Va povesteam sambata ca am primit de la Lidl cateva alimente oferite de aceasta retea de magazine cu ocazia evenimentului “Saptamana asiatica in farfuria ta”. Mi s-a cerut sa gatesc cu ele si sa prezint pe blog retetele, ceea ce voi face, alaturand si o…. sa-i zicem evaluare personala a acestor alimente. Inca o data, aceasta evaluare este personala si deci, atinsa de subiectivism.
In reteta de astazi am folosit un produs semi-preparat comercializat de reteaua de magazine Lidl sub denumirea “Crispy coated prawns” (creveti crocanti); la acesta se adauga alte doua produse primite de la Lidl: “Wok oil”, un amestec aromatic de uleiuri vegetale, obtinute din plante si cereale, “Soy sauce Japanese style”, un sos de soia cu gust sarat-picant si, “Sesame oil cold pressed”, un ulei de susan obtinut prin presarea la rece a semintelor de susan prajite si “Peanut oil cold pressed”, un ulei de arahide obtinut prin presare la rece.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
1 cutie cu Crispy coated prawns
30 ml Wok oil
90 ml ulei de orez
1 pungulita (125 g) cu orez Thai Jasmine
4 linguri de Soy sauce Japanese style
4 catei de usturoi, rasi
1 lingura de suc de lamaie
1 lingurita de Sesame oil cold pressed
2 lingurite de zahar de trestie (sau zahar brun)
2 lingurite de suc de ghimbir
1 lingurita de pasta de ardei iute
1 lingura de coriandru proaspat, tocat marunt
fasiute de coaja de lamaie, pentru ornat
1 lingura de “Peanut Oil cold pressed” (ulei de arahide)
vagetale taiate fasiute subtiri (ardei gras, ceapa verde, varza chinezeasca, muguri de fasole etc.)
frunze proaspete de coriandru, pentru ornat
Instructiuni:
Se fierbe orezul conform instructiunilor de pe ambalaj, timp de 16 minute, in apa clocotita la care s-a adaugat putina sare. Se scoate pachetelul din apa clocotita, se scurge si se transfera orezul intr-un vas cald. Se afaneaza cu o furculita.
Intre timp se prepara sosul amestecand intr-un castronel sosul de soia cu usturoi, ulei de susan, suc de lamaie, zahar, suc de ghimbir si pasta de ardei iute. Se adauga coriandrul tocat si se amesteca. Se pune sosul deoparte.
Se prepara salata de cruditati amestecand vegetalele cu sare, ulei de arahide si suc de lamaie.
Se incinge uleiul intr-u wok, sau tigaie mare si adanca. Se adauga crevetii si se gatesc conform instructiunilor de pe ambalaj, circa 2-3 minute, sau pana sunt rumeniti si crocanti. Se scurg de ulei pe prosoape de hartie.
Se servesc cu orez fiert, alaturi de sosul picant si de o salata de cruditati, ornati cu frunze de coriandru si coaja de lamaie.
Impresii:
Preparatul final mi-a placut. A fost echilibrat si nutritional, si coloristic, si ca gust si aroma. Bineinteles, aceasta se datoreaza si modului meu de a concepe reteta, dar si ingredientele dela Lidl s-au comportat cel putin multumitor.
Sesame oil cold pressed: m-a dezamagit putin, caci nu este nici pe departe atat de aromat ca alte variante care se gasesc pe piata. Ce-i drept, acele variante sunt de cel putin doua ori mai scumpe, asa ca, pana la urma, raportul pret/calitate pare a fi destul de corect.
Crispy coated prawns: neasteptat de gustosi. Crusta ramane atasata de creveti si este crocanta si placuta. Totusi, as recomanda gatirea lor 3-4 minute; 2 minute, cum este indicat pe ambalaj, nu sunt de ajuns ca sa rumeneasca bine crusta. Intr-un wok, cu arzator special, la flacara foarte mare, probabil 2 minute ar fi de ajuns. In bucatarie la noi recomand 3-4 minute.
Soy sauce Japanese style: nu m-a incantat prea mult, gustul nu are adancimea unui sos de soia de buna calitate si strict ca parere personala, nu mi s-a parut nici prea gustos. Din nou, tinand cont de raportul pret/calitate comparativ cu alte sosuri de pe piata, as zice ca acest sos se incadreaza in oferta pietei.
Wok oil: mi-a placut, este aromatizat echilibrat cu ghimbir, usturoi si altele. As recomanda diluarea lui atunci cand este folosit. Eu am incercat cu 1 parte Wok Oil si 3 parti ulei de orez si mi-a placut ceea ce a iesit.
Peanut oil cold pressed: este un ulei virgin, destul de aromat. Faptul ca nu este rafinat si aroma sa destul de pregnanta il fac folositor nu la prajit (caci fumega pe la 160 °C), ci la salate si sosuri reci de tip vinegreta. Eu sunt multumit de cum s-a comportat.
Cum spuneam, parerea mea este subiectiva. Luati-o doar ca pe un ghid si nu ma credeti pana nu incercati si dvs.
Multumim de retete
@Bianca: Cu mare placere. La lipsa de produse alimentare asiatice de pe piata noastra, chiar mi-a parut bine ca am avut ce testa.
Am deja ulei de susan si de arahide si o gramada de sosuri de soia. O sa iau si eu crevetii crocanti si ulei de wok. Am vazut ca au si pachetele de primavara. Ai idee cum sunt?
@Miroslav: Maine postez o reteta cu pachetele de primavara. Pot sa-ti spun ca mi-au placut, si ca invelis si, mai ales, ca umplutura. Gustoase. 🙂
Arata foarte bine! Crevetii au iesit exact ca cei din poza de pe ambalaj. Reteta pare foarte simpla si eu am incredere in aprecierile tale, asa ca o sa cumpar si eu acesti creveti semipreparati. Foarte buni la cina caci de obicei ajung frinta acasa si uneori nu am deloc chef de gatit. Daca totul dureaza doar 20 de minute mi se pare in regula. 🙂
@simina: Ai rezumat bine concluziile mele. Merita incercat, in conditiile amintite de tine. 🙂
Radu, multumim pentru parerile avizate 🙂
Deci wok oil e pe lista si poate crevetii (desi nu ma indoiesc ca in crusta aia au niscai prostii..).
@Edith: Niscai prostii pot fi si in uleiul de wok, si in crevetii proaspeti, si in rosiile din piata. 🙂