Una dintre regulile culinare spune ca pestele si fructele de mare, ingrediente cu gust delicat si dulce, se potrivesc doar cu alte alimente cu arome subtile si cu gust bland. temerea ar fi aceea ca unele condimente ar putea acoperi gustul fructelor de mare.

Bucataria asiatica, si implicit cea chinezeasca, este insa surprinzatoare. Ea asociaza, contra regulii de mai sus, carnea de porc cu crevetii, iar sosul de fasole neagra, ingredient cu gust puternic, este extrem de popular in China ca insotitor al pestelui si al fructelor de mare.

In urma cu vreo doua luni, am cumparat din Dragonul Rosu o sticluta cu sos de fasole neagra. Este un ingredient pe care l-am intalnit in destul de multe retete chinezesti, tot ceea ce am sperat era sa fi luat chiar sos de fasole neagra, pentru ca la magazinul respectiv etichetele produselor sunt scrise adesea doar in chineza, iar personalul este practic incapabil sa ofere lamuriri, din cauza problemelor de limba. Aveam la mine o carte cu denumirile produselor scrisa in mandarina, dar personalul vorbea cantoneza, asa ca nu eram sigur ca cel cu care vorbisem intelesese cu adevarat ceea ce ii aratasem eu. Pana la urma am avut noroc, am cumparat ceea ce trebuie si asa a luat nastere reteta de astazi.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
2 linguri de ulei de arahide
2 cm bucata de ghimbir, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
2 linguri de sos de fasole neagra
400 g creveti fierti, decorticati (se lasa doar codita intacta)
1 lingurita de sos de soia
1 lingurita de vin de orez (sau vin alb, aromat)
1 lingurita de zahar
2 lingurite de pasta de ardei iute (sau 2 ardei iuti, mici, pisati)
1 ceapa verde, partea alba taiata bucatele mici pe diagonala, iar cea verde tocata marunt
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), tocate, pentru ornat
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare, la foc iute. Se adauga usturoiul si se amesteca 10 secunde, apoi se adauga ghimbirul, se amesteca si se stir-fry impreuna circa 1 minut. Se adauga sosul de fasole neagra, se amsteca si se continua 1 minut.

Se adauga sosul de soia, vinul de orez, zaharul si pasta de ardei iute. Se amesteca, la foc iute, circa 30 de secunde.

Se micsoreaza flacara si se adauga crevetii si ceapa verde. Se gatesc ingredientele 1 minut, amestecand. Crevetii nu trebuie supra-tratati termic, caci se vor intari.
Se servesc, presarati cu frunze de coriandru, alaturi de orez fiert.

Sfaturi:
Sosuri
Am folosit de multe ori pliculete cu sos produse de Black Dragon. Pliculetele de sos se gasesc in Mega Image si in Cora, parca le-am vazut si in Carrefour. Sunt, cred, vreo 6 tipuri de sos. Doua au ambalaj negru, celelalte sunt divers colorate. Daca tin eu minte corect, vreo 2-3 dintre acestea au ca ingredient fasolea neagra. Desi sosul luat de mine este mai gros, cu gust mai puternic si mai… negru, poate fi inlocuit, de dragul experimentului, cu sosul din pliculetul aflat in primul rand, in dreapta: Black bean with roasted garlic and chili.