Crema de zahar ars – reteta preferata a copilariei mele
Crema de zahar ars este una dintre retetele preferate ale copilariei mele. De fapt, era preferata intregii familii caci, atunci cand mama se hotara sa o pregateasca, eram cu totii atat de fericiti, de parca era sarbatoare.
Daca stau mai bine sa ma gandesc, chiar era.
- Bucatarie: romaneasca
- Dificultate: usor
- Cantitate: 8 portii
- Timp de preparare: 5 minute
- Timp de gatit: 55 minute
Ingrediente pentru crema de zahar ars:
- 150 g zahar tos, pentru caramel;
- 8 oua;
- 1 litru lapte proaspat, 3,5% grasime;
- 200 g zahar tos aromat cu batoane de vanilie;
- 50 g stafide sultane;
- 50 g amestec de stafide negre cu stafide sultana;
- 2 linguri de brandy;
- 2 linguri de apa clocotita.
Cum se prepara Crema de zahar ars – Instructiuni
Se combina brandy cu apa clocotita si cu amestecul de stafide. Se lasa stafidele la hidratat pana ce este gata crema de zahar ars.
Intr-o cratita mare, cu pereti nu prea inalti, se asterne intr-un strat uniform zaharul pentru caramel. Se pune pe flacara mica si se lasa sa se incinga.
Atunci cand apar primele locuri in care a inceput caramelizarea (zaharul capata culoare bruna) se amesteca cu coada unei linguri de lemn, rotind-o in cercuri mici si incorporand treptat zaharul din jurul zonei de caramelizare.
Se procedeaza astfel in toate zonele de inceput ale caramelizarii, pentru a asigura uniformitatea procesului si a evita arderea zaharului pe unele portiuni.
Cand tot zaharul este de culoare bruna si incepe sa se formeze spuma, se ia cratita de pe foc si se roteste, inclinata, pentru ca siropul caramel sa acopere si peretii laterali, pana la jumatate din inaltimea cratitei. Se lasa apoi sa se raceasca.
Se freaca ouale cu zaharul aromat cu vanilie, intr-un castron mare (circa 2 litri capacitate), folosind un tel in forma de para. Zaharul se adauga treptat, amestecand bine, ca sa fie corect incorporat. Mixtura se va ingrosa simtitor pe masura ce se adauga zahar.
Se adauga apoi laptele, amestecand continuu. Se scurg stafidele inmuiate, se adauga la compozitie si se amesteca scurt.
Se toarna compozitia in cratita cu zahar ars. Se introduce apoi cratita in cuptorul incins la 190-200 °C, asezata in bain marie, intr-o tava mare de copt. Stratul de apa trebuie sa se ridice cam la jumatatea inaltimii stratului de compozitie.
Apa din tava nu trebuie sa fiarba, caci va branzi compozitia. Daca incepe sa bolboroseasca, se adauga un pahar cu apa rece, pentru a cobori temperatura.
Crema este gata cand, la inclinare, nu curge si se desprinde putin de marginile cratitii. Se scoate cratita si se lasa crema sa se raceasca, in cratita, cateva ore, sau chiar peste noapte. Se introduce apoi in frigider, ca sa capete consistenta.
Se desprinde crema de cratita trecand lama unui cutit ascutit de-a lungul peretilor acesteia; se scoate prin rasturnare rapida, intr-o farfurie mare, cu margini ridicate.
Daca cratita are pereti inalti, crema va cadea de la o inaltime mai mare si este pobibil sa se rupa la contactul cu farfuria. Stafidele, care au cazut la fundul cratitei in timpul racirii, sunt acum deasupra cremei.
Daca crema nu are destul sirop, se pun in cratita 150 ml apa si se fierbe incet, pana se topeste zaharul. Siropul obtinut se adauga la crema. Se serveste crema rece, feliata, ornata cu stafide rehidratate, cu sau fara frisca.
Sfaturi:
Aroma s-a datorat in buna masura vaniliei. Am mereu in camara un borcan mare, care se inchide ermetic, plin cu zahar in care se “balaceste” un baton de vanilie.
Un astfel de baton costa 8-10 lei. Conform a ceea ce stiu, dupa sofran si trufe vanilia este cel mai scump condiment, dar zau ca isi merita banii.
Daca doriti o reteta mai altfel, vedeti aici, la Laura Adamache » crema de zahar ars (reteta doar cu albusuri)
@Laura: In bain-marie, la flacara mica.