Creveti crocanti cu sos picant

Iata o reteta foarte simpla si extrem de rapida care se face aproape batand din palme, daca aveti la indemana orezul deja fiert. Este usoara, incitant de gustoasa, foarte buna pentru un pranz usor si bine echilibrat.
crevetiCrocantiSosPicant - Creveti crocanti cu sos picant 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: singaporeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
250 g creveti cruzi, decorticati si curatati
un praf de sare
3 linguri de ulei de alune
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingurita de ghimbir, tocat marunt
cateva picaturi de sos de ardei iute (Tabasco merge foarte bine)
1/2 ardei iute rosu, curatat de seminte si tocat marunt
2 fire de coriandru (sau patrunjel), tocat
1 1/2 lingura de sos de soia dark
1 1/2 lingura de suc de lamaie
1/2 lingura de zahar brun
1 ceapa verde, tocata marunt
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se prepara sosul batand impreuna, cu o furculita, sosul de soia, sosul de ardei iute, sucul de lamaie si zaharul. Se adauga apoi ceapa verde si se pune deoparte.

Se incinge o tigaie mare, la foc iute, si se adauga uleiul. Cand acesta este incins, se adauga crevetii si se prajesc 1 minut, amestecand continuu pana ce se fac roz la culoare si sunt aproape gatiti.

Se scurge uleiul din tigaie, lasand doar circa 1 lingura. Se adauga usturoiul, ghimbirul si ardeiul iute si se gatesc 30 de secunde.

Se adauga coriandrul si se gatesc ingredientele 1-2 minute, pana ce crevetii sunt complet gatiti iar usturoiul incepe sa se rumeneasca.
Se servesc crevetii imediat, cu sosul picant pe post de dip, alaturi de orez fiert.

Citeste si articolul →   Fotografii de pe papamond (33)

Sfaturi:
Ati vazut ca imi plac mult crevetii. Sunt relativ scumpi, dar se gatesc repede, sunt usori si sanatosi si au un gust deosebit. Cea mai buna varianta descoperita de mine dupa cateva incercari sunt cozile de creveti congelate care se gasesc la Mega Image, in pungi de 500 g. Costul unei astfel de pungi este de 26 lei; nu este tocmai o pleasca, dar este cea mai rentabila solutie pe care o puteti gasi. In plus, capetele au fost indepartate, adica ceva ce oricum ati fi aruncat, iar crevetii sunt deja curatati de maruntaie (mica vinisoara neagra din interior).

16 comentarii pe “Creveti crocanti cu sos picant

    • Radu Popovici spune:

      @Sufletel: Pasta de ardei iute se gaseste cam peste tot, aproapeinnorice supermarket. Uleiul de arahide se gaseste mai rar. Ultima oara am luat, in Bucuresti, de la Carrefour Piata Unirii.

  1. Poliana spune:

    De calamari nu stiu ce sa zic de cei de la Mega pt ca nu am luat. Am luat din Carrefour si Real atat proaspeti ( de fapt decongelati), pe care am stat o ora sa ii curat, cat si tuburi congelate. Diferenta este destul de mare (noi i-am facut la cuptor, umpluti cu branza de capra si feta), in sensul ca cei “proaspeti” pocnesc efectiv cand ii atingi cu furculita, adica sunt foarte fragezi, pe cand ceilalti sunt un pic mai gumosi. Diferenta nu mi se pare atat de mare si, mai ales cand nu am timp, prefer sa ii iau congelati si sa nu mai stau sa umplu toata bucataria de intestine…..

  2. Poliana spune:

    Intr-adevar, crevetii de la Mega sunt cei mai buni de pe piata, atat din punct de vedere al calitatii, cat si al pretului. Pana sa i descopar am incercat cam toate variantele, ii mai luam pe cei de la Metro, cam 100 ron punga de 1 kg (intr-adevar, erau tiger) si i-am luat si pe cei congelati de la Carrefour care, pe langa faptul ca erau meschin de mici, mai erau si plini de nisip (de a trebuit sa ii aruncam dupa ce ne-am omorat sa ii preparam). asadar, Mega Image ramane in fruntea topului (si) cu aceste produse.

    • Radu Popovici spune:

      @Poliana: Ma bucur ca-mi dai dreptate, dar ma intristeaza ca avem atat de putine optiuni pe piata… si, mai ales, atat de scumpe. Am eu o vaga banuiala ca si la calamari tot Mega este in frunte. Inca nu i-am gatit, dar dupa cum arata cred ca nu am luat teapa cu ei.

  3. Ada spune:

    Multumesc pt raspunsuri, asa ma gandeam si eu, ca marea e cam prea departe. Stiam ca cei prefierti se intaresc repede dar, cum spuneam, mi-a fost frica sa iau proaspeti. Ii voi cauta la Mega pe cei indicati de tine. Cat priveste decongelarea, stiu ca cea mai buna metoda e sa fie lasati peste noapte in frigider, la microunde e exclus, din cate m-am mai documentat eu. Singura nemultumire e ca trebuie sa am rabdare pana a doua zi si uneori am pofta de ei pe loc 🙂 ca tare mai sunt buni.

  4. Ada spune:

    Cred ca crevetii la care se refera DB sunt mititei, decorticati si prefierti, am luat si eu pt a-i adauga intr-o salata si, dupa ce i-am dezghetat, miroseau a stricat, ar fi trebuit sa ma intorc la magazin sa fac un scandal monstruos dar era seara tarziu si am abandonat ideea, imi pare rau ca nu am mai avut puterea sa o fac, macar alti cumparatori sa nu pateasca asa ceva. Si eu sunt moarta dupa creveti dar, vreau sa te intreb, cei proaspeti sunt chiar proaspeti? Cum reusesc sa aprovizioneze magazinele noastre? Stiu ca se strica extrem de repede si nu am avut curajul sa cumpar decat prefierti. Iar cei de la MegaImage sunt congelati proaspeti sau prefierti? Merci pt raspunsuri.

    • Radu Popovici spune:

      @Ada: In Bucuresti nu are cum sa existe peste proaspat. Marea este la cateva ore distanta si nu cred ca cineva se ocupa sa expedieze pestele imediat ce este prins. Tot ce vedem noi proaspat prin magazine este de fapt marfa decongelata.
      Crevetiii de la Mega sunt cruzi si congelati. Imi plac foarte mult si prefer sa-i decongelez eu singur, in frigider, peste noapte, pe indelete si ii gatesc imediat dupa decongelare. Ies minunat de buni daca nu-i gatesti prea mult, caci supratratarea termica le intareste carnea.
      Decongelarea rapida cu apa fierbinte da un soc termic ce distruge textura carnii. Nu prea am incredere nici in decongelarea facuta de cuptorul casnic cu microunde, o folosesc cat mai rar posibil. Am luat de curand si calamari (sepie) tot de la Mega si abia astept sa-i gatesc. Sper sa fie la fel de buni ca crevetii.
      Cand cumperi peste decongelat (somon, pangasius, sola, tilapia, etc) gateste-l cel mai tarziu a doua zi.

  5. Elena Toma spune:

    Avand in vedere ca Mega Image e la doi pasi de mine, o sa ascult sfatul dvs ca acei creveti sunt buni si deci ii voi folosi pentru acest preparat care-mi lasa gura apa!
    In alta ordine de idei si pastrand proportiile (imi cer scuze anticipat daca gestul meu s-ar putea sa nu va faca placere), considerand ca reprezentati pentru mine o persoana foarte speciala, va rog sa ridicati de la mine de pe blog un premiu de aur pentru contributia dvs la cizelarea gustului meu. Un weekend placut va doresc!

    • Radu Popovici spune:

      @Elena Toma: Draga, Elena. Nu stiu de ce imi vorbesti intotdeauna folosind pronumele de reverenta. Este semn de politete si de buna crestre sa-i respecti pe cei mai in varsta, dar in eter, pe Internet, vorbirea este mai libera si asta nu inseamma ca nu-ti respecti interlocutorul. Am vrut de mult timp sa-ti spun asta, dar mai bine mai tarziu decat niciodata: te rog mult, tutuieste-ma, m-as simti mult mai in largul meu. Daca nu, voi fi obligat sa-ti vorbesc si eu cu “dumneavoastra”.
      In ce priveste premiul, iti multumesc mult. Desi am mai primit unul sau doua, tot nu stiu cum se procedeaza si ce se face cu ele. Pana ma lamuresc mai mult nu pot decat sa ma bucur de el, dar mai ales de faptul ca ai gasit inspiratie culinara in blogul meu.
      Un weekend placut si tie.

    • Radu Popovici spune:

      @DB: Congelati, sau prefierti? Eu am vazut acolo creveti congelati, dar de dimensiuni mici. Dupa pret par a fi din cei prefierti, de culoare roz, cu cap cu tot si nedecorticati. Dupa ce ii cureti mai ramai cam cu jumatate. In plus, mi se par cam tari si nu se compara la gust cu cei cruzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.