Nu mi-am ascuns niciodata preferinta pentru creveti. Imi plac mai mult decat pestele si decat orice alte fructe de mare. Profit de orice ocazie pentru a-i gati; de fapt, cred ca am deja pe blog vreo 200 de retete cu creveti.
Reteta de astazi este o reteta de inspiratie chinezeasca. Ea are patru componente importante: ingrediente cu carbohidrati (taitei de orez), proteine (creveti si ciuperci enoki), legume (ardei gras, zucchini, morcov) si asezonatori (zahar de trestie, ghimbir, ardei iute, usturoi, ceapa verde, piper alb, sos de soia).
Este foarte simpla si rapida, iar ingredientele sunt chiar usor de gasit. Gustul este usor picant si usturoiat, iar textura complexa, datorita legumelor crocante, gatite foarte rapid, crevetilor crocant-fragezi, ciupercilor cu textura elastica si taiteilor fragezi.
Aceasta reteta a fost prezentata la GUXT, cu ocazia cursului de gatit cu tema „Bucatarie chinezeasca”.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
150 g taitei de orez
1 lingura de ulei brun de susan
1 1/2 lingura de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2-3 ardei iuti mici, tocati marunt, sau dupa gust
3 cm bucata de ghimbir, tocata marunt
1/3 lingurita de piper alb, sau dupa gust
4 catei de usturoi, tocati marunt
250 g cozi de creveti
1/2 ardei gras rosu, taiat fasiute
1 zucchini (sau dovlecel), taiat fasiute
1 morcov, taiat fasiute
1/2 ardei gras rosu, taiat fasiute
4 cepe verzi, feliate
20 g ciuperci enoki uscate (optional)
2 linguri de sos de soia light
1 lingurita de zahar de trestie (sau zahar brun)
frunze de ceapa verde, tocate, marunt, pentru servit
Instructiuni:
Se spala ciupercile sub jet de apa rece si se hidrateaza in apa fierbinte, circa 20 de minute. Se scurg bine, dar, atentie!, se pastreaza apa in care au stat la hidratat. Este un lichid cu gust si aroma si este pacatv sa fie aruncat.
Se indeparteaza partile inferioare, lemnoae, ale tulpinilor.
Se hidrateaza taiteii in apa ramasa de la hidratarea ciupercilor, adusa la punctul de fierbere, circa 3 minute. Se scurg, se spala sub jet de apa rece, se scurg din nou, cat mai bine, si se stropesc cu putin ulei de susan, ca sa nu se lipeasca.
Se incinge 1 lingura de ulei de arahide intr-un wok, sau tigaie mare, la foc iute. Se adauga ardei iuti, usturoi, ghimbir si creveti. Se gatesc 2-3 minute, pana ce ce crevetii sunt aproape facuti. Se scot din wok si se pun deoparte.
Se adauga in wok restul de ulei de arahide, se incinge si se adauga morcovul, zucchini, ciuperci enoki si ardei gras. Se gatesc 2 minute, pana ce vegetalele se inmoaie putin, dar raman crocante.
Se adauga sosul de soia, turnandu-se pe peretii wok-ului, si zaharul. Se asezoneaza cu piper alb. Se amesteca rapid.
Se readuce in wok mixtura de creveti, ceapa verde si taiteii. Se amesteca totul bine, pana ce se toate ingredientele sunt incinse.
Se serveste preparatul imediat, ornat cu frunze de ceapa verde tocate.
Ah, mi-ar fi placut sa vin si eu la cursul asta de bucatarie chinezeasca. Am mai gatit dupa retetele tale dar cred ca este altceva sa faci asta sub indrumare directa.
Mi-au placut ultimele retete chinezesti, simple, rapide si exotice. Cred ca sunt si foarte gustoase. M-ai facut curioasa despre bucatariile asiatice. Imi par atat de ciudate si surprinzatoare, dar si atragatoare. Este o alta lume. Pacat ca unele ingrediente se gasesc atit de greu.
@Calina: Multumesc pentru comentarie. Chestia asta cu trezirea curiozitatii este scopul meu. Ma bucur ca gandesti astfel; spor la gatit!