Imi este dor de soare, dor de caldura, dor de mare… dor de fructe de mare; imi mai este dor de parfumul ierburilor aromate. Partea frumoasa la gatit este ca astfel de doruri pot fi alinate cu un pic de imaginatie.


Nu stiu daca va prind si pe dvs. cu acelasi dor, probabil ca nu, caci mai toata lumea se gandeste acum la Pasti, dar, chiar si asa, reteta de mai jos va poate fi utila cu alta ocazie: este o gustare simpla, rapida, plina de gust si aroma, hranitoare si usor de digerat, potrivita pentru orice moment al zilei. As recomanda-o, mai ales, ca cina usoara, in compania unui pahar de vin alb sec si rece, de pilda un Sauvignon Blanc.

Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2-4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit
: 5 minute

Ingrediente:
24 creveti cruzi, decorticati (se lasa coditele, daca se doreste)
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingura de seminte de pin
2 catei de usturoi, tocati
2 linguri de Parmesan, ras
frunzele de la 10 fire de busuioc proaspat, tocate
1 1/2 lingurita de suc de lamaie
1 lingurita de coaja rasa de lamaie
7 linguri de ulei de masline extra virgin
firisoare de coaja de lamaie, pentru ornat
feliute de lamaie, pentru servit
cateva frunze de busuioc, pentru servit

Instructiuni:
Se stropesc crevetii, intr-un castron, cu 2 linguri de ulei. Se sareaza si se pipereaza, apoi se amesteca bine. Se infig crevetii in frigari. Se incinge un gratar de fonta, pe ochiul aragazului, la foc mediu.

Intre timp se prepara sosul pesto citric. Se pune usturoiul într-un blender şi se adaugă seminţele de pin şi Parmesanul, după care se procesează până ce ingredientele sunt fin măcinate şi bine amestecate.
Se adaugă busuiocul, inclusiv tulpinile moi. Se procesează până ce busuiocul este fin tocat, iar mixtura începe să se aglomereze.

Se adaugă treptat 5 linguri de ulei de măsline şi se procesează până ce este incorporat.
Se adauga sucul si coaja rasa de lamaie si se amesteca. Sosul trebuie să aibă o textură uşor grăunţoasă.

Se frig frigaruile cate 1-2 minute pe fiecare parte, sau pana ce crevetii se fac rozalii si se rumenesc.
Se servesc alaturi de sos pesto si feliute de lamaie, ornati cu firisoare de coaja de lamaie si frunze de busuioc proaspat.

Nota:
Sosul pesto citric este o varianta a clasicului sos pesto. Adausul de suc si coaja rasa de lamaie da vigoare gustului si aromei si face ca mariajul cu fructe de mare si peste sa fie si mai bine potrivit.
Dac doriti un accent picant, adaugati la sosul pesto si 1/2 lingurita de fulgi de ardei iute, sau de boia iute.