Servita pe biscuiti crocanti, sau pe toasturi ori crutoane, aceasta crema este o gustare deosebit de rafinata, delicioasa si aromata. M-am gandit ca nu v-ar strica o reteta foarte simpla, dar care va usureaza viata atunci cand va vin la masa prietenii, ori familia.

Poate fi pregatita in avans si este excelenta pentru a va intampina musafirii. Le puteti astfel da ceva de rontait pana sunteti gata cu celelalte preparate.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 7 minute plus racire
Timp de gatit: 0

Ingrediente:
250 g fromage frais
150 g iaurt
sare
piper negru, proaspat macinat
50 g fire de cepsoara, taiate bucatele cu foarfeca
1 legatura mica de patrunjel proaspat, tocat marunt
2 lingurite de ulei de masline aromat cu trufe
biscuiti, sau toasturi, pentru servit
sampanie alba, seaca, foarte rece

Instructiuni:
Se pune fromage frais intr-un castron si se freaca bine cu o spatula, pana ce se alifiaza. Se adauga iaurtul si se amesteca bine. Se sareaza si se pipereaza.

Se adauga cepsoara si patrunjelul si se amesteca bine.

Se adauga uleiul aromat si se amesteca. Se acopera castronul si se transfera dipul in frigider. Se lasa sa se raceasca 30 de minute inainte de a se servi, pentru a lasa timp aromelor sa se amestece. Se serveste cu toasturi crocante si cu sampanie foarte rece.

Sfaturi:
Sa nu va mire recomandarea de a servi crema alaturi de sampanie rece. Francezii isi incep masa nu cu vreo tarie (care, dupa unii, inhiba sucurile gastrice si dauneaza digestiei), ci cu sampanie sau vin spumant. Or sti ei ce-or sti, in orice caz va pot confirma ca sampania seaca si rece merge de minune cu aceasta crema.

Bucatarii recomanda adesea taierea firelor de cepsoara cu foarfeca, caci firisoarele subtiri sunt astfel taiate mai usor la dimensiuni oricat de fine.
Daca nu aveti la indemana cepsoara, inlocuiti-o cu frunzele de la 2 cepe verzi, tocate marunt.

Uleiul de masline aromat cu trufe este un ingredient care in aceasta reteta da atat gust cat si aroma. Trufele au o aroma fina, putin usturoiata, care nu poate fi “mimata” prin substituiri cu alte ingrediente. Un ulei de buna calitate are o aroma foarte puternica, de aceea trebuie adaugat cu prudenta. Gasiti acest ulei in magazinele de delicatese; de obicei este ambalat in sticlute mici, de 50-100 ml, si este relativ scump.