Este o reteta foarte simpla, rapida si extrem de interesanta prin combinatia de ingrediente. Gustul ei este dulce-acrisor, cu un usor accent picant. Reteta este malaeziana, iar ingredientele folosite, modul de asezonare si cel de a gati arata influentele indiena si thailandeza.
Bucatarie: malaeziana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 20 de minute
Ingrediente:
1 ceapa mare, tocata marunt
4 catei de usturoi, dati prin razatoare
2 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, data prin razatoare
2 linguri de ulei de arahide
1 ardei iute rosu, taiat in jumatate, curatat de seminte si feliat subtire
1 lingurita de seminte de chimion, macinate
1 lingurita de piper alb, macinat
1 lingurita de curcuma, pudra
2 lingurite de boabe de coriandru, macinate
200 ml fond de legume
2 linguri de sos de peste
1 lingura de zahar brun
400 ml lapte de cocos
500 g creveti cruzi, decorticati
250 g miez de ananas proaspat, curatat si taiat cubulete
200 g muguri de fasole, spalati si scursi bine
6 fire de ceapa verde, taiate bucatele pe diagonala
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru decor
Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare, si se soteaza ceapa timp de 3-4 minute, apoi se adauga ghimbirul si usturoiul si se continua cateva minute, sau pana cand ingredientele se inmoaie, se fac translucide si incep sa se coloreze usor. Se amesteca frecvent, pentru ca mixtura sa nu se lipeasca.
Se adauga in tigaie ardei iute, curcuma, coriandru, chimion si piper alb; se amesteca bine.
Se toarna imediat fondul si se adauga sosul de peste, zaharul si laptele de cocos. Se amesteca bine. Se acopera wok-ul si se lasa mixtura sa fiarba incet, 10 minute.
Se adauga crevetii in tigaie si se fierb foarte incet, fara capac, timp de 3-4 minute, sau pana cand din gri-albastrui se fac roz-portocalii la culoare.
Se adauga ananasul, mugurii de fasole si ceapa verde. Se gatesc 1 minut, cat sa se incinga ananasul. Se servesc crevetii ornati cu frunze proaspete de coriandru.
Sfaturi:
In loc de ananas proaspat se poate folosi si ananas conservat. Daca se foloseste fruct conservat, se scurg bine bucatelele (in acest caz, ananasul fiind deja indulcit, se reduce la jumatate cantitatea de zahar din reteta).
Daca folositi creveti deja prefierti, ei se gatesc doar 1 minut, pana ce se incing.
bun, bun de tot, pana acum am gatit doar pui cu ananas dar combinatia cu creveti cred ca e cel putin la fel de delicioasa daca nu si mai si.
@Ada: Reteta este mai buna si mai parfumata cu ananas proaspat. Se gaseste destul de usor in ultimul timp, cel putin in Bucuresti.
sanatate multa!o tuica fiarta cred ar rezolva problema…+ceva ardei iuti!:)
@alison: cred ca am incercat sa rezolv raceala prin prea multe leacuri si s-au anihilat unele pe altele. 🙂
venit,vazut ,placut!azi trebuie sa fiu eficienta…:)
@alison: Si eu. Am musafiri si, deci, am de gatit. Din pacate sunt racit cobza, cred ca si scrisul imi este ragusit. 🙁
Buna, Amalia. am dat si eu o raita foarte scurta (sunt in concediu si nu prea am timp) prin blogul tau si pare foarte interesant. Pozele sunt excelente!
Buna ziua, am citit cateva dintre retetele postate si pot sa va spun ca imi plac foarte mult . Va felicit pentru site, eu abia acum l-am descoperit :).