Iata o reteta clasica in ce priveste modul de preparare, dar mai putin obisnuita ca mod de asezonare. Sosul este onctuos, bogat si cremos, absolut delicios, plin de aroma si culoare.
Cotlete de porc cu sos auriu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
2 cotlete de porc, cu os, circa 400 g in total
400 g ciupercute champignon tinere
sare
piper negru, proaspat macinat
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 lingurita de curry
1 ceapa mare, tocata marunt
2 catei de usturoi
1 lingura de brandy
150 ml smantana pentru gatit (32% grasime)
1/2 lingurita de boia dulce
1/4 lingurita de boia iute
1 lingurita de curcuma, macinata (optional)
2 lingurite de pasta de mustar iute
1 rosie, curatata de seminte, tocata
1/2 ardei gras, curatat si tocat
2 cepe verzi, tocate marunt
2 lingurite de suc de lamaie
1 lingura de ulei de masline extra virgin
1 lingura de marar proaspat, tocat marunt
felii de lamaie, pentru servit
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se scot cotletele din frigider, se spala si se sterg bine prin tamponare cu prosoape de hartie. Se amesteca intr-un castronel 1 lingura de ulei cu sare, piper si curry. Se ung cotletele cu aceasta mixtura, pe ambele parti, si se transfera pe un grilaj metalic. Se lasa la marinat 30 de minute. Se intorc la jumatatea acestui interval de timp.
Se pune orezul la fiert, conform indicatiilor de pe ambalaj.

Intre timp se prepara salata amestecand intr-un castron rosia cu ardei gras, marar, ceapa verde, sare, piper, suc de lamaie si ulei de masline extra virgin. Se acopera salata si se pune in frigider, pana cand va fi folosita.

Se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Se prajeste carnea la foc mediu-iute, timp de 3-4 minute pe fiecare parte, sau pana cand cotletele sunt rumenite si facute. Se scot si se transfera pe un grilaj metalic curat, asezat deasupra unei farfurii; se acopera lejer cu folie metalica si se lasa la odihna.

Se adauga in tigaie ceapa si se sareaza, ca sa lase apa. Se amesteca la foc mic, racaind reziduurile caramelizate lasate de carne. Dupa 3-4 minute se adauga usturoiul si se continua 1 minut. Se adauga brandy si se gateste 1 minut, racaind bine tigaia si amestecand continuu.

Se adauga ciupercutele, se sareaza si se pipereaza. Se gatesc 2-3 minute, ca sa prinda putina culoare. Atentie, ceapa si usturoiul nu trebuie sa se prajeasca, ci sa ajunga doar sa fie putin aurii. Se adauga 3-4 linguri din apa in care fierbe orezul, se amesteca, se acopera tigaia si se inabusa ciupercile 4-5 minute.

Intre timp se amesteca intr-un castronel curcuma cu pasta de mustar, cu cele doua tipuri de boia si cu 2-3 linguri de smantana, pana se obtine o pasta omogena. Se amesteca aceasta mixtura cu restul de smantana.

Se adauga in tigaie mixtura de smantana, impreuna cu sucul lasat de carne pe farfuria de sub grilajul metalic. Se da mixtura in clocot si se mijoteaza 2 minute, pana se ingroasa putin. Se servesc cotletele alaturi de sosul de ciuperci, orez fiert si salata de legume.

Sfaturi:
Daca nu gasiti ciupercute tinere, folositi ciuperci mature, dar taiate in jumatate sau sferturi, functie de dimensiune.