Amestecul “5 arome” este unul dintre ingredientele caracteristice ale bucatariei cantoneze, care datoreaza mult aromei sofisticate si gustului deosebit oferit de aceasta mixtura de mirodenii. A devenit insa popular in intreaga China, iar restaurantele din afara tarii il folosesc si ele in mod extensiv.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute plus marinare
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
400 g creveti cruzi, decorticati si curatati de vinisoare
1 1/2 lingura de sos de soia dark
3 linguri de sos de soia light
2 linguri de vin de orez (sau vin alb sec si aromat)
4 cm bucata de ghimbir, decojita si data prin razatoare
4 catei de usturoi, tocati marunt
8 cepe verzi, feliate
2 linguri de zahar de palmier (sau zahar brun, ori zahar alb)
1 1/2 lingura de amestec chinezesc “5 arome”
4 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
200 g frunze proaspete de spanac tanar
1 lingura de seminte de susan
orez fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se combina intr-un castron mare sosurile de soia cu vin, ghimbir, usturoi si 4/5 ceapa verde. Se adauga crevetii si se amesteca bine. Se lasa la marinat 30 de minute.
Intre timp se dizolva intr-o craticioara zaharul brun in 150 ml apa fierbinte, dupa care se adauga in vas amestecul “5 arome”. Se amesteca bine.
Intr-un wok se incinge uleiul si se prajesc crevetii 1-2 minute, impreuna cu marinada din castron. Se adauga mixtura de zahar si 5 arome si se fierb crevetii la foc mic, circa 2-3 minute.
Intre timp se prajesc semintele de susan intr-o tigaita, fara ulei, timp de 30 de secunde, pana ce incep sa se rumeneasca putin. Se ia tigaita de pe foc.
Se asaza crevetii pe pat de spanac, presarati cu seminte de susan si restul de ceapa verde. Se toarna sos peste ei si se servesc imediat, alaturi de orez fiert.
Sfaturi:
Daca nu serviti crevetii imediat, spanacul se va flescai si se va pata, oferind un aspect neapetisant.
Creveti cruzi congelati se gasesc la Mega Image.
Sos de soia light si dark, ghimbir, ulei de arahde, zahar brun si seminte de susan se gasesc in cele mai multe supermarketuri.
In Bucuresti vin de orez si zahar de palmier se gasesc la magazinele alimentare din Dragonul Rosu 1 si 2.
In Bucuresti amestec “5 arome” se gaseste la Ki-Life, Bacania Veche si Dragonul Rosu.
Nu mi-am schimbat numele, doar ca mi-a dat eroare la introducere comment si am uitat sa trec tot numele… Roza! Nttt, orezul este in grupa carbohidratilor bogati in amidon si nu este compatibil cu crevetii, care sunt din grupa proteinelor. Asta- i unul din incovenientele acestor retete, pe care sunt nevoita sa le adaptez. Uneori o mai dau de gard dieta, dar incerc sa nu fac din ea o mare „varza”…
Tocmai voiam sa te invit la o leapsa-neleapsa. De fapt este o surpriza, legata de nominalizarile la „Blog de blog”. Gasesti in postul meu datele necesare si imi cer scuze, pentru ca stiu ca timpul tau este insuficient pentru toate proiectele si documentarea pe care o faci la articole. Rugamintea mea este sa citesti si vei decide cum vei proceda mai departe.
Hmmmm! Si eu fara orez, da cu bok choy mai mult alaturi. Am de toate, deci cred ca o sa-mi corup prietenii cu reteta asta grozava si aromata. Sper doar sa-mi ajunga crevetii, pentru ca de cand i-am dedat la asa ceva si au fost si ei prin Italia si-au mai mancat pe acolo, halesc de rup si intreaba cand mai fac!
@Elena: Ti-ai schimbat numele? 🙂 Daca faci reteta intr-o zi cu carbohidrati nu poti sa adaugi si orez?
Dupa cum arata in poza, ai folosit orez Basmati. Adevarat? 🙂 Imi place reteta, este foarte simpla si aromata.
@memphis: Asa este, eu folosesc Basmati aproape oriunde este vorba despre orez cu bob lung. Imi place foarte mult gustul si aroma sa. Stiu ca in China se foloseste altceva, dar prefer acest orez, chiar daca este pakistanez sau indian.
Ha,ha, mare noroc ca natura ne-a pus la dispozitie si alte frunze verzi crocante. Asa ca pot alege!
@Katze: Ai dreptate. 🙂 Reteta ar merge bine si cu frunze de bok choy, si cu valeriana, si cu laptuca, si cu lolo verde, aisberg, rucola etc. Ma rog, si-ar mai pierde din „consistenta” ei asiatica, dar ar fi la fel de gustoasa.
primesc si eu saptamana viitoare stelute de anason si de abia astept sa le pun la incercare. Sunt cam dezamagita de crevetii din comert,dar ne descurcam cu ce putem,nu? Bravo,din nou,pentru felul in care descrii modul de preparare,pe intelesul tuturot , facand retetele asiatice mai accesibile tuturor.
@mitinita: In Bucuresti a inceput sa se gaseasca relativ usor anason stelat: Ki-Life, Bacania Veche, piata Matache sunt doar cateva locuri despre care stiu eu. Ma bucur ca gasesti folositoare retetele mele. 🙂
Mie imi place foarte mult spanacul proaspat, imi plac si crevetii si 5 arome. Imi place reteta fiindca are contrast de culori si ca promite sa fie foarte aromata.
@simina: Ma bucur ca-ti plac crevetii, spanacul proaspat si cele 5 arome. Sper ca-ti place si orezul, ca sa ma linistesc. 🙂
Hallo,
Imi place spanacul dar, nu sub forma de salate. Prefer cel congelat, deoarece ne place mancarea de spanac cu smantana.
@Katze: He, he, la mine este invers. Nu-mi prea place cum arata cel gatit, in schimb imi place textura crocanta a celui proaspat.
Hallo,
Dupa atata mangez a la francais 🙂 voi gati creveti dar,….fara spanac 🙁 .
O zi frumoasa
Katze
@Katze: Oricum spanacul este mai mult optional decat necesar. Poti folosi orice verdeata alaturi. Sunt insa curios: nu-ti place spanacul? Sau nu-l ai la indemana?
Asta e o nebunie Radu, singurul lucru cu care nu ma impac e orezul, da’ l-as inlocui cu quinoa. In rest e perfect! Asta se face duminica sigur.
Vinul de orez se poate inlocui cu mare succes cu vermouth
@Flyingroo: Da’ ce ai cu orezul?! Ce ti-a facut? 🙂
Ah, ce m-ai nimerit cu crevetii asta. Imi place la nebunie amestecul 5 arome, ma dau in vant dupa anason. Cand merg la vreun restaurant chinezesc nu exista sa nu comand ceva cu 5 arome. Imi plac mult si crevetii am facut o mare pasiune pentru ei tot poftind la retetele tale si apoi luand drumul catre Mega si gatind si eu, spre disperarea sotului la inceput, caci mai apoi i-au placut si lui. Multumesc pentru reteta!
@Laura: Ma bucur ca te-am convertit la creveti, nu esti singura si sper sa nu fii nici ultimul meu creveto-recrut! 🙂 Spor la gatit!