Creveti cu portocale – reteta vietnameza
Eu am folosit creveti in aceasta reteta creveti gatiti. Puteti, bineinteles, sa folositi si creveti cruzi, caz in care va sfatuiesc sa alegeti creveti congelati; acestia trebuie decongelati lent, peste noapte, in frigider. Daca veti folosi creveti cruzi, mariti timpul de prajire cu 2 minute.
- Bucatarie: vietnameza
- Dificultate: usor
- Cantitate: 2 portii
- Timp de preparare: 10 minute
- Timp de gatit: 30 minute
Creveti cu portocale – Ingrediente:
- 16 creveti de dimensiune medie, circa 265 g in total, decorticati si curatati (se lasa insa cozile intacte);
- 2 linguri de amidon;
- 1 lingurita de zahar brun;
- 1 ardei iute rosu, tocat;
- 1 lingurita de sare;
- ulei, pentru prajit;
- 4-6 linguri de suc de portocala;
- 1/2 lingura de sos de peste;
- 1 lingurita de coaja rasa de limeta;
- 1 lingura de sos de limeta;
- 2 lingurite de seminte de susan;
- 1 portocala, desfacuta feliute, curatate de pielite si samburi;
- firisoare subtiri de coaja de limeta, pentru ornat (optional);
- orez cu bob lung, fiert, pentru servit.
Cum se fac crevetii cu portocale – Mod de preparare
Se despica crevetii pe lungime, de-a lungul spinarii, si se curata de vinisoarele negre. Se piseaza ardeiul iute impreuna cu sarea, intr-un mojar, pana se obtine o pasta omogena (pentru reteta avem nevoie de 1 lingurita de pasta; pasta in surplus se poate acoperi si pastra in frigider 2-3 zile).
Se toarna sucul de portocala si cel de limeta intr-o craticioara si se dau in clocot. Se continua fierberea 5-10 minute, pana ce lichidul se reduce cam cu un sfert.
Separat, intr-un castronel, se amesteca sosul de peste cu pasta iute si 1/2 lingurita de amidon, pana ce acesta din urma se dizolva. Se adauga mixtura de amidon in craticioara, impreuna cu 1 lingurita de zahar. Se amesteca pana ce se dizolva zaharul si se pune mixtura deoparte, la cald.
Se presara restul de amidon pe o farfurie mare, se trec crevetii prin amidon, ca sa se acopera cat mai uniform. Intr-un wok, se incinge ulei, indeajuns de mult ca sa formeze un strat de 4-5 cm inaltime si se prajesc crevetii in 2 transe, timp de 1-2 minute, pana se fac brun-aurii. Se scot cu o spumiera, se transfera pe prosoape de hartie si se lasa sa se scurga. Cat timp se prajeste urmatoarea transa, crevetii prajiti se pastreaza la cald in cuptorul incalzit la minim.
Intre timp, se prajesc semintele de susan intr-o craticioara, fara ulei, timp de 1 minut, pana incep sa se rumeneasca putin. Se aranjeaza feliutele de portocala ca sa fie lipite de marginea exterioara a vasului in care se vor servi crevetii; se toarna putin sos in mijlocul vasului, iar peste sos se asaza orezul.
Crevetii se intercaleaza printre feliutele de portocala, cu coditele adunate spre centrul vasului. Sosul ramas se toarna peste orez si creveti. Se presara deasupra seminte prajite de susan si coaja rasa de limeta, se orneaza cu firisoare de coaja de limeta (daca se folosesc) si se serveste imediat.
Reteta asta arata foarte bine, a primavara. Poate prin culori .
Interesanta, bine explicata si totusi concisa.
Eu zic sa va bucurati ca fata stia ca e portocala si ce parte se foloseste. Dupa cum arata si la varsta ei, au cu totul alte preocupari, asta e o chestie de generatie. Scopul ei e sa bucure privirea ,in rest face Radu totul.
@Corina: Ai sesizat aspectul principal… 🙂
Super interesanta reteta, crevetii din ce vad eu ( gri la culoare nu roz) cred ca au fost creveti cruzi congelati lasati la decongelat, eu ii prefer pe acestia in locul crevetilor roz congelati. Cat despre domnisoara din imagini, n-as fi foarte carcotasa cu portocala dar sincer putea fi muuult mai bine, ca participant/moderator sau ce o fi fost la o emisiune culinara, cateva informatii despre creveti, bucatarie internationala ar fi binevenite 🙂 mda ca tot carcotasa am fost.
@Sylvia: Informatii despre creveti sunt pe blog. Emisiunea avea un format care nu permitea mai multa vorbarie, iar domnisoara invitata (nu de mine, ci de postul TV) facea si ea ce putea. Avea bunavointa, dar nimic de- face cu gatitul. Nici eu nu eram prea grozav pe atunci, adica acum peste 2 ani. La momentul acela nu se putea obtine mai mult.
Foarte faina reteta. Pacat ca ai folosit creveti prefierti si ca fata de langa tine nu stie sa curete o portocala. 🙂
@mircea: Ai dreptate. Din pacate aprovizionarea nu o faceam eu si gateam cu cea ce mi se oferea. 🙁 In ce priveste portocala, am vrut sa-i dau si ei de lucru si nu oputeam pune sa curete fructa cu cutitul, indepartand coaja si membrana alba si taind printre membrane, ca sa se aleaga feliile. Pe vremea aceea eram si eu mai fraier. 🙂