Aceasta a fost una dintre primele retete pe care le-am… era sa zic gatit, dar este atat de simpla incat, desi am facut-o pana acum in zeci de variante, am ezitat s-o public. Asta pana ce am vazut ce succes are la prieteni; acest lucru m-a hotarat s-o prezint si pe blog.
De fapt, nu pot spune ca exista o reteta in sine, caci toate ingredientele se adauga dupa intuitie. Este reteta super-simpla, pe care am facut-o dintotdeauna, doar ca acum m-am straduit un piculet sa scot o poza decenta.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
300 g crema de branza „Ceva Fin cremos”, de la Delaco
10 cm bucata de castravete, ras
1 lingurite de seminte de chimen
1/8 lingurita de piper alb, sau dupa gust
1/4 lingurita de sare, sau dupa gust
1/2 legatura de marar, tocat
2 linguri de seminte prajite de floarea-soarelui
1/4 lingurita de fulgi ardei iute, pentru servit
cateva rondele castravete, pentru servit
1 lingura de ulei de masline, pentru servit
Instructiuni:
Se curata castravetele si se rade. Se sareaza si se lasa 5 minute, ca sa lase lichid. Se stoarce bine.
Se combina intr-un castron crema de branza cu sare, piper alb, marar, castravete si seminte de floarea-soarelui.
Se serveste pasta presarata cu fulgi de ardei iute, ornata cu rondele de castravete si marar si stropita cu ulei de masline.
Nota:
Aceasta varianta de reteta pare o combinatie de tzatziki si raita. In mod clar, isi trage originile din aceste tipuri de preparate.
Se poate obtine o infinitate de variante, modificand putin componentele.
Ca mirodenii se pot folosi chimen, chimion, coriandru, anason, fenicul, curry, garam masala etc.
Ca ierburi marar, patrunjel, coriandru, busuioc etc. Ca seminte se pot folosi cele de in, bostan, susan, mac etc.
Alte arome ca usturoi, coaja rasa de citrice, ghimbir isi pot gasi si ele locul in reteta.
Se pot incerca si variante de paste de branza dulci: miere cu un amestec de scortisoara, ghimbir, anason, nucsoara. Sau crema de branza cu zahar, ori sirop de fructe si bucati de fructe, proaspete sau uscate.
Doamne ce frumos arata, zici ca este un tablou cu un peisaj.
gata, ti-am furat ideea de prezentare 😛
la prepart o sa exclud chimenul ca nu imi place decat pe covrigei 🙁
@Didi: Nu-ti place chimenul? Nu-i nimic, ramane mai mult pentru mine. 🙂
Mie imi place extraordinar de mult si il folosesc destul de des.