O noua reteta foarte simpla, dar si foarte gustoasa, din noul meniu mediteranean conceput de Costel Clipescu si de mine pentru restaurantul “Casa cu Tei” din Craiova.
Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute + marinare
Timp de gatit: 40 minute
Ingrediente:
36 creveti Black Tiger, intregi
sare
piper negru, proaspat macinat
6 catei de usturoi, rasi
4 linguri de ulei de masline extra virgin
4 linguri de vin alb
1 lingura de suc de lamaie
200 g rosii tocate, din cutie
2 linguri de passata
2 foi de dafin
1-2 lingurite de zahar
1/2 lingurita de oregano uscat
1 ceapa medie, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
1/2 – 1 lingurita de fulgi de ardei iute
2 linguri de patrunjel proaspat, tocat
Instructiuni:
Se marineaza mai intai crevetii. Se amesteca intr-un castron sucul de lamaie cu 2 linguri de ulei de masline, usturoi ras, sare si piper. Se adauga crevetii intregi (eu le tund doar mustatile, caci nu-mi place sa le vad rupte prin tigaie sau farfurie), se amesteca si s elasa la marinat 2-3 ore, in frigider.
Intre timp se prepara sosul de rosii. Se incinge restul de ulei intr-o tigaie mare, la foc mic. Se adauga ceapa, se sareaza si se pipereaza, apoi se gateste 5 minute la foc mic, pana ce se face translucida. Se adauga usturoiul si se continua 1 minut, pana ce incepe sa miroasa puternic.
Se adauga rosiile tocate, passata, vinul, zahar, oregano si dafin. Se amesteca si se gateste sosul 30 de minute, sau pana ce se ingroasa. Se scot frunzele de dafin si se arunca. Se proceseaza mixtura cu un blender de mana, direct in tigaie, ca sa se obtine un sos relativ gros si omogen.
Se adauga crevetii in acest sos si se fierb 5 minute, pana ce sunt facuti. Daca sosul se ingroasa prea tare, se adauga putina apa, vin sau fond.
Se gusta sosul si se asezoneaza cu sare, zahar si fulgi de ardei iute. Se servesc crevetii stropiti cu sos si presarati cu patrunjel tocat. Ca garnitura as sugera orez, paste sau cartofi prajiti.
Am mancat doar de cateva ori creveti si nu prea m-am impacat cu gustul lor, cu exceptia unei dati cand prietena mea ce mai buna i-a gatit in sos de rosii.
Din putinele dati cand am mancat am retinut totusi consistenta ca de carne pui si izul usor de peste..
Azi am mancat creveti la gratar in vin rosu ( asa se numeau ei in menu) la un restaurant, si mi s-a confirmat aversiunea. Cred insa ca cei pe care i-am mancat azi aveau o problema. Pluteau intr-un fel de lichid cu aspect de ciorba si miros care, singur, ar fi trebui sa ma faca sa ma abtin.
Crevetii erau tari, pocneau pur si simplu cand muscai din ei si nu aveau consistenta pe care o tineam minte, erau elastici si cu un gust pe care nu l-as putea descrie, oricum nu bun, aduceau usor a calamari.
Este adevarat ca nu sunt fan, poate ca nefiind obisnuita cu gustul si consistenta nu pot face o comparatie, totusi mirosul si gustul nu ma inseala niciodata.
Poate ca nu erau de cea mai buna calitate, poate ca nu erau gatiti cum trebuie.. desi e un restaurant cu pretentii.
Ce gust ar trebui sa aiba?
@Nico: Nici nu stiu ce sa-ti spun. Au gust de… creveti, pur si simplu. Poate ca s-ar putea descrie sa fiind un gust intre cel de pui si cel de peste, dar afirmatia asta nu este valabila pentru orice fel de pui sau de peste. Crevetii bine gatiti sunt fragezi si putin crocanti in acelasi timp; nu elastici si nici cauciucosi. Se pot rata foarte usor, este de ajuns sa fie gatiti 1 minut prea mult.