Nu am mai gatit de mult pentru blog. Cred ca au trecut doua saptamani, ceea ce pentru mine este imens. Am fost prins cu tot felul de evenimente, mai ales degustari de romuri si beri,si cu tot felul de probleme administrative la GUXT. Trebuie facute si astea…
Creveti cu sos roz
Pofta de gatit mi-a venit chiar intre doua astfel de treburi administrative. Cred ca discutia cu programatorul meu m-a cam zguduit, asa ca am amanat o postare pe site-ul GUXT (chiar nu ma simteam in stare) si apelat la o terapie care ma relaxeaza si imi ridica moralul: gatitul.

Reteta de fata este una foarte simpla. Dureaza cam 20 de minute cu totul, iar ceea ce se pune in farfurie, in final, este delicios. O recomand la pranz sau la cina; fiti gazdoi buni cu acesti creveti si oferiti-le sansa de a fi acompaniati de un vin rosé parfumat, demisec sau demidulce, sau, si mai bine, de o bere Weihenstephaner Hefe Weissbier, una dintre preferatele mele. Profit de aceasta ocazia ca s-o aduc in atentia voastra, undeva in urmatoarele doua saptamani o sa v-o prezint asa cum trebuie.

Am gatit reteta cu ingrediente asiatice, in stil thailandez. Are gust picant-dulce-citric si arome proaspete si fructate. Veti avea succes cu ea in fata oricaror musafiri sau chiar in fata membrilor familiei, oricat ar putea fi ei de carcotasi.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 16 minute

Ingrediente
:
500 g creveti, decorticati (se lasa doar codita, daca vreti, caci sunt mai decorativi si se manuiesc mai usor)
3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
4 catei de usturoi, tocati foarte marunt
1 lingurita de ghimbir, tocat foarte marunt
2 lingurite de pasta de curry thailandez rosu
1 lingura de zahar de palmier (sau zahar brun)
1 lingura de suc de limeta
2 fire de lemongras, doar partea alba, usor zdrobite cu un ciocan de snitele, optional
cateva frunze de limeta kaffir (combava), optional
400 ml lapte de cocos
1 lingura de sos de peste (sau sos de soia light, sau sare)
4 cepe verzi, taiate bucatele
cateva firisoare de ardei gras sau iute, pentru ornat
frunze de coriandru, sau patrunjel, pentru ornat
1 limeta, taiata feliute, pentru servit
250 g orez Jasmine

Instructiuni:
Incepeti prin a pune la fiert orezul. Sarati apa si puneti in ea jumatate din frunzele de limeta kafir, mototolite un pic intre degete. (vezi Note).

Se apronde flacara sub un wok si se face focul mic. Se adauga in uleiul rece usturoiul si ghimbirul si se lasa ca uleiul sa se incinga. Cand usturoiul incepe sa sfaraie, se adauga crevetii si se mareste flacara. Se gatesc crevetii nu mai mult de 3 minute. Se scot cu o spumiera si se transfera pe prosoape de hartie.

Se adauga in wok restul de ulei si jumatate din crema de cocos (vezi Note). Se amesteca bine la foc mic-mediu. Se adauga pasta de curry si se desface in lichid, amestecand. Se adauga zaharul, restul de frunze de combava si lemongrassul. Se gateste mixtura cateva minute, amestecand frecvent.
Se adauga restul de lapte de cocos, sosul de peste si sucul de limeta si se da lichidul in clocot, amestecand de cateva ori.
Se gusta sosul si se potriveste asezonarea (sos de peste, zahar, suc de limeta), daca este cazul.

Se servesc crevetii alaturi de orez, stropiti din belsug cu sosul roz, presarati cu ceapa verde, insotiti de cateva feliute de limeta, ornati cu fasiute de ardei si frunze proaspete de patrunjel.

Note:
In ultimul timp, cand ma simt lenes, apelez la orez Jasmine in plicuri, de la Riso Scotti. Este foarte comod de gatit si iese foarte gustos. Sar acele etape in care spal orezul, il inmoi, il scurg… In plus, nici nu-i mai masor apa ca atunci cand il gatesc inabusit, ci pur si simplu pun apa din belsug si arunc ce ramane dupa ce orezul este gatit.
Nu va indemn sa faceti acest lucru tot timpul, gatit astfel scapati de ceva bataie de cap, dar orezul nu are chiar textura aceea placuta si afanata.

Nu agitati cutia cu lapte de cocos inainte de a o deschide. Colectati cu grija jumatate din crema ce se ridica la suprafata si puneti-o deoparte. Abia apoi amestecati restul de crema cu apa de cocos.

O sa ma intrebati de ce am gatit separat crevetii si de ce nu i-am gatit in sosul de lapte de cocos. Motivul este ca arata mai bine daca sunt gatiti separat si nu amestecati cu sosul. Timpul de gatire este oricum mic, iar crevetii nu au timp sa se imbibe aromele din sos. Cred ca in cazuri ca acestea este cam acelasi lucru daca ii stropiti cu sos doar atunci cand ii mancati, sau daca ii gatiti in sos 3 minute.
Cum spuneam, dupa parerea mea arata mai bine in farfurie gatiti separat. Se castiga, deci, la aspect fara sa se piarda nimic important ca gust si aroma.

Sa nu va mire ca servesc crevetii cu o bere germana. Este o bere din malturi de grau si orz, nefiltrata, foarte racoritoare, mediu carbonatata, care reuseste sa spele perfect papilele gustative “badijonate” de sosul gras si picant din lapte de cocos. Este o bere care se potriveste de minute cu mancarea picanta, cu arome proaspete si fructate, tipica Asiei de sud-est. Incercati aceasta asociere si nu veti regreta. Cum spuneam, voi reveni asupra acestei beri si a mancarurilor cu care se poate asocia.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Creveti cu sos roz
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)