Va prezint o reteta foarte usor de preparat si rapida, excelenta ca antreu la masa de pranz, sau ca o cina usoara. Este plina de culoare, gustoasa si decorativa, iar legumele asigura o cantitate importanta de vitamine si antioxidanti.


Bucatarie: mexicana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute + marinare
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
12 creveti cruzi
sare
piper negru, proaspat macinat
4 1/2 linguri de ulei de masline extra virgin
1 catel de usturoi, ras
1 rosie, curatata de seminte si taiata cubulete
1 rosie galbena, curatata de seminte si taiata cubulete
10 cm bucata castravete, curatat de seminte si taiat cubulete
1/2 mango, curatat de coaja si sambure si taiat cubulete
1 1/2 lingura de suc proaspat de lamaie
1/2 ardei iute, curatat de seminte si tocat marunt
1 lingura de patrunjel proaspat, tocat marunt
feliute de lamaie, pentru ornat
firisoare de lamaie, pentru ornat
frunze de patrunjel, pentru ornat

Instructiuni:
Se curata crevetii de capete si picioare. Se despica pe lungime, trecand dintr-o parte in alta doar pe jumatatea superioara; cele doua jumatati trebuie sa ramana unite in partea inferioara, cea cu codita. Se desfac aidoma unei carti si se curata vinisoarele vinetii.

Se combina intr-un castron cubuletele de rosie, castravete si mango cu patrunjel, 1 lingura de suc de lamaie, sare, piper si 3 linguri de ulei de masline. Se amesteca si se pune salsa deopartre, ca aromele sa se amestece.

In alt castron se amesteca usturoiul cu 1/2 lingura de suc de lamaie, 1/2 lingura de ulei de masline. Se adauga crevetii, se sareaza si se pipereaza. Se amesteca bine. Se lasa crevetii la marinat 30 de minute.

Se incinge un gratar de fonta, la foc iute. Se scurg crevetii de marinada si se frig cate 2 minute pe fiecare parte, pana ce se fac rozalii.
Se servesc alaturi de salsa, presarati cu ardei iute tocat si stropiti cu putin ulei de masline extra virgin, ornati cu firisoare de coaja de lamaie si frunze de patrunjel.

Sfaturi:
Folositi creveti cruzi, proaspeti sau congelati. Daca optati pentru crevetii congelati, puteti gati cu mare incredere cozile de creveti congelate de la Mega Image. Au cel mai bun raport pret-calitate si au fost testati de mine de zeci de ori. Decongelati-i lent, peste noapte, in frigider.

Cum uleiul de masline mexican se produce in cantitati foarte mici si nu este disponibil in Europa, ba mai mult, mexicanii folosesc cantitati mari de ulei importate din Spania, daca aveti ocazia folositi un ulei de masline spaniol, obtinut din varietatea de masline arbequina. Acest ulei are gust fructat, cu accente care amintesc de migdale si anghinare, si cu o usoara amareala-piperata ca gust remanent. Se imperecheaza foarte bine cu sucul de lamaie si cu fructele de mare.