Va propun o reteta care ii va delecta pe cei ce iubesc susanul. Aroma sa deosebita domina acest preparat, fara insa a acoperi savoarea crevetilor si aroma condimentelor.
Creveti cu taitei si susan

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
5 catei de usturoi
4 cm bucata ghimbir tocata
3-4 linguri de pasta de susan chinezesc
6 lingurite ulei brun de susan
1/4 cana vin de orez
1/2 lingurita pasta de ardei iute
2 linguri de miere
2 linguri de suc de lamaie
3 linguri fond de pui
75 g taitei de orez
1/2 lingura sos de soia
ceapa verde taiata bucati, pentru ornat
1 ou mare
6 linguri de seminte de susan
1 lingura de faina
sare
1/2 lingurita piper alb, macinat
1/2 lingurita amestec “5 arome”
12 creveti medii (circa 250 g), decorticati
1/3 cana ulei de arahide

Instructiuni:
Se amesteca usturoiul, ghimbirul, pasta de susan, jumatate din uleiul de susan, vinul de orez, pasta de ardei iute, mierea, sucul de lamaie si fondul intr-un blender si se proceseaza pana se obtine o mixtura omogena. Se transfera intr-un castron, se asezoneaza cu sare si se lasa deoparte.

Se da in clocot o oala cu apa si putina sare si se fierb taiteii timp de 5 minute. Se scurg bine, se clatesc cu apa rece, se scurg din nou si se transfera intr-un castron.

Se adauga restul de ulei de susan impreuna cu sosul de soia, 2 linguri de seminte de susan si sosul preparat la inceput; se amesteca bine. Se impart taiteii pe farfuriile individuale si se presara deasupra ceapa verde.

Intre timp intr-un castronel se bate oul cu 1 lingura de apa.
In alt castronel se amesteca semintele de susan, faina, putina sare, piperul si amestecul “5 arome”. Se dau crevetii prin oul batut, apoi prin mixtura de seminte de susan.

Se incinge uleiul de arahide intr-o tigaie, la foc mediu. Se prajesc crevetii pana ce se rumenesc, circa 2-3 minute pe fiecare parte. Se scurg de excesul de ulei pe prosoape de hartie si se servesc pe un pat de taitei cu susan.

Sfaturi :
Reteta se poate prepara si cu piept de pui, taiat fasiute, in loc de creveti.

Pasta de susan chinezeasca se gaseste la Dragonul Rosu. In supermarket se gaseste o pasta desusan (tahini), folosita in bucatariile din Orientul Mijlociu. Daca doriri sa substituiti pasta de susan chinezeasca cu tahini, tineti cont de faptul ca varianta chinezeasca este mai concentrata ca gust si aroma. As sugera sa folositi o cantitate de 1,5 sau 2 ori mai mare decat cea listata in reteta.

Taiteii de orez, spre deosebirte de pastele italienesti, se spala adesea cu apa dupa ce sunt preparati, pentru a indeparta amidonul aflat in exces. Eu nu ii clatesc, caci imi plac asa cum sunt, dar cei care se simt deranjati de gustul amidonului, sunt sfatuiti sa efectueze si aceasta operatiune.

Puteti incerca o varianta diferita de condimentare, folosind in loc de amestecul “5 arome”, un praf de curry chinezesc. Acesta se poate cumpara tot de la Dragonul Rosu, sau se poate prepara in casa conform acestei retete.