Aceasta reteta are si varianta video
Este o reteta absolut delicioasa, foarte simpla si cu foarte putina “manopera”. De cand mi-am cumparat o caserola chinezeasca, rezistenta la flacara, m-am indragostit de aceasta metoda de a gati orezul.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare:5 minute plus inmuiere
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
225 g orez cu bob lung
10 ciuperci shiitake, uscate
225 g creveti cruzi (decongelati), decorticati (se lasa doar coada, daca se doreste)
300 ml apa
6 linguri de sos de soia light
2 linguri de vin de orez
2 lingurite de ulei brun de susan
3 cm bucata de ghimbir, taiata julienne
2 cepe verzi, taiate bucatele pe diagonala
2 lingurite de zahar brun
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 ceapa mica, tocata marunt
Instructiuni:
Se inmoaie 30 de minute ciupercile, in apa clocotita. Se storc apoi bine de lichid, se indeparteaza tulpinile tari si se taie julienne.
Se spala orezul intr-o apa si se scurge bine.
Se pune orezul intr-o caserola rezistenta la flacara (sau intr-o cratita), la foc mic, si se acopera cu cei 300 ml apa.
Cand apa da in clocot, se amesteca o data orezul, apoi se asaza deasupra fasiutele de ciuperci si se acopera vasul. Se face focul mic de tot si se lasa sa fiarba timp de 10 minute.
Se ridica apoi capacul caserolei si, deasupra ciupercilor, se asaza crevetii, intr-un singur strat. Se acopera din nou caserola si se mai lasa pe foc alte 4-5 minute. Se ia caserola de pe foc si se lasa 2-3 minute, acoperita.
Intre timp, intr-o craticioara, se amesteca sosul de soia cu vin de orez, zahar, ulei de susan, ghimbir, usturoi si ceapa, pana ce zaharul se topeste, iar mixtura se incinge.
Se toarna mixtura in caserola, deasupra crevetilor. Se presara ceapa verde si se serveste imediat.
Sfaturi:
Pentru bucuresteni, vestea buna este ca ciuperci shiitake se gasesc mereu in magazinul chinezesc din Dragonul Rosu 2. Cred ca le puteti inlocui cu alte ciuperci uscate, preparate identic. Nu vor avea acelasi gust, caci shiitake au cu adevarat personalitate, dar o sa obtineti o „papica” foarte buna si deosebita.
@Bianca & Claudia: Ma bucur ca va place reteta. Este intr-adevar extrem de simpla, iar de artificiul cu gatitul crevetilor doar in aburul rezident sunt destul de mandru.
Arata foarte bine si se gateste incredibil de usor! merita incercat.
Ce reteta gustoasa! Din nou ati facut o arta dintr-o simpla mancare.
Felicitari.
Immm… ce bun! Acum sunt cu laptopul in bucatarie, ma invart pe langa orez ca parca nu mai am rabdare. Am luat shiitake de pe un magazin online de ingrediente made in china si nu stiam ce sa fac cu elel, ca pana acum am folosit numai urechi de lemn. De-abia astept sa vad cum iese. Revin la sfarsit!
@Maria: Bafta!
Dacă e smălţuit, asta îl face ceva mai periculos, din cauza raritatăţii germenilor de fierbere. Îl poţi pune pe un reşou la masă, dar numai după ce se mai fisurează smalţul. Puţin probabil, întrucît vasul pare a fi de porţelan. Tot ce sper e ca vasul să fie de calitate bună, iar smalţul să fie suficient de subţire cît să se fisureze mărunt, în aşa fel, încît, tensiunile interne să fie minime, şi în acelaşi timp, numărul germenilor de fierbere să fie mai mare.
În Coreea poţi găsi vase şi mai şmechere. Sunt confecţionate din piatră (strunjită) ceea ce le dă inerţie termică mai mare, însă se potrivesc mai degrabă preparatelor înrudite cu pilaful (bibimba). E drept, preţul vaselor de piatră e mare, însă se pot lăsa moştenire.
Apropo de vase smălţuite, nu ştiu dacă ai observat, dar bolurile de ceramică folosite la servit (orez, ceai etc.) au fundul nesmălţuit. Raţiunea e simplă. Mărirea frecării. E doar pentru a putea stivui mai ferm bolurile.
@Marius Delaepicentru: Stiu ca vasul nu este cine stie ce, nici n-a costat cine stie cat. Poate voi comanda un vas mai smecher pe Internet.
Ador orezul gatit in stil chinezesc…cu ciuperci si creveti…cum imi place mie!
Adevarat … ciupercile chinezesti au un gust pe cinste!
@Nicoleta: Pacat ca sunt atat de scumpi crevetii… In Asia sunt pe toate drumurile, la noi sunt delicatese. Dezavantajul apelor poluate… sau cred ca asta este explicatia, caci bulgarii au creveti.
Ţestul are un mic inconvenient. Nefiind smălţuit, odată gata mîncarea, ea trebuie scoasă cît mai repede. Altfel, materiile impregnate, greu de scos, fac ca următoarele preparate să se prindă de fund şi să se afume mai repede. Altfel, e o unealtă minunată. Şi la preparate „de socializare”, cum ar fi nabe*), se poate folosi.
————
*) nabe – fiertură preparată în mijlocul mesei.
@Marius Delaepicentru: Vasul meu este smaltuit in interior. Nu stiu cat de bine, dar pana acum nu am lipit nimic de fundul lui. 🙂
Ciupercile ca ciupercile ca le-om mai gasi noi, dar caserola? O sa trebuiasca sa facem shiitake in vasul de „jena”, mostenire de familie 🙂 Mai mare rusinea!