Nu am mai postat de cateva saptamani nicio reteta cu creveti si mi s-a cam facut dor de ei. Reteta de astazi poate parea un pic ciudata, caci asociaza crevetii cu ingrediente cu gust puternic, ca ardei iuti si rosii deja uscate la cuptor. Cu toate acestea, tratamentul termic “netezeste” gusturile acestor ingrediente, iar cartofii le “dilueaza” atat cat trebuie ca sa nu acopere gustul delicat al crevetilor.
Una peste alta reteta este interesanta, robusta, satioasa si frumos colorata, potrivita acestor zile frumoase si insorite de toamna.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: medie
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 30 minute
Ingrediente:
12 creveti decorticati si curatati (se pot lasa coditele intacte, daca doriti)
6 ardei iuti verzi, taiati in jumatate pe lungime si curatati de vinisoare si seminte
6 bucati mari de rosii uscate la cuptor
sare
piper
2 catei de usturoi, rasi
coaja rasa de la 1/2 lamaie
sucul proaspet de la 1 lamaie
5 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingurita de zahar
12 cartofi noi, sau cartofi mici, spalati si taiati in jumatate
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat
1/4 lingurita de sare neagra de Hawai (optional)
1/2 lamaie, pentru stors
Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 °C (gradatia mediu).
Se amesteca intr-un platou jumatate din sucul de lamaie cu 2 linguri de ulei de masline, usturoi ras, sare, piper, zahar si coaja rasa de lamaie. Se adauga crevetii si se intorc de cateva ori in marinada, ca sa se “imbrace” cat mai uniform. Se lasa la marinat minim 30 de minute, timp in care se mai intorc de 2-3 ori.
Intre timp se transfera jumatatile de cartofi intr-un platou, impreuna cu rosiile uscate si jumatatile de ardei iute. Se stropesc cu 2 linguri de ulei de masline, se sareaza si se pipereaza. Se amesteca bine. Se acopera platoul cu folie de aluminiu si se transfera in cuptor unde se coc vegetalele 20 de minute.
Se indeparteaza apoi folia, se mareste temperatura cuptorului la 230 °C si se continua 5-10 minute, sau pana ce vegetalele sunt rumenite, iar cartofii sunt fragezi.
Intre timp se incinge un gratar de fonta. Se scot crevetii din marinada si se frig pe gratar cate 2 minute, pe fiecare parte, pana ce isi schimba culoarea.
Se transfera cartofii, rosiile uscate si ardeii intr-un castron. Se adauga crevetii. Se amesteca, apoi se stropeste mixtura cu suc de lamaie si cu ultima lingura de ulei.
Se serveste preparatul cald sau la temperatura camerei, presarat cu sare neagra si ornat cu frunze proaspete de busuioc.
E o combinatie neobisnuita pentru mine. Ar fi fost oarecare daca in loc de creveti ar fi fost carne de porc sau de pui dar asa e o incercare deosebita. Si, daca functioneaza, cu atat mai bine … hahaha. Am crezut la inceput ca sunt gatite toate impreuna la cuptor dar apoi a aparut gratarul pentru creveti.
@cristi-j: Suntem obisnuiti in Europa sa asociem crevetii cu sosuri fine si cu alimente cu gust „plapand”. Este doar un mod de abordare. Am invatat de la asiatici ca pot fi mai indraznet cu experimentele. 🙂
Cred ca esti specialistul nr. 1 in fructe de mare din blogosfera culinara romaneasca. 🙂 Reteta arata foarte bine.
@memphis: Chestia cu specialistul nu este deloc sigura. Cred insa ca am blogul cu cele mai multe retete cu creveti. Si cu orez. 🙂
Suna foarte bine, s-a trecut in lista de to-do 🙂
@Andrei S: Spor la gateala. 🙂
ca bine zici, si mie mi s-a facut dor de creveti! cred ca azi calatoresc pana la metro..
care-i treaba cu sarea neagra? ca n-am mai auzit de soiul asta..
@nea’Mielu; Ce treaba sa fie? Exista sare roz, neagra, gri etc. Sunt colorate fie de mici adausuri de alte sariri afara de NaCl, fie de microorganisme. Nu au neaparat vreun gust deosebit, sunt mai mult decorative.