Va era dor de o reteta cu creveti? Stiu ca este criza, si tocmai de aceea ma grabesc sa va ofer una, acum cat ne mai putem permite. Chinezii numesc aceasta reteta “zhang da xia”, este una dintre retetele lor foarte simple si foarte populare. Crevetii sunt gatiti in aburi, alaturi de ghimbir si alte condimente.


Veti intalni aici un ingredient pe care nu cred ca l-am mai folosit: ulei de arahide infuzat cu ardei iute. Este un ulei intr-adevar picant. Nu-l inlocuiti cu ulei de masline aromat cu chili, care se gaseste pe piata. Cele doua tipuri de ulei nu au nicio legatura unul cu celalalt. Veti gasi la sfarsitul retetei indicatii de unde sa-l cumparati, sau cum sa-l preparati daca aveti chef, timp si tragere de inima.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
250 g creveti cruzi, decorticati
2 cm bucata de ghimbir proaspat, feliat si apoi taiat julienne
2 linguri de vin de orez
2 lingurite de ulei brun de susan
1/2 lingurita de amestec chinezesc “5 arome”
1/4 lingurita de piper alb, macinat
2 linguri de sos de soia
2 lingurite de ulei aromat cu ardei iute
2 cepe verzi, taiata bucatele mici, pe diagonala

Instructiuni:
Se despica crevetii pe lungime, fara a se taia de tot, si se curata de vinisoare. Se aranjeaza pe o farfurie adanca, sau castron. Peste ei se asaza ghimbirul. Se stropesc cu vin de orez, ulei de susan si sos de soia. Se presara apoi cu piper alb si amestec “5 arome”.

Se asaza farfuria pe un gratar metalic, intr-un wok ce contine un strat de apa de cativa centimentri grosime. Nivelul apei trebuie sa fie cu 2 cm sub cel al gratarului. Se da in clocot apa, se micsoreaza flacara si se acopera wok-ul. Se fierb crevetii in aburi 5-6 minute, pana ce sunt facuti.

Se stropesc crevetii cu ulei aromat cu ardei iute si se presara cu ceapa verde. Se amesteca si se transfera pe farfurii individuale, incalzite. Se servesc imediat, alaturi de orez fiert, fie simplu fie amestecat cu legume fierte in aburi.

Sfaturi:
Ulei aromat cu ardei iute se gaseste in magazinele alimentare chinezesti. Se poate prepara si in casa infuzand timp de cateva ore ardei iute, tocat, in ulei de arahide incins la 110-120 °C.

Amestec chinezesc “5 arome” si vin de orez se gasesc in magazinele alimentare chinezesti.

Sos de soia, piper alb, ulei brun de susan se gasesc in super si hiper-marketuri.