Iata o reteta foarte simpla si extrem de rapida care se face aproape batand din palme, daca aveti la indemana orezul deja fiert. Este usoara, incitant de gustoasa, foarte buna pentru un pranz usor si bine echilibrat.


Bucatarie: singaporeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
250 g creveti cruzi, decorticati si curatati
un praf de sare
3 linguri de ulei de alune
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingurita de ghimbir, tocat marunt
cateva picaturi de sos de ardei iute (Tabasco merge foarte bine)
1/2 ardei iute rosu, curatat de seminte si tocat marunt
2 fire de coriandru (sau patrunjel), tocat
1 1/2 lingura de sos de soia dark
1 1/2 lingura de suc de lamaie
1/2 lingura de zahar brun
1 ceapa verde, tocata marunt
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se prepara sosul batand impreuna, cu o furculita, sosul de soia, sosul de ardei iute, sucul de lamaie si zaharul. Se adauga apoi ceapa verde si se pune deoparte.

Se incinge o tigaie mare, la foc iute, si se adauga uleiul. Cand acesta este incins, se adauga crevetii si se prajesc 1 minut, amestecand continuu pana ce se fac roz la culoare si sunt aproape gatiti.

Se scurge uleiul din tigaie, lasand doar circa 1 lingura. Se adauga usturoiul, ghimbirul si ardeiul iute si se gatesc 30 de secunde.

Se adauga coriandrul si se gatesc ingredientele 1-2 minute, pana ce crevetii sunt complet gatiti iar usturoiul incepe sa se rumeneasca.
Se servesc crevetii imediat, cu sosul picant pe post de dip, alaturi de orez fiert.

Sfaturi:
Ati vazut ca imi plac mult crevetii. Sunt relativ scumpi, dar se gatesc repede, sunt usori si sanatosi si au un gust deosebit. Cea mai buna varianta descoperita de mine dupa cateva incercari sunt cozile de creveti congelate care se gasesc la Mega Image, in pungi de 500 g. Costul unei astfel de pungi este de 26 lei; nu este tocmai o pleasca, dar este cea mai rentabila solutie pe care o puteti gasi. In plus, capetele au fost indepartate, adica ceva ce oricum ati fi aruncat, iar crevetii sunt deja curatati de maruntaie (mica vinisoara neagra din interior).