Aceasta reteta este extraordinar de simpla. Este gata in 25 de minute si singurul efort pe care vi-l cere este sa radeti usturoiul si cascavalul.
Nu folositi un unt ieftin, ci unul cu 82% grasime. Da un gust excelent si actioneaza aici ca un transportor si integrator de gusturi si arome. Datorita lui veti obtine un sos delicios direct din tava in care se gateste carnea.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 18 minute
Ingrediente:
4 cotlete de porc dezosate
4 lingurite de zahar brun
50 g cascaval Sofia, de la Delaco, ras
sare
6 catei de usturoi, dati pe razatoare sau tocati foarte marunt
1 lingurita de cimbru uscat
1 lingurita de boia dulce
1/2 lingurita de boia iute
40 g unt, taiat in 4 cubulete egale
Instructiuni:
Se incinge grill-ul din cuptor la180 °C (gradatia medie).
Se amesteca intr-un castronel sarea cu boia dulce si iute, cimbru, zahar si usturoi tocat.
Se presara uniform cotletele cu mixtura din castronel, pe o singura fata. Se transfera cotletele intr-o tava de cuptor si se asaza pe fata neunsa. Se pune cate un cubulet de unt pe fiecare cotlet, in mijlocul fetei unse.
Se gatesc cotletele in cuptor timp de 10 minute, apoi se intorc. Se presara cu restul de mixtura pe fata superioara (cea care era neunsa initial), apoi se asaza pe aceasta cate un cubulet de unt. Se transfera tava in cuptor pentru alte 5 minute.
Se intorc din nou cotletele. Se asaza deasupra, in cantitati egale pe fiecare cotlet, cascavalul ras. Se transfera din nou tava in cuptor pentru 2-3 minute, sau pana ce cascavalul incepe sa se topeasca.
Se servesc cotletele stropite cu sosul lasat in tigaie, alaturi de un piure de cartofi si de o bere bruna, de buna calitate.
Note:
Am folosit cascaval Sofia, de la Delaco. In ce priveste raportul pret-calitate mi se pare un produs foarte bun.
Combinatia de zahar brun cu usturoi este una surprinzator de gustoasa. Eu am folosit un zahar nerafinat, din trestie, provenit din Mauritius (marca Passiflora), cumparat din Mega Image. Are un gust extraordinar, cu parfum de caramel, si o culoare foarte inchisa.
Nu as fi zis ca aroma de caramel se potriveste atat de bine cu cea a usturoiului, dar a trebuit sa ma inclin in fata evidentei.
Piureul de cartofi mi se pare cea mai simpla, ieftina si comoda garnitura pentru aceste cotlete. Nu va prostiti sa adaugati apa in piure; folositi doar unt de cea mai buna calitate si, daca aveti chef de zburdalnicii, treceti-l printr-o sita fina, metalica, si veti obtine cel mai matasos si delicat piure. Este un companion perfect pentru cotlete, caci le pune bine gustul in valoare, iar untul pe care il contine este un bun “ecou” pentru sosul pe baza de unt.
Asociati cotletelor o bere bruna de buna calitate, cu gust complex, de caramel. Se potriveste bine cu cotletele caramelizate si cu branza gratinata.
Fac si eu felul acesta de Cotlete,dar eu pundeasupra fiecarui Cotlet o rondea de ananas si deasupra cascaval Este minunat.