Am profitat de faptul ca aveam in congelator o punga cu creveti si m-am gandit sa va ofer o reteta simpla, care se prepara rapid, delicioasa si plina de aroma. Cum bucataria asiatica ofera o multime de astfel de preparate, m-am orientat catre o reteta vietnameza, care se prepara nu doar acasa, ci si in restaurante si, mai ales, la zecile de mii de tarabe care ofera mancare gustoasa si hranitoare, preparata direct pe strada, in fata clientilor.
Bucatarie: vietnameza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
16 creveti, decorticati si curatati
1 lingurita de amestec curry
un praf de sare
un praf de piper alb, macinat
2 lingurite de suc de lamaie
1 catel de usturoi, dat prin razatoare
1 lingurita de ghimbir proaspat, dat prin razatoare
1/2 lingurita de zahar brun
1 ceapa verde, taiata bucatele pe diagonala
150 g taitei de orez fierti, pentru servit
Instructiuni:
Se combina intr-un castron sucul de lamaie cu ulei de alune, curry, sare, piper alb, usturoi, ghimbir si zahar, pana ce solidele se dizolva. Se adauga crevetii, se amesteca bine, se acopera castronul si se lasa la marinat 15 minute.
Se incinge un wok, sau tigaie. Se adauga crevetii cu marinada cu tot si se prajesc 3-4 minute, pana ce sunt facuti si capata culoare roz-portocalie.
Se adauga ceapa verde si se amesteca rapid, cateva secunde. Se scot din tigaie si se pun pe o farfurie calda.
Intre timp, se incinge apa intr-o cratita si se adauga taiteii impreuna cu 2 lingurite de sare. Se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj, apoi se scurg bine.
Se servesc crevetii alaturi de taitei, ornati cu frunze proaspete de patrunjel.
Sfaturi:
In acelasi mod se poate gati si carnea de pui, porc si peste, mai ales fileurile (fara piele) cu carne alba. Crevetii sunt insa mai colorati si arata mai spectaculos.
Decongelati crevetii lent, in frigider, mpeste noapte. Abia apoi scoteti-i din frigider, la temperatura camerei. Dezghetul lent pastreaza intacta textura carnii.
Nu gatiti crevetii mai mult de 4-5 minute, caci au tendinta de a se intari. Imediat ce culoarea lor vireaza catre roz-portocaliu, pot fi considerati facuti si buni pentru consum.
Doamne cat timp am cautat retete de mancare asiatica si Radu crede-ma sfaturile tale sunt de nepretuit, cel putin pentru mine care nu stiu nimic referitor la bucataria asiatica, dar pe care o ador. Multumesc din suflet.
@Magda: Pentru putin. 🙂
lAm facut reteta super buna
Maria
@Maria: ma bucur ca ai incercat-o atat de repede si ca ti-a placut.
Faina reteta, saru’ mana! 🙂
@toni: Sa cresti mare… mancand astfel de creveti! 🙂
Simplã si delicioasã :)ai zis cã se poate si cu bucãti de carne…mie cam tot timpul imi rãmane piept de pui, pe care dacã nu il fac tip snitel…nu se mãnancã.
@Ramona: Foloseste-l in reteta asta. Taie-l bucatele de aceeasi dimensiune, ca timpul de gatit sa ramana mic, iar carnea sa se gateasca egal, in acelasi timp toate bucatelele.
Ai dreptate Radu, dar multi ori nu stiu sa ofere retete corecte, ori pastreaza pentru ei aceste tipsuri. De aceea doar unele dintre blogurile culinare merita sa fie urmarite.
Reteta mi se pare excelenta, dar o voi gati eu. Sotul meu are doua maini stangi cand vine vorba de bucatarie. 🙂
@simina: Probabil ca si tu ai dreptate. 🙂
rapid, gustos, light, sanatos…si multe alte epitete se potrivesc acestui fel! plus sfaturile culinare de nepretuit…
@alison: O reteta fara sfaturile potrivite nu face prea multe parale. Nu trebuie doar s-o repeti ca un automat, trebuie s-o intelegi si sa inveti ceva din ea. Cel putin asa cred eu.