Creveti cu sos de wasabi

Este o reteta oarecum atipica pentru bucataria japoneza, caci foloseste tehnica stir-fry (prajire rapida, la foc foarte iute, cu foarte putin ulei, amestecand frecvent), populara mai mult in Asia de Sud si Sud-Est. Amanunte despre tehnica stir-fry gasiti aici.
crevetiSosWasabi - Creveti cu sos de wasabi 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: japoneza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 8 minute

Ingrediente:
500 g de creveti cruzi
8 linguri de ulei de alune
200 g muguri de fasole mung, din cutie, bine scursi
6 cepe verzi, partea alba taiata bucatele pe diagonala, partea verde tocata
1 lingura de pasta de wasabi
2 linguri de sos de soia
4 linguri de otet de orez
1 lingura de zahar brun
1 lingurita de ulei brun de susan
1 lingura de seminte de susan

Instructiuni:
Se decorticheaza crevetii; coditele se pot lasa intacte, ca sa poate fi mancati cu mana. Se scurg cu grija si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie.
Se prepara sosul de wasabi amestecand intr-un castronel pasta de wasabi cu sos de soia, otet de orez si 6 linguri de ulei de alune.

Se incinge o craticioara la foc mediu, se adauga mixtura de wasabi si zaharul si fierbe incet pana ce zaharul se topeste. Se pune deoparte. Cand s-a racit putin, se adauga uleiul de susan si se amesteca bine.
Intre timp se incinge o tigaite, la foc mediu, fara ulei. Se adauga semintele de susan si se prajesc 30 de secunde, pana ce incep sa sara si se fac aurii. Se pun apoi deoparte.

Se incinge un wok, la foc iute. Se adauga restul de ulei si se inclina wok-ul ca sa acopere uniform fundul acestuia. Se adauga crevetii si se stir-fry 2 minute.

Citeste si articolul →   Ciuperci cu sos de rosii

Se adauga mugurii de fasole si partea alba de la ceapa verde si se amesteca inca 1 minut.
Se pune mixtura de creveti si vegetale pe farfurii individuale. Se stropesc cu sosul de wasabi si se presara cu seminte de susan prajite si cu frunzele tocate de la ceapa verde.

Sfaturi:
Uleiul de alune are ca punct de fumegare temperatura de 230 °C, ceea ce il face potrivit pentru tehnica stir-fry. Daca nu aveti acest tip de ulei, inlocuiti-l cu ulei de floarea-soarelui rafinat.

Muguri de fasole, pasta de wasabi, sos de soia, otet de orez, ulei de susan si seminte de susan se gasesc in supermarketurile mari. Otetul de orez poate fi, la nevoie, inlocuit cu un otet alb de foarte buna calitate.

Am folosit cozi de creveti congelate, cumparate de la Mega Image. Se vand la pungi de 500 g (pretul este 26 lei). Se decongeleaza lent, in frigider, peste noapte, ca sa se pastreze intacta textura carnii.

Un comentariu pe “Creveti cu sos de wasabi

  1. cristi-j spune:

    acum pot sa vorbesc in cunostinta de cauza dupa ce am facut reteta . placut ! si asta in primul rind pentru ca a fost deosebita pentru mine . nu e chiar genul meu de mincare , sunt obisnuit cu altceva si imi plac mai mult alte combinatii de gusturi si arome dar e simpla si foarte interesanta . sosul de soia , otet de orez , susan , ceapa verde sunt des folosite impreuna dar mai putin de catre mine . si chiar imi era dor de wasabi . mi-a placut combinatia de iute de la wasabi , acru de la otet , dulce de la zahar si susan , sarat de la soia plus textura si gustul de crud si proaspat adaugate de ceapa verde si mugurii de fasole . gusturile si aromele veneau in valuri si fiecare imbucatura te plimba de la unele la altele . eu am mincat cu orez parfumat cu anason stelat dar cred ca mi-ar fi placut si mai mult cu taitei de orez .
    e de retinut si cred ca e un mod simplu de a impresiona necunoscatorii sau de a-ti face o pofta exotica japonezo-chineza .

  2. lorymachedon spune:

    Si mai vroiam sa va intreb ceva..cat de picanti au iesit ai dmv., eu am folosit wasabi pudra si am folosit o lingurita de pudra, …au iesit un pic un pic picanti..ma astepatam sa fie mult mai picanti, dupa ce de doua ori era sa ma sufoc..cu wasabi.
    Prima data la Marriott, unde prietenilor mei li s-a parut amuzant sa ma lase sa bag in gura o lingurita intreaga, si a doua oara cand dizolvam pudra..am dus la nas sa miros..si nu pot sa va explic in cuvinte ce am simtit, asa ca..desi am vazut ca ati spus o lingura de pasta…mi-a fost teama sa folosesc o lingura de pudra….exista diferenta intre pasta si praf ?

    • Radu Popovici spune:

      @lorymachedon: Praful este picant doar in contact cu apa si otet, sau suc de lamaie. Acesta actioneaza ca stabilizator de gust. Praful se si “trezeste” daca sta in contact cu aerul, adica isi poate pierde din gust si aroma.

  3. lorymachedon spune:

    Am preparat si eu reteta …sotul meu a fost super incantat, in shimb eu..nu reusesc deloc sa ma impac cu creveti, scoici, caracatite..etc, am incercat…cum nu reusesc deloc sa mananc burta din ciorba de burta..desi zeama imi place foarte mult.
    Poate ne puteti spune exact producatorul de pe cei cumparati de dmv, am avut impresia ca ati spus ca i-ati luat din cora…si in cora m-am dus, unde m-am uiat dupa pretul care l-ati spus, cand am ajuns acasa..am realizat ca ati spus mega, si ca ce am cumparat eu erau deja decorticati. Am zis mai bine..si asa nu eram sigura care era procedeul de decorticat, i-am lasat la dezghetat..si cand am desfacut punga aveau un miros destul de puternic…este normal ?..aveau niste vinisoare negre pe mijloc..mie nu mi s-a parut normal..eu le-am scos….am procedat corect..?
    Daca nu ma insel ced ca am vazut aici la dmv.. despre decorticat, isa nu mai gasesc articolul.

    • Radu Popovici spune:

      @lorymachedon: Da, eu ii cumpar din Cora. Trebuie dezghetati lent, in frigider si au intr-adevar un miros usor de mare, iod, peste. Daca ai o sensibilitate insa, oricat de fin ar mirosi tot vei simti ca “put”. Ma mira chestia cu vinisoara, caci cei din Cora, ma refer la cei congelati, au deja vinisoarele scoase. Ca sa-ti raspund la intrebare, da, vinisoarele se indeparteaza de obicei, ele sunt aparatul digestiv al crevetilor si contin impuritati provenite din apa de mare (nisp, particule de alge etc.).

  4. cristi-j spune:

    @Marcel . interesant . si multumesc dar nu cred ca am nevoie de asa ceva pentru ca nu prea folosesc wasabi atit de mult incit sa merite tot efortul si nici nu cred ca mai exista moldoveni care vind diverse , cel putin eu nu stiu despre asta . e mult mai usor sa gasesc pasta de wasabi . dar e bine de tinut minte despre mustarul rusesc .

  5. Marcel spune:

    @cristi-j: in legatura cu un inlocuitor al pastei wasabi, iti dau un pont, dar m-as mira sa poti sa gasesti aici asa ceva!
    Este vorba de mustarul rusesc – “garcitza” – care cu toate ca ustura de-ti ies ochii din orbite, nu are in compozitie hrean! Oricat ar spune unii ca … are.
    Si zic treaba asta pentru ca eu prepar acest mustar in casa. Ingredientul principal este praful de mustar si atat (plus zahar, sare, otet si ulei si “tehnologia” respectiva), pe care il aduc sau mi-l aduce cineva, tocmai din Moscova. Daca pe la voi exista o piata de tip “Gorbaciov” (sper ca sti la ce ma refer, adica cu moldoveni care vand lucruri de pe la ei) ai putea sa comanzi la ei!
    Gustul, aroma si taria sunt la fel. Difera culoarea! Wasabi e verde praz!

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Se gaseste langa complexul Europa, la magazinele din Dragonul Rosu 1 si 2. De inlocuit este greu. Daca m-as aventura sa dau niste substituenti, as zice un amestec de piper negru, coaja de lamaie rasa si uscata, plus putina sare. Are un gust cu totul special, o iuteala moderata si gadilitoare, cu nuante sarate-acrisoare.

    • Radu Popovici spune:

      @lili: Privilegiatii sunt sotia, fiii si nurorile mele. Uneori alte rude si prieteni. Nu public chiar tot ce gatesc, dar budinca de orez cu mere este in plan, mai ales ca fata de varianta obisnuita are cateva ingrediente surpriza.

    • Radu Popovici spune:

      @lili: Printre comentarii. 🙂 Iti si spun ce gatesc astazi: Pui Bang-Bang, clatite cu ceapa si sos picant si budinca de mere. Pentru maine nu m-am hotarat inca.

  6. toni spune:

    M-ai nimerit la fix cu reteta asta. Ieri am luat creveti, iar acum numai bine sunt decongelati (conform tehnologiei, lent, in frigider). Vroiam sa fac altceva cu ei, dar o sa-i deturnez pentru reteta asta. 🙂

  7. cristi-j spune:

    greseala mea , am uitat sa spun ca e vorba de magazinele din brasov nu din bucuresti .
    pina la urma sunt destui de putini care stiu gustul original de wasabi , majoritatea populatiei , inclusiv din japonia cred , cunoaste gustul acelei paste care se numeste wasabi dar e facuta din altceva . pe mine nu ma deranjeaza deloc asta , nu e ca si cum ar fi ceva rau inauntru , e hrean si mustar . si oricum nu as da 35 de lei pentru 30 de grame – desi 30 de grame iti ajunge pentru foarte mult timp – eu am mincat la un restaurant sushi o pasta wasabi care era mult mai tare decit ce-am mincat din comert si era suficienta o urma de virf de cutit ca sa-ti dea lacrimile .

  8. mihai2206 spune:

    @Radu: Daca as fi stiut care trebuie sa fie gustul “original” as fi cumparat sa vad ce e acolo, dar asa, cum nici nu stiam ce gust ar trebui sa aiba si cum nici nu prea agreez gustul de hrean pe care il regasesc in pastele mele de “wasabi”, nu am luat. Pretul era de vreo 35 de ron un borcanel mic, de vreo 30-50 de grame.

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Nu cred ca are prea mult wasabi in el. 🙁 Wasabi este foarte scump, nu chiar ca trufele si sofranul, dar cred ca cel de buna calitate ajunge la 1 euro/gram. Oricum, daca tot nu-ti place gustul de hrean, mai bine iei pasta. Oricum, wasabi are gust diferit de hrean, si, mai ales, aroma diferita. Am mancat o singura data, in Hong Kong si a fost infernal de scump. Suntem in Romania, deci pasta de “wasabi” din supermarket functioneaza OK in reteta asta. Nu cred ca la noi se gaseste wasabi real, de buna calitate, poate doar la restaurantele japoneze, dar nici pentru ele nu as baga mana in foc.

  9. mihai2206 spune:

    Daca ar putea interesa pe cineva, la Selgros la raftul cu produse orientale, am vazut niste borcanele cu “praf de wasabi”, suficient de scump pentru a putea fi, dupa parerea mea, ceea ce ar trebui sa fie. Nu am cumparat pentru ca nu ma omor cu gustul si mai aveam inca prin frigider tuburi de hrean colorat in verde si botezat wasabi 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Sa speram ca este scump fiindca este real, nu fiindca distribuitorii sunt lacomi. Sunt destul de sceptic, cunoscand mentalitatea distribuitorilor si raritatea wasabi-ului. Chiar si in Occident, pudrele de wasabi contin wasabi aproape doar cu numele; de obicei au in componenta putin wasabi obtinut din tulpinile plantei, nu din rizom (adica wasabi de slaba calitate), plus hrean uscat si macinat, pudra de mustar, amidon si coloranti alimentari artificiali.

  10. cristi-j spune:

    nu am mai intilnit retete cu wasabi si asta suna interesant . mai am ceva creveti in congelator , mai am si putin wasabi , s-ar putea ca zilele urmatoare sa incerc .
    am citit citeva lucruri interesante despre wasabi . e cunoscut ca hrean japonez iar hreanul e numit in japoneza wasabi vestic . de fapt nu prea are rost sa spui pasta de wasabi pentru ca eu stiu ca singura intrebuintare e sub forma de pasta deci cind spui wasabi e automat vorba de pasta . iar daca nu razuiesti tu radacina de wasabi sau nu mergi la un restaurant japonez bun unde o fac ei , cu siguranta pasta e de fapt din hrean cu mustar si colorant alimentar pentru ca wasabi e mult mai perisabil si mai scump .
    am mai punctat in alte parti citeva exemple in care se arata ca limba romana e cam saraca si confuza in ceea ce priveste domeniul culinar . si cred ca ar trebui adaugata la articolul tau despre confuzii culinare si confuzia dintre alune si arahide . aici problema e ca limba romana permite acelasi cuvint pentru ambele si in dictionar arahidele apar ca alune de pamint , prescurtat alune . dar sunt foarte diferite din majoritatea punctelor de vedere (asa cum cred ca stie toata lumea) . iar uleiul folosit e de fapt ulei de arahide . am citit o formulare aiuritoare intr-un articol si am ris singur : “uleiul de arahide se extrage din alune” ! si am citit ca se apropie mai mult de uleiul de porumb asa ca daca e nevoie sa-l inlocuiti si aveti ulei de porumb puteti incerca si asta . asa cum ai spus si tu , e destul de des folosit in asia la stir-fry pentru ca are un punct de prajire ridicat .
    revin cu actualizari personale la lista de ingrediente si unde se gasesc . desi am fost de curind prin magazine si ma uit atent , nu am vazut muguri de fasole , wasabi si otet de orez , desi se mai gaseau inainte , acum lipsesc .
    muguri pot sa-mi fac singur si sunt curios daca fac eu o pasta din hrean ras cu mustar o sa nimeresc prin apropierea gustului de wasabi .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: I-am spus ulei de alune fiindca nu doar DEX-ul face astfel de confuzii, ci si cei din magazine. Nu mi se pare o gredeala atat de mare, asa ca prefer ca oamenii sa gaseasca produsul mai usor, nu sa stie neaparat ce este cu mare precizie.
      Wasabi se mai foloseste proaspat ras, in Japonia sa mama, adaugat direct in papica, de aceea m-am obisnuit sa specific ca este pasta, mai ales ca nu este cunoscut la noi, si daca spuneam pur si simplu wasaby probabil as fi ingreunat cautarea sa. In ce priveste otetul si mugurii, i-am vazut chiar astazi la Cora, in Bucuresti. N-am recomandat ulei de porumb, caci mie mi se pare ca are un gust destul de pregnant. In rest, sper sa-ti placa reteta! 🙂

  11. Elena Toma spune:

    Oh, da, o reteta potrivita pentru ziua mea de proteine. Trebuie sa ma rasfat si eu din cand in cand, nu? Deci puiul marinat in saramura va astepta nitel. Un weekend cat mai placut!

  12. simina spune:

    Cred ca ai blogul romanesc cu cele mai multe retete cu creveti. Daca nu erai tu cred ca nu i-as fi gatit niciodata, caci nu stiam nici cum si de unde sa-i cumpar, nici cum sa-i curat, nici cum sa-i gatesc. Ne-ai dat din nou o reteta simpla si rapida, care pare interesanta, cel putin pentru mine, caci n-am mai folosit pasta de wasabi, desi am vazut-o adesea in supermarket. Voi experimenta deci (iarasi) ceva nou in zilele urmatoare; este greu sa ma plictisesc pe blogul tau. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Imi plac crevetii foarte mult caci sunt gustori, suculenti, se gatesc rapid si sunt foarte decorativi. Sunt cam scumpi, dar nu-i gatesc in fiecare saptamana. Bafta la experimente, sper sa va placa reteta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.