Cotlete de porc cu sos auriu

Iata o reteta clasica in ce priveste modul de preparare, dar mai putin obisnuita ca mod de asezonare. Sosul este onctuos, bogat si cremos, absolut delicios, plin de aroma si culoare.
Cotlete de porc cu sos auriu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
2 cotlete de porc, cu os, circa 400 g in total
400 g ciupercute champignon tinere
sare
piper negru, proaspat macinat
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 lingurita de curry
1 ceapa mare, tocata marunt
2 catei de usturoi
1 lingura de brandy
150 ml smantana pentru gatit (32% grasime)
1/2 lingurita de boia dulce
1/4 lingurita de boia iute
1 lingurita de curcuma, macinata (optional)
2 lingurite de pasta de mustar iute
1 rosie, curatata de seminte, tocata
1/2 ardei gras, curatat si tocat
2 cepe verzi, tocate marunt
2 lingurite de suc de lamaie
1 lingura de ulei de masline extra virgin
1 lingura de marar proaspat, tocat marunt
felii de lamaie, pentru servit
orez fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se scot cotletele din frigider, se spala si se sterg bine prin tamponare cu prosoape de hartie. Se amesteca intr-un castronel 1 lingura de ulei cu sare, piper si curry. Se ung cotletele cu aceasta mixtura, pe ambele parti, si se transfera pe un grilaj metalic. Se lasa la marinat 30 de minute. Se intorc la jumatatea acestui interval de timp.
Se pune orezul la fiert, conform indicatiilor de pe ambalaj.
Intre timp se prepara salata amestecand intr-un castron rosia cu ardei gras, marar, ceapa verde, sare, piper, suc de lamaie si ulei de masline extra virgin. Se acopera salata si se pune in frigider, pana cand va fi folosita.
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Se prajeste carnea la foc mediu-iute, timp de 3-4 minute pe fiecare parte, sau pana cand cotletele sunt rumenite si facute. Se scot si se transfera pe un grilaj metalic curat, asezat deasupra unei farfurii; se acopera lejer cu folie metalica si se lasa la odihna.
Se adauga in tigaie ceapa si se sareaza, ca sa lase apa. Se amesteca la foc mic, racaind reziduurile caramelizate lasate de carne. Dupa 3-4 minute se adauga usturoiul si se continua 1 minut. Se adauga brandy si se gateste 1 minut, racaind bine tigaia si amestecand continuu.
Se adauga ciupercutele, se sareaza si se pipereaza. Se gatesc 2-3 minute, ca sa prinda putina culoare. Atentie, ceapa si usturoiul nu trebuie sa se prajeasca, ci sa ajunga doar sa fie putin aurii. Se adauga 3-4 linguri din apa in care fierbe orezul, se amesteca, se acopera tigaia si se inabusa ciupercile 4-5 minute.
Intre timp se amesteca intr-un castronel curcuma cu pasta de mustar, cu cele doua tipuri de boia si cu 2-3 linguri de smantana, pana se obtine o pasta omogena. Se amesteca aceasta mixtura cu restul de smantana.
Se adauga in tigaie mixtura de smantana, impreuna cu sucul lasat de carne pe farfuria de sub grilajul metalic. Se da mixtura in clocot si se mijoteaza 2 minute, pana se ingroasa putin. Se servesc cotletele alaturi de sosul de ciuperci, orez fiert si salata de legume.
Sfaturi:
Daca nu gasiti ciupercute tinere, folositi ciuperci mature, dar taiate in jumatate sau sferturi, functie de dimensiune.

12 comentarii pe “Cotlete de porc cu sos auriu

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Nu este pacat, Cristi. Este asa cum trebuie sa fie. Oamenii mai trebuie sa gandeasca si de unii singuri; asa invata mai repede. 🙂

  1. cristi-j spune:

    muschi de porc cu sos de ciuperci – clasic asa cum spui si cu schimbarile care sa-l faca interesant si deosebit … si e una dintre mai putinele retete complete de pe blog , carne+sos+orez+salata
    daca orezul e fiert “dupa indicatiile de pe ambalaj” prin metoda absorbtiei , nu prea putem sa luam 4 linguri din apa pentru orez .
    despre unele comentarii nu m-am putut abtine sa nu spun ceva in alta parte , vezi ce faci cu focul ala … hehehe

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Nu este vorba despre retete “complete”. O reteta este si una de garnitura. Este treaba fiecaruia cum o asociaza dupa aceea, eu ii dau o reteta de garnitura. Nu toti oamenii astazi, mai ales dupa o anumita varsta, mananca atat de “complet”. Eu, de pilda, rareori mananc fel principal + orez+ salata + sos. Cel mai adeseadoar 1 sau 2 dintre aceste componente. Nu ofer meniuri, ci doar retete individuale. 🙂

  2. Virgiliu spune:

    Draga Radu,

    Iti multumesc pentru raspuns, shi sunt sincer impresionat ca reusesti sa gasesti timp pentru a raspunde tuturor celor care ishi dau cumva cu parearea. Asta arata ca iti pasa. Iar daca iti pasa, atunci deja esti inlantuit, iar pasiunea pentru ceea ce faci este vulturul care te devoreaza izilnic, dar care iti da totodata shi puterea de a reveni a doua zi cu forte reinnoite.

    Deci inca odata multumiri pentru calitatea deosebita a tot ceea ce postezi. Vroiam sa spun ca in special pentru articolele de, sa le spunem, cultura gastronomica. Cum este cel despre bucataria jamaicana sau recentele postari despre filosofia (gastronomica) chineza. Dar ar insemna ca uit de savoarea preparatelor ale caror secrete le dezvalui manat doar de bucuria de a impartasi cu cineva rodul muncii tale. Asha ca nu-mi ramane decat sa repet: BRAVO PROMETEU!!!

    Cat despre riscuri, deja nu mai ai nici o sansa. Oare cum te-ai simti daca maine, din cine stie ce motiv, nu ai posta ceva?

    Cu respect,

    Virgiliu

    • Radu Popovici spune:

      @Virgiliu: Mi s-a intamplat sa am zile cand nu am postat. In 31 de luni de functionare, de vreo 2 ori. Ai dreptate, m-am simtit vinovat, de parca as fi lipsit de la un lucru foarte important. 🙂

  3. Radu Popovici spune:

    @Teo: Da, cumva mustarul este baza de gust a sosului. Dar este indulcit de smantana, ceapa si usturoi (acestea inabusite bine), iutit cu boia iute si aromatizat cu brandy si boia dulce. Este interesant si sunt convins ca o sa-ti placa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.