Va propun o reteta potrivita pentru cina. Crevetii sunt un aliment usor, iar carnea lor delicata este pusa bine in valoare de sosul aromat. Coniacul flambat le da o aroma si un gust deosebit, care face pereche, in mod interesant, cu piperul verde.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 14 minute
Ingrediente:
400 g cozi de creveti, decorticate
1 1/2 lingura de ulei de masline
sare
piper negru, proaspat macinat
3 linguri de coniac
1 ceapa, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingura de boabe de piper verde marinate, bine scurse
100 ml vin alb
1 lingurita de amidon, desfacuta cu putina apa rece
2 linguri de patrunjel, tocat marunt
cateva frunze de patrunjel, pentru ornat
Instructiuni:
Se spala crevetii si se sterg cu prosoape de hartie. Se sareaza si se pipereaza.
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare si adanca, la foc mare. Se miscoreaza flacara, se adauga crevetii si se prajesc la foc mediu 2 minute, amestecand ocazional. Se adauga coniacul si se flambeza. Se scot crevetii si se transfera pe o farfurie calda.
Se adauga ceapa in tigaie, se sareaza si se caleste la foc mic 3 minute. Se adauga usturoiul si se continua alte 2 minute. Se adauga boabele de piper verde si vinul, se amesteca si se gatesc la foc mic 3-4 minute, pana ce se reduce putin, apoi se adauga mixtura de amidon si se continua gatitul 1 minut.
Se adauga crevetii si patrunjelul tocat, se amesteca bine si se gatesc 1 minut, pana se incing. Se servesc crevetii imediat, ornati cu patrunjel.
Sfaturi:
Dupa cum bine stiti, coniac este doar bautura distilata din vin invechit, fabricata in provincia Cognac. In afara acestei zone, o bautura preparata in mod similar se numeste brandy, sau, pur si simplu, distilat de vin invechit. Eu am folosit distilat de vin invechit Milcov, care are un pret redus si o aroma placuta. Acuma, zau ca nu stiu cat din aceasta bautura provine cu adevarat din distilat de vin invechit (am inceput sa nu mai am incredere in etichete), dar stiu ca aroma pe care o lasa dupa flambare este foarte placuta. Sfatul meu este sa folositi Milcov cu incredere, cel putin la gatit, caci la banii acestia nu veti gasi, probabil, nimic mai bun.
Daca folositi creveti congelati, decongelat-i lent, peste noapte, in frigider. O decongelare rapida le-ar putea afecta textura.
Cititi bine eticheta atunci cand cumparati creveti. Cei roz la culoare pot fi prefierti; gatindu-i din nou, le stricati carnea, caci se face cauciucoasa. Timpul de gatit optim pentru creveti este 3-4 minute daca sunt decorticati, 4-5 daca sunt in carapace.
Daca folositi creveti de culoare vinetie (exista si specii rozalii, dungate etc.), schimbarea culorii in roz este semn ca sunt gatiti.
tot respectul pentru raspunsurile din interviul postat in alta parte . pana acum nu stiu daca ai nimerit un interlocutor (intrebator … hahaha) pe masura dar ma bucura ca imi trezesti mereu respectul cu raspunsurile tale si imi amintesti de ce m-am apropiat de acest loc acum doi ani si ceva .
ma bucur de asemenea ca prezinti (din nou) modul corect de a gati creveti , cu aromele asociate . pentru mine insa nu e o reteta completa , as avea nevoie de inca ceva care sa completeze cina .
banuiesc ca se stie dar poate n-ar strica reamintit ca , gatit corect , alcoolul din retete ramane doar in proportii nesemnificative , e vorba de aroma , alcoolul se evapora prin gatire .
@cristi-j: Imi pare bine ca ti-a placut interviul. Nu l-am prezentat inca pe blog, dar poate o voi face. 🙂 Sigur, poti completa aceasta reteta; cea mai la indemana ar fi painea, dar m-as putea gandi si la orez sau paste. Doar ma gandesc, caci incerc sa mai tai din carbohidrati. 🙂
Excelenta reteta, trebuie sa o testez si eu doar sa gasesc piperul verde de care vb sigur este la supermarket aici doar ca nu i-am cautat eu inca 🙂 . Chiar am facut o supa cu fructe de mare si mi-au ramas creveti asa ca sunt numai buni de testat reteta. La capitolul amidon vreu sa te intreb daca ai lucrat pana acum cu amidonul Maizena de la knorr se gaseste si in Romania ca l-am vazut e in varianta alba si bruna pentru sosurile brune. E foarte practic pentru ca nu trebuie dizolvat in prelabil in apa si se doreaza foarte usor , eu una sunt foarte incantata de el .
@Sylvia: Ma bucur ca iti suna bine reteta. 🙂
Nu am lucrat cu maizena de la Knorr, am lucrat cu amidon de porumb, caci asta este si maizena, doar un amidon de porumb. Mi-ar placea, mai repede, sa experimentez cu arrowroot si agar-agar, numai ca nu le-am gasit pe piata.
desi rar folosesc alcool in bucatarie, reteta asta chiar as incerca-o. creveti prefierti nu cumpar niciodata, din fericire pentru mine aici (atat in Pakistan cat si in Thailand) se gasesc creveti proaspeti foarte usor si sunt ieftini.
o seara minunata!
@sarah: O seara excelenta si dvs. si spor la gatit!
eu fac si una si alta,ce zici? 🙂
@alison: Poate asa este cel mai bine. 🙂
sosul ala cu piper verde marinat cred ca-i o minunatie!:)
@alison: Nu ma crede pe cuvant, te rog sa-l incerci! 🙂
Am inteles. Oricum trebuie sa cumpar creveti poate dau si de piper verde murat. Nu l-am folosit niciodata si nici nu stiam ca exista. Mai invat ceva nou. 🙂
@doru: Iti tin pumnii. 🙂
Nu pot inmuia piperul uscat in otet cateva ore si sa-l folosesc asa?
@doru: Piperul verde murat este oarecum moale, acrisor si putin picant si se pune la murat cand este proaspat, inainte sa apuce sa se usuce. Deci, nu cred ca rezolvi ceva.
Era sa uit. Unde gasesc piper verde murat? Eu am doar uscat.
@doru: In supermarketuri, se vand la borcan.
Da, uite asa m-ai facut pe mine sa devin devorator de creveti. multe retete simple si delicioase. Pana sa vin pe blogul tau nici nu puneam gura pe ei. 🙂
@doru: Sa stii ca si eu am avut o perioada in care i-am privit cu neincredere. Doar de cativa ani am inceput sa-i pretuiesc, mai ales fiindca am inceput sa-i gust prin Grecia, unde am fost deseori in concediu. 🙂
Aoleu, imi lasa gura apa. Aveam o punga de creveti in congelator si i-am telefonat mamei sa-i puna la dezghetat. In seara asta stiu ce mancam. 🙂
@Laura: Aoleu, taci, ca-mi vine si mie sa-i gatesc azi, din nou. 🙂