Nu este prima data cand va propun o combinatie de creveti cu preparate din carne de porc, cum este baconul. Imi place mult contrastul de gust si de aroma intre crevetii fini, aproape rafinati, si savoarea rustica si puternica, cu nuante sarat-afumate a baconului.
La acest contrast se adauga un altul, cel dintre sosul de iaurt racoritor si aromatizat delicat cu busuioc, si frigaruile fierbinti.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
12 creveti decorticati (se lasa doar coditele, daca se doreste)
6 felii de bacon
125 g iaurt
1 lingura de frunze proaspete de busuioc, tocate marunt
sare
piper alb, macinat
1 lingurita de suc de lamaie
1 lingura de ulei de masline extra virgin
frunze de busuioc, pentru servit
1/2 ardei gras rosu, tocat
12 frigari de bambus, inmuiate in apa timp de 2-3 ore
Instructiuni:
Se sareaza si se pipereaza crevetii. Se infasoara cate doi intr-o felie de bacon. Se infig apoi in doua frigari, ca sa stea fix si sa nu se rasuceasca.
Se incinge un gratar. Se frig crevetii inveliti in bacon timp de 3-4 minute pe fiecare parte, pana ce baconul este rumenit, iar crevetii sunt facuti.
Intre timp se amesteca iaurtul cu sare, piper si busuioc tocat. Se pune deoparte.
Se amesteca apoi intr-un borcan cu capac, prin scuturare, sucul de lamaie cu ulei, sare si piper. Se combina aceasta vinegreta cu ardeiul tocat.
Se intind 4-5 linguri de sos pe jumatate dintr-o farfurie. In centrul iaurtului se asaza jumatate din ardeiul tocat. Alaturi de sos se asaza 3 frigarui. Se orneaza cu frunze proaspete de busuioc si se serveste.
superb..am ramas fara cuvinte
@veronica: De la atata lucru? 🙂
arata bine, nu zic nu … hehehe
ai spus deja ca proportiile puteau fi mai bune. si sper sa nu treci totusi de partea cealalta si sa te joci prea mult cu farfuriile si cu aspectul/prezentarea/fotografia desi e clar ca ajuta … hahaha … si poza cu dorada cu portocale e colorata si gata de revista/carte
@cristi-j: De ce parte voi trece, voi vedea. Ma las dus doar de pasiunea si placerea mea. Am mai spus-o, un blogger trebuie sa faca mai multe decat sa gateasca creativ si corect: trebuie sa scrie bine si sa faca fotografii corecte. Caut sa imbunatatesc toate posibilele aspecte. Pana unde voi ajunge, ramane de vazut. 🙂
I’m back si am creveti!
@Anais: Opa! Inseamna ca ni se pregateste ceva. 🙂
Gata, am testat, confirm ca iese super. Am si pozat, ca dovada 🙂
A iesit super, merci de reteta!
@Ionut: Cu placere.
nu am incercat niciodata aceasta combinatie bacon cu creveti……da voi merge pe mana ta sper sa iasa bun daca prietenilor mei nu le va place e vina ta. 🙂
@chriaty: Ma tem ca nu. Ar fi, in primul rand vina bucatarului, care poate a gresit ceva; apoi ar putea fi vina mesenilor, care nu au gusturile educate. Reteta mea este fullproof. 🙂
Creveti si carne de porc, deci nu mai am alte comentarii. Hip,
hip, uraa ! Se pot rezolva si pe tigaia gratar. … Si se vor rezol-
va foarte urgent. Inca odata multumiri pentru reteta.
PS Intr-adevar, furculita “retro” este deosebita
@Mirela Stanescu: Spor la gatit si pofta buna! 🙂
…dap, m-am gandit si eu la pui, dar cred ca mai am putina rabdare si trimit pe cineva in cautare de creveti. 😀
@Anais: Asa ar fi cel mai bine. Bafta!
🙂 Nu suntem izolati. Bacon sigur se gaseste, dar creveti… crevetii sunt deja mult prea exotici pentru magazinele de pe aici. 🙂
@Anais: Pui, poate? Stiu, cadem in banal, dar…
GB este aici o ramura a Carrefour. Este mai usor sa spui GB. Din pacate duc dorul verdeturilor de acasa. Un lucru insa au bun – creveti de toate marimile, proaspeti. Cum maine imi vine familia in vizita mi-ai dat o idee buna sa-i impresionez. Raman dator
@Nelu-A: Ramai dator cu impresii le familiei. 🙂
Ai dreptate, ramasesem in cap cu un sos de tzatziki pe care l-am facut in weekend cand am amestecat menta cu patrunjel si care a iesit super 🙂 Cu busuioc cred ca ar fi, intr-adevar, prea mare bataie pe arome 🙂
Creveti-Nu avem,bacon-Nu avem,iaurt-avem,ierburi aromate-avem,e plina gradina,sare,piper,lamaie,ulei de masline,ardei-avem…deci din toata povestea ma aleg doar cu salata de iaurt.pfff…
@Anais: Buna si aia. Restul nu se pot cumpara? Sau sunteti izolati de lume?
Te urmaresc pe Twitter!HA!HA!
@Anais: Nu-i mai simplu sa intri zilnic pe blog? 🙂
Multumesc pentru sugestii. Imi place tare mult mararul proaspat, deci s-a notat reteta. Si, poate pentru ca stau la bloc, si n-am curte, in ultima perioada n-am avut niciun an fericit din punctul de vedere al ierburilor aromate.
@Cristina Ispas: Mie mi s-a intamplat asta si daca stau la curte, asa ca nu este neaparat un criteriu.
Interesanta salata. Interesanta rau ! Si iar n-am mancat de dimineata, si iar m-am bagat aici pe blog cu burta goala, si (evident !) iar mi-e foame. Asta e. Pffffffff … O sa fac si eu (cel putin) salata. Problema mea e ca nu reusesc deloc sa cresc busuioc in ghiveci la mine acasa, ca tare mult imi place busuiocul proaspat (si iaaar mi-e foame). O sa cumpar, asta e. Pfffffffff ….
@Cristina Ispas: Sa stii ca poti folosi si marar sau menta, daca nu ai bucuioc. Eu am pus busuioc, caci am vreo 5 ghivece in curte si toate par sa o duca bine. Am un an fericit din punctul de vedere al ierburilor aromate. 🙂
In sos nu ar merge si niste frunze de menta proaspete?
Oricum, o super reteta, chiar ma gandeam in we asta ce sa facem la gratar, asa ca e o idee super 🙂
@Ionut: Poti folosi menta cu patrunjel, de pilda. Menta si busuiocul au amandoua arome tari si s-ar putea sa se “bata” intre ele. O singura aroma puternica, sustinuta eventual de una mai slaba, este de ajuns.
Crevetii, aranjarea pe platou, superrrrrrrrrrrrrrrr, si cu toate astea nimeni nu a remarcat furculita, un model deosebit, reteta merita incercata, si mai am de lucru la creveti, cred ca fac si eu ca Raymond Blanc si imi iau un ceas in bucatarie, nu apreciez timpul de pregatire pe gratar prea bine si imi ies prea facuti,trebuie sa lucrez la asta sau sa caut niste trucuri in acest sens.
@Emil40: Nu ai nevoie de ceas, mai ales ca fiecare gratar se incinge diferit. Poti incerca o bucatica, poti face o mica despicatura ion carne, sa vezi cum este in interior, poti folosi un termometru ca sa verifici temperatura interna, poti incerca tactil… Oricum, tine cont ca trebuie luata de pe gratar un pic inainte de momentul in care este facuta corect, caci continua sa se gateasca si dupa aceea, din cauza caldurii remanente.
Imi ploua-n gura. Cine m-a pus sa intru pe site exact cand imi serveam iaurtul cu cereale si goji? Imi vine sa-l arunc si sa dau o fuga la GB sa-mi iau niste creveti si bacon.
@Nelu_A: Iaurt cu cereale si goji? Ce trendy esti! 🙂 Bine ca ai unde da fuga (apropo, ce este GB?).
Maama, ce poza grozava, aranjament, culoare, minunat! O reteta usoara si potrivita pentru vremea asta.
@Corina: Ma bucur ca iti place. Se putea insa si mai bine. Ar fi trebuit sa mai adaug in farfurie inca 2 frigarui. Raportul frigarui vs sos nu este chiar ce trebuie. 🙂