Va propun o reteta potrivita pentru cina. Crevetii sunt un aliment usor, iar carnea lor delicata este pusa bine in valoare de sosul aromat. Coniacul flambat le da o aroma si un gust deosebit, care face pereche, in mod interesant, cu piperul verde.
Creveti betivi cu sos de piper verde

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 14 minute

Ingrediente:
400 g cozi de creveti, decorticate
1 1/2 lingura de ulei de masline
sare
piper negru, proaspat macinat
3 linguri de coniac
1 ceapa, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingura de boabe de piper verde marinate, bine scurse
100 ml vin alb
1 lingurita de amidon, desfacuta cu putina apa rece
2 linguri de patrunjel, tocat marunt
cateva frunze de patrunjel, pentru ornat

Instructiuni:
Se spala crevetii si se sterg cu prosoape de hartie. Se sareaza si se pipereaza.

Se incinge uleiul intr-o tigaie mare si adanca, la foc mare. Se miscoreaza flacara, se adauga crevetii si se prajesc la foc mediu 2 minute, amestecand ocazional. Se adauga coniacul si se flambeza. Se scot crevetii si se transfera pe o farfurie calda.

Se adauga ceapa in tigaie, se sareaza si se caleste la foc mic 3 minute. Se adauga usturoiul si se continua alte 2 minute. Se adauga boabele de piper verde si vinul, se amesteca si se gatesc la foc mic 3-4 minute, pana ce se reduce putin, apoi se adauga mixtura de amidon si se continua gatitul 1 minut.

Se adauga crevetii si patrunjelul tocat, se amesteca bine si se gatesc 1 minut, pana se incing. Se servesc crevetii imediat, ornati cu patrunjel.

Sfaturi:
Dupa cum bine stiti, coniac este doar bautura distilata din vin invechit, fabricata in provincia Cognac. In afara acestei zone, o bautura preparata in mod similar se numeste brandy, sau, pur si simplu, distilat de vin invechit. Eu am folosit distilat de vin invechit Milcov, care are un pret redus si o aroma placuta. Acuma, zau ca nu stiu cat din aceasta bautura provine cu adevarat din distilat de vin invechit (am inceput sa nu mai am incredere in etichete), dar stiu ca aroma pe care o lasa dupa flambare este foarte placuta. Sfatul meu este sa folositi Milcov cu incredere, cel putin la gatit, caci la banii acestia nu veti gasi, probabil, nimic mai bun.

Daca folositi creveti congelati, decongelat-i lent, peste noapte, in frigider. O decongelare rapida le-ar putea afecta textura.
Cititi bine eticheta atunci cand cumparati creveti. Cei roz la culoare pot fi prefierti; gatindu-i din nou, le stricati carnea, caci se face cauciucoasa. Timpul de gatit optim pentru creveti este 3-4 minute daca sunt decorticati, 4-5 daca sunt in carapace.
Daca folositi creveti de culoare vinetie (exista si specii rozalii, dungate etc.), schimbarea culorii in roz este semn ca sunt gatiti.