Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Asocierea carnii – fie ea chiar si peste sau fructe de mare – cu ciocolata este deja traditionala in Spania. Aceasta practica este originara din Mexic, locul de unde spaniolii au adus in Europa, printre altele, si cacaoa. Reteta de fata provine din Tara Bascilor si este extrem de interesanta ca aroma.


Bucatarie: spaniola
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
12 creveti decorticati, cu exceptia coditelor
sare
piper negru, proaspat macinat
2 linguri de faina
sucul de la o portocala
1 lingura de vin rose
10 g ciocolata amaruie, tocata
1 lingura de ulei de masline extra virgin
1 catel de usturoi, tocat marunt
2 lingurite de menta proaspata, tocata marunt
1 cm bucata de ghimbir, tocata marunt
1/3 ardei iute rosu, tocat marunt
firisoare subtiri de coaja de portocala, pentru ornat
frunze proaspete de menta, pentru ornat
1 cana cu orez salbatic amestecat cu orez alb cu bob lung
ardei iute tocat, pentru garnisit (optional)

Instructiuni:
Se spala orezul in cateva ape si se lasa la inmuiat 30 de minute. Se fierbe apoi la foc foarte mic in doua cani cu apa si putina sare, timp de 16 minute, acoperit. Se stinge flacara si se lasa orezul sa stea 10 minute, acoperit, dupa care se afaneaza cu o furculita.

Intre timp se amesteca faina cu sare si piper. Se despica aproape total crevetii, si se deschid ca o carte. Se preseaza putin, ca sa se aplatizeze. Se tavalesc crevetii prin faina asezonata, se scutura de exces si se pun deoparte.

Se combina intr-o craticioara vinul cu suc de portocala. Se da mixtura in clocot molcom, se adauga firisoarele de coaja de portocala si se oparesc 30 de secunde. Se scot si se racoresc cu apa rece. Se adauga ciocolata in craticioara si se amesteca, la foc mic, pana ce se topeste.

Se incinge o tigaie mare. Se adauga uleiul si se incinge la foc mic. Se adauga usturoi, ghimbir si ardei iute si se gatesc 1 minut, amestecand.

Se adauga in tigaie crevetii si se prajesc la foc mediu-iute cate 2 minute pe fiecare parte, pana se fac rozalii. Se adauga in tigaie cu sosul de ciocolata si se amesteca bine, timp de 1 minut. Se ia tigaia de pe foc, se sareaza si se pipereaza, se adauga menta tocata si se amesteca din nou. Se servesc crevetii fierbinti, cu sos din belsug, ornati cu frunze de menta, ardei iute tocat si firisoare de coaja de portocala, alaturi de orez fiert.

Vinul potrivit: Enira Rose 2011

WineRo pe FaceBook.

Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.