Este o reteta oarecum atipica pentru bucataria japoneza, caci foloseste tehnica stir-fry (prajire rapida, la foc foarte iute, cu foarte putin ulei, amestecand frecvent), populara mai mult in Asia de Sud si Sud-Est. Amanunte despre tehnica stir-fry gasiti aici.


Bucatarie: japoneza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 8 minute

Ingrediente:
500 g de creveti cruzi
8 linguri de ulei de alune
200 g muguri de fasole mung, din cutie, bine scursi
6 cepe verzi, partea alba taiata bucatele pe diagonala, partea verde tocata
1 lingura de pasta de wasabi
2 linguri de sos de soia
4 linguri de otet de orez
1 lingura de zahar brun
1 lingurita de ulei brun de susan
1 lingura de seminte de susan

Instructiuni:
Se decorticheaza crevetii; coditele se pot lasa intacte, ca sa poate fi mancati cu mana. Se scurg cu grija si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie.
Se prepara sosul de wasabi amestecand intr-un castronel pasta de wasabi cu sos de soia, otet de orez si 6 linguri de ulei de alune.

Se incinge o craticioara la foc mediu, se adauga mixtura de wasabi si zaharul si fierbe incet pana ce zaharul se topeste. Se pune deoparte. Cand s-a racit putin, se adauga uleiul de susan si se amesteca bine.
Intre timp se incinge o tigaite, la foc mediu, fara ulei. Se adauga semintele de susan si se prajesc 30 de secunde, pana ce incep sa sara si se fac aurii. Se pun apoi deoparte.

Se incinge un wok, la foc iute. Se adauga restul de ulei si se inclina wok-ul ca sa acopere uniform fundul acestuia. Se adauga crevetii si se stir-fry 2 minute.

Se adauga mugurii de fasole si partea alba de la ceapa verde si se amesteca inca 1 minut.
Se pune mixtura de creveti si vegetale pe farfurii individuale. Se stropesc cu sosul de wasabi si se presara cu seminte de susan prajite si cu frunzele tocate de la ceapa verde.

Sfaturi:
Uleiul de alune are ca punct de fumegare temperatura de 230 °C, ceea ce il face potrivit pentru tehnica stir-fry. Daca nu aveti acest tip de ulei, inlocuiti-l cu ulei de floarea-soarelui rafinat.

Muguri de fasole, pasta de wasabi, sos de soia, otet de orez, ulei de susan si seminte de susan se gasesc in supermarketurile mari. Otetul de orez poate fi, la nevoie, inlocuit cu un otet alb de foarte buna calitate.

Am folosit cozi de creveti congelate, cumparate de la Mega Image. Se vand la pungi de 500 g (pretul este 26 lei). Se decongeleaza lent, in frigider, peste noapte, ca sa se pastreze intacta textura carnii.