. 🙂 Am in casa o sticla de Alira, vineri primesc miel, cartofi dulci am vazut la Cora, altceva nu-mi lipseste. Stiu deja care va fi felul principal la masa de Pasti.

  3. El Gourmandesque spune:

    @Laura: Adevărul e că ar fi păcat să înlocuiești cartofii dulci cu cei obișnuiți, deoarece au o savoare excelentă. Ai putea eventual să adaugi la piure unul sau doi cartofi normali, pentru a contrabalansa puțin dulceața puternică a cartofilor dulci. Piureul ar mai putea fi potențat cu puțin chimion măcinat sau nucșoară proaspăt rasă. 😉

    • Radu Popovici spune:

      @El Gourmandesque: Am stat pe ganduri daca sa adaug si chimion, dar am renuntat, caci carnea avea deja o asezonare destul de puternica. 🙂
      Nucsoara merge bine la orice piure sau supa crema la care s-au adaugat lapte, unt si smantana. Este „sora” buna cu lactatele.

    • Radu Popovici spune:

      @Laura: Poti incerca reteta cu un piure de morcovi sau unul de dovleac, sau cu un amestec de cartofi si morcovi la care adaugi putin zahar. Daca vrei sa folosesti doar cartofi simpli, mai adaugi zahar, iar pentru culoare, daca ai, putina curcuma.
      As zice insa ca, la o ocazie deosebita, poti folosi si cartofi dulci. Sunt mult mai scumpi ca cei de la noi, dar merita din cand in cand.

    • Radu Popovici spune:

      @Miroslav: Eu am luat cartofii dulci din Mega Image. Gasesti insa in toate hipermarketurile. In ce priveste vinurile Alira si Enira, ai la sfarsitul retetei o lista cu magazinele care le comercializeaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.