Creveti cu cartofi si busuioc

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.
Crevetii marinati si prajiti rapid se potrivesc bine cu cartofii fragezi, crocanti la exterior, si cu busuiocul aromat. Serviti preparatul ca gustare calda la o masa festiva; il puteti lua in calcul si pentru masa de Revelion.
Vinul roze Enira 2010 completeaza excelent, ca gust, aroma si culoare acest preparat delicios.
Creveti cu cartofi si busuioc

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Preparare: 5 minute + marinare
Gatit: 32 minute
Ingrediente:
12 creveti decorticati (se pastreaza coditele, daca se doreste)
sare
piper negru, proaspat macinat
2 catei de usturoi, pisati
1 lingura de suc proaspat de lamaie
5-6 linguri de vin Rose by Enira 2010
3 cartofi medii
3-4 linguri de ulei de masline extra virgin
frunze proaspete de busuioc (sau patrunjel)
1/2 lingurita de boia iute
1 lingurita de boia dulce
rondele de lamaie, pentru servit

Instructiuni:
Se sareaza si se pipereaza crevetii. Se adauga usturoi, suc de lamaie si vin si se amesteca bine. Se lasa la marinat 30 de minute.
Se amesteca cele doua tipuri de boia.
Intre timp se pun la fiert cartofii, cu coaja cu tot, in apa cu sare. Se fierb molcom 10-12 minute, sau pana ce sunt facuti pe trei sferturi. Se scot cu o spumiera si se lasa sa se raceasca putin. Se taie apoi felii de 8 mm grosime.
Se incinge cuptorul la 180 °C. Se unge un platou cu putin ulei. Se asaza in platou feliile de cartofi. Se ung cu putin ulei, apoi se sareaza si se pipereaza.
Se coc cartofii 15-20 de minute, sau pana ce sunt fragezi si rumeniti la muchii. Se pun deoparte.
Cat se coc cartofii, se scot crevetii din marinada. Se incinge intr-o tigaie mare restul de ulei. Se prajesc crevetii 2 minute, apoi se adauga marinada si se continua alte 2-3 minute, pana ce lichidul se reduce si se ingroasa putin.
Se servesc crevetii asezati pe feliile de cartofi, stropiti cu sos, presarati cu boia si ornati cu frunze de busuioc, alaturi de rondele de lamaie si de un pahar de vin Rose by Enira 2010.
Vin pentru servit: Rose by ENIRA 2010
WineRo pe FaceBook.
Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.

  1. Doru spune:

    Geniali! O reteta minunata ce mi-a lasat atat nevasta cat si fetita extrem de incantate, in conditiile in care nevestei mele nu prea-i plac preparatele din peste. Toate retetele tale sunt un adevarat deliciu, de cand am inceput sa-ti urmaresc blogul, sunt cu adevarat laudat atat de familie cat si de prieteni. Multumesc!

    • Radu Popovici spune:

      @Doru: Cu placere. Ma bucura mult ce spui si sper sa gasesti aici, si in urmatorii ani, o sursa de inspiratie de buna calitate.

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Gustul si aroma pot fi banuite, dar realitatea depaseste imaginatia, caci combinatia cu vinul da un plus important la capitolul savoare.

  2. Gabriela spune:

    Multumesc pentru idee. Nu prea am asociat crevetii cu cartofi, asa ca am sa incerc astazi. Arata foarte bine si sunt sigura ca si gustul e pe masura.

    • Radu Popovici spune:

      @Gabriela: Nici eu nu am asociat prea des crevetii cu cartofi, nu fiindca asocierea nu ar functiona, ci fiindca zonele de creveti nu prea coincid cu cele de cartofi. Dar functioneaza, daca reteta este echilibrata.

  3. jollyca spune:

    Excelenta filmarea, poate putea fi mai scurta (am gasit niste timpi care puteau fi eliminati) dar asta e ceva minor.

    Sunt in proces de reinnoire al “parcului” de tigai. Tigaia in care ai facut crevetii e cumva din aceea de la Metro, marca… Horeca parca?

    • Radu Popovici spune:

      @jollyca: Sigur ca putem mai bine si la filmare si la orice altceva. Insa este deja mlt mai bine decat la filmarile de acum un an. 🙂 In ce priveste tigaia, este marca Scanpan, daneza, excelenta, mult deasupra a ceea ce ofera Metro si Horeca. Bineinteles, costa corespunzator. 😐

  4. Ducky spune:

    Mmmm, imi ploua in gura! Prietenia ta cu crevetii este foarte profitabila, vad ca le faci cunostinta si cu alti prieteni si se largeste cercul. Eu nu sunt bautoare de vinuri rosii, asa ca roze-ul de la Enira ma avantajeaza foarte tare, o sa incerc combinatia.
    In alta ordine de idei, nu era cam mica portia???

    • Radu Popovici spune:

      @Ducky: Nu fi lacoma! Pentru o gustare care, conform normativelor este de 70 g, era chiar imbelsugata. Nu este un fel principal, ca sa bata la 250 g.

  5. andra spune:

    la noi in casa nu prea se bea vin dar este posibil ca retetele tale sa schimbe asta. Tot ce ai recomandat a fost bun asa ca am incredere in tine. Recunosc ca m-ai facut curioasa. 🙂
    Interesante completarile din final apropo de meseria de somelier. Imi era cam neclar rolul unui astfel de personaj.

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Mi-ar placea sa sporesc consumul de vin la voi in familie. In ce priveste meseria de somelier, urmareste si retetele urmatoare. Contin, in final, cateva clarificari legate de aceasta meserie.

  6. simina spune:

    Am gustat acest vin la Good Wine. Cred ca merge de minune cu acesti creveti. Arata foarte bine. Totul este pe nuante de roz, “patat” de verdele proaspat al busuiocului. Foarte apetisant!

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Cred ca tocmai acel busuioc verde proaspat a perfectat alaturarea mancarii cu vinul. Aroma sa s-a potrivit bine cu cea a vinului. Pentru mine aceste filmari sunt foarte interesante. 🙂

  7. doru spune:

    Radu, din cauza ta am ajuns sa maninc creveti cel putin o data la doua saptamani. acum vreo 2 ani nici nu auzisem de ei. Ma faci curios cu vinurile acestea. simt ca trebuie neaparat sa gust si eu acest roze. Am vazut lista cu magazinele. Foarte utila in acest moment pentru mine. Incep vanatoarea de Enira! 🙂

Dă-i un răspuns lui Radu Popovici Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.