Acest preparat este o gustare care se servea, cu mult timp in urma, la curtea regala. Uneori, crevetilor li se alaturau feliute de carne de vita, sotate rapid (stir-fry) in wok.


Bucatarie: coreeana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
16 creveti cruzi, decorticati si curatati de vinisoare
2-3 cm bucata de ghimbir proaspat, feliata subtire
4 linguri de sos de soia light
1 lingura de vin de orez
1-2 lingurite de suc de limeta, sau de lamaie
1 lingurita de miere
piper alb, macinat
2 linguri de seminte de pin
1 lingurita de ulei brun de susan
1/2 ardei iute rosu, taiat rondele
1/2 lingura de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
10 cm bucata de castravete, taiata in sferturi, curatata de seminte si apoi taiata fasiute subtiri
1/2 ardei gras, curatat si taiat fasiute subtiri
1 morcov mic, curatat si taiat fasiute subtiri
cateva frunze de busuioc proaspat, pentru ornat

Instructiuni:
Se spala bine crevetii, se scurg si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se asaza o farfurie pe sita unui steamer, iar in ea se pun crevetii, impreuna cu feliile de ghimbir. Se toarna peste creveti vinul de orez si 2 linguri de sos de soia. Se asezoneaza cu piper alb. Se gatesc crevetii in aburi, timp de 5 minute, sau pana ce si-au schimbat culoarea si s-au facut roz-portocalii.

Intre timp se prajesc mugurii de pin intr-o craticioara, fara ulei, pana se rumenesc putin. Se iau de pe foc si se lasa sa se raceasca 3-4 minute. Se piseaza apoi intr-o piua si se transfera intr-un castronel.

Se incinge uleiul de arahide intr-un wok, se adauga morcovul si se gateste 1 minut, la foc iute, amestecand continuu. Se adauga ardeiul gras si castravetele si se continua timp de 1-2 minute, pana ce legumele se inmoaie, dar raman inca crocante.

Se amesteca semintele de pin cu lichidul lasat de creveti in farfurie, cu restul de sos de soia, cu suc de lamaie, ulei de susan, miere si rondele de ardei iute.
Se impart crevetii intre doua farfurii individuale, asaza langa ei mixtura de legume; se toarna sosul peste legume si creveti. Se orneaza cu frunze de busuioc.

Nota:
Reteta originala foloseste frunze de susan salbatic (shiso, sau perilla), de negasit in Romania. Aceste frunze au aroma usor camforata si gust usor astringent, de nereprodus folosind substituenti.

Eu am folosit busuioc, caci mi s-a parut ca merge bine in aceasta reteta, si, intr-adevar, a mers, desi, bineinteles, aroma si gsutul au fost putin deturnate de la original.
Mai puteti incerca si cu frunze de menta, sau chiar cu cimbru lamaios.