Va propun o reteta care ii va delecta pe cei ce iubesc susanul. Aroma sa deosebita domina acest preparat, fara insa a acoperi savoarea crevetilor si aroma condimentelor.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
5 catei de usturoi
4 cm bucata ghimbir tocata
3-4 linguri de pasta de susan chinezesc
6 lingurite ulei brun de susan
1/4 cana vin de orez
1/2 lingurita pasta de ardei iute
2 linguri de miere
2 linguri de suc de lamaie
3 linguri fond de pui
75 g taitei de orez
1/2 lingura sos de soia
ceapa verde taiata bucati, pentru ornat
1 ou mare
6 linguri de seminte de susan
1 lingura de faina
sare
1/2 lingurita piper alb, macinat
1/2 lingurita amestec “5 arome”
12 creveti medii (circa 250 g), decorticati
1/3 cana ulei de arahide
Instructiuni:
Se amesteca usturoiul, ghimbirul, pasta de susan, jumatate din uleiul de susan, vinul de orez, pasta de ardei iute, mierea, sucul de lamaie si fondul intr-un blender si se proceseaza pana se obtine o mixtura omogena. Se transfera intr-un castron, se asezoneaza cu sare si se lasa deoparte.
Se da in clocot o oala cu apa si putina sare si se fierb taiteii timp de 5 minute. Se scurg bine, se clatesc cu apa rece, se scurg din nou si se transfera intr-un castron.
Se adauga restul de ulei de susan impreuna cu sosul de soia, 2 linguri de seminte de susan si sosul preparat la inceput; se amesteca bine. Se impart taiteii pe farfuriile individuale si se presara deasupra ceapa verde.
Intre timp intr-un castronel se bate oul cu 1 lingura de apa.
In alt castronel se amesteca semintele de susan, faina, putina sare, piperul si amestecul “5 arome”. Se dau crevetii prin oul batut, apoi prin mixtura de seminte de susan.
Se incinge uleiul de arahide intr-o tigaie, la foc mediu. Se prajesc crevetii pana ce se rumenesc, circa 2-3 minute pe fiecare parte. Se scurg de excesul de ulei pe prosoape de hartie si se servesc pe un pat de taitei cu susan.
Sfaturi :
Reteta se poate prepara si cu piept de pui, taiat fasiute, in loc de creveti.
Pasta de susan chinezeasca se gaseste la Dragonul Rosu. In supermarket se gaseste o pasta desusan (tahini), folosita in bucatariile din Orientul Mijlociu. Daca doriri sa substituiti pasta de susan chinezeasca cu tahini, tineti cont de faptul ca varianta chinezeasca este mai concentrata ca gust si aroma. As sugera sa folositi o cantitate de 1,5 sau 2 ori mai mare decat cea listata in reteta.
Taiteii de orez, spre deosebirte de pastele italienesti, se spala adesea cu apa dupa ce sunt preparati, pentru a indeparta amidonul aflat in exces. Eu nu ii clatesc, caci imi plac asa cum sunt, dar cei care se simt deranjati de gustul amidonului, sunt sfatuiti sa efectueze si aceasta operatiune.
Puteti incerca o varianta diferita de condimentare, folosind in loc de amestecul “5 arome”, un praf de curry chinezesc. Acesta se poate cumpara tot de la Dragonul Rosu, sau se poate prepara in casa conform acestei retete.
uau! Si ideea asta imi place. Multumesc, mi-ai dat tema de gandire. Spor la gatit, Radu!
@simina: Multumesc, si tie la fel 🙂
cred ca toate aceste precizari nu strica … hahaha … desigur le stiam … cu toate acestea , eu fac acelasi lucru ca si radu si de aceea a inceput discutia , pe jumatate in gluma , pentru diferenta de cativa ml intre lingurita , lingura si 1/2 lingura.
@pansy : ai dreptate cu tot ce spui . nici eu nu vreau o polemica … hahaha … spuneam doar cum e pentru mine si ca exista un alt gen de persoane care nu folosesc masurile riguros sau standard .
acuma cristi,eu nu vreau sa am o polemica cu tine,daca vrei iti pozez vreu 5 tipuri de lingurite pe care le am si care sunt diferite ca si capacitate.sunt adepta masurilor standard.deci a linguritelor vechi,dinainte de 60-70 ca pana atunci faceau lingurite de capacitate adevarata sa zic,ca le-am comparat cu masurile ce le am.e drept ca astea sunt valabile pentru prajitureala.dar eu cred ca si anumite retete de mancaruri,mai ales care nu sunt obisnuite,ca cele asiatice,au nevoie de un standard acceptat,ca sa junga la un gust acceptabil cat mai apropiat de ceea ce ar trebui sa fie,mai ales pentru cineva care nu a mancat astfel de feluri de mancare ,dar isi doreste sa stie cum sunt.
apoi cand eu spun o legatura de patrunjel,asta nu-i poate la fel la bucuresti cu cea de la baia mare sau focsani.dar cand spui o ceasca de patrunjel aia-i cam la fel peste tot,sau ceapa,sau ce vrei tu.
sorry radu pentru discutia asta incrucisata sa-i spun.da’poate e de bine.
@cristi-j & pansy: Amandoi aveti dreptate. Linguritele sunt foarte diferite ca dimensiune. Unele au 3ml, altele ajung si la 7. La fel si lingurile si canile. Totusi, atunci cand se gatesc preparate care nu sunt deserturi, aceste masuri sunt mai curand ochiometrice, mai ales atunci cand gatesti pentru tine si nu prea-ti pasa daca aceeasi reteta iti iese odata un pic mai picanta, sau mai acrisoara. Si eu gatesc ochiometric, aproximand, nici macar nu folosesc linguri sau lingurite, cel putin la lichide. Torn direct din sticla, iar pentru prafuri am un fel de spatula.
Masurile in retete sunt de trei feluri: americane, imperiale si metrice. Primul masoara in lingurite, linguri, cani si quarturi, celalalt in uncii si pfunzi, ultimul in g si ml. Eu folosesc un sistem combinat intre cel metric si cel american, caci este intotdeauna mai simplu si mai rapid sa masori cu lingura verdeturile tocate sau lichidele, decat cu cantarul sau un vas gradat. Bineinteles, nu este tocmai corect, caci toate ingredientele ar trebui masurate in acelasi sistem, dar este mai la indemana. Daca as scrie retete pentru un restaurant, as folosi un sistem omogen, preferabil pe cel metric.
Pentru echivalare, 1 lingurita standard are 5 ml, 1 lingura 15 ml, o cana 225 ml.
@pansy : daca te uiti la ce e folosit uleiul de susan in reteta , cred ca iti dai seama si de care tip este vorba .
exista multe persoane pentru care acele masuri sunt folositoare , eu insa le consider utile doar la patiserie/cofetarie . din ce stiu eu , bucataria care m-a atras pe mine (cea sud-est asiatica) dar nu numai , nu foloseste masuri exacte si deci nici eu nu sunt obisnuit sa le folosesc , mai mult decat atat , sunt de parere ca masura fiind lingura / lingurita eu masor chiar cu lingura si lingurita nu cu alte masuri care imi masoara lingura si lingurita … poate sunt eu mai ciudat .
acuma as carcoti si io,in sensul ca 6 lg de ulei de susan mi se pare mult,sau e vorba de ulei de susan pentru gatit nu echivalentul lui extravergine de masline (adica presat la rece,care e extrem de aromat) si inclin sa cred ca despre asta e vorba.in rest reteta imi lace si am s-o incerc cu proxima ocazie.
daca nu te superi,i-as spune lui cristi-j,ca gaseste masurile de lingurite( de la 1/8 pana la 1 ) si lingura ,cu subdiviziunile si cups (ceasca) cu subdiviziunile la carrefour,marca lor(au culoarea violet) si costa in jur de 7 lei.
@pansy: Erau 6 lingurite, am modificat. Este vorba despre uleiul brun de susan, cel folosit in general pe post de condiment.
“Vinul de orez, am spus in 50 de retete cel putin, se poate inlocui cu un vin alb demi-dulce, iar uleiul de arahide cu alt ulei rafinat. Iarasi chestii care s-au tot punctat in alte retete.”
corect , asa este , dar cred ca majoritatea nu parcurg blogul de la un cap la altul si poate fiecare reteta ar trebui tratata independent .
@cristi-j: Asa o fi… unele lucruri le consider ca fiind deja stiute. Nici mie nu-mi vine sa ma tot repet la infinit.
impresiile au fost pur personale , legate de stilul meu de a gati si de bucataria mea (apropo de 3 linguri de fond – nu e chiar acelasi lucru cu jumatate de ceapa … si orice ai zice , 3 linguri de fond si jumatate de lingura de sos de soia suna ciudat)
imi doresc sa fie cat mai multi care au acces la toate ingredientele si sunt si dispusi sa incerce , ar deveni mai usor si pentru mine sa gasesc ce-mi trebuie .
sunt convins ca ochii mei de soim (!!! -hahaha) te enerveaza de multe ori … hahaha … sau poate te-ai obisnuit ?
@cristi-j: M-am obisnuit si nici macar nu ma enerveaza. Ai tu si unele mici carcoteli personale (cine nu are?), dar mi-as dori sa existe mai multi ca tine. S-ar isca discutii interesante. 🙂
imi permit cateva impresii despre aceasta reteta , o sa fiu iar putin carcotas , sper sa nu deranjeze prea tare … hahaha
ce bine-ar fi daca as avea toate ingredientele ! mai greu cu aprovizionarea pe aici si oricum , e o reteta cam scumpa , o multime de ingrediente rare si scumpe .
nu am pasta de susan , vin de orez , ulei de arahide .
pentru gustul meu e prea mult ulei de susan , 6 linguri ar domina complet orice altceva chiar si fara pasta de susan plus semintele de susan .
cum procedez cu cele 3 linguri de fond de pui ? trebuie sa fac reteta doar daca mai fac si altceva care foloseste fond de pui sau cum obtin doar 3 linguri ?
n-am mai vazut nicaieri 1/2 lingura de ingredient lichid . solid , da , seminte , praf/pulbere/amestec dar 1/2 lingura de sos de soia nu stiu cum sa masor . nu era mai usor de spus o lingurita ?
75 g taitei de orez pentru 2 persoane nu e prea putin ?
si de obicei e o problema cu gatitul , depinde mult de varietate , grosime , marca , fiert 5 minute mi se pare prea mult . eu ii tin in apa fiarta 3 minute sau ii fierb 2 minute .
cand spui “Se adauga cele restul de ulei de susan ramas” nu suna prea bine , ori e cele ori e restul si daca e restul e normal sa fie ramas … hahaha
scuze … hehehe
@cristi-j: Ciotul acela de fraza a ramas in pagina datorita unei incurcaturi gen “copy/paste” unde nu trebuia.
Nu ai toate ingredientele? Ghinion, ce pot sa spun. Pasta de susan se gaseste in Mega Image, de pilda, ma refer la tahini… Vinul de orez, am spus in 50 de retete cel putin, se poate inlocui cu un vin alb demi-dulce, iar uleiul de arahide cu alt ulei rafinat. Iarasi chestii care s-au tot punctat in alte retete.
Ca este o reteta scumpa in opinia ta, iarasi nu am ce face. Nu vand preparatul la restaurant, l-am gatit pentru blog.
1/2 lingura nu este 1 lingurita, ci 1 1/2 lingurita. Daca vrei, pune mai mult sos de soia, ca sa nu te incurci in masuratori, dar mie atata mi-a fost de ajuns, caci reteta are si sare.
3 linguri de fond de pui, te descurci si tu ca esti baiat mare. Pui apa daca nu ai un rest de fond din frigider. Daca puneam 1/2 ceapa ma intrebai ce faci cu restul din ceapa ?
75 g taitei la doua persoane, este cam la limita, dar cum bine stii orice reteta este doar un ghid. Pune tu cat te simti bine.
5 minute este timpul dat pe ambalajul taiteilor mei. Daca tu ai alti taitei, asta este. In raspunsul dat Claudiei am specificat ca este important sa citesti instructiunile de pe ambalaj. Poate ar fi trebuit sa spun asta si in reteta…
Acuma, chestia cu cantitatea de ulei de susan. Este mare, intr-adevar, chiar foarte mare, si ma bucur ca mi-ai atras atentia. Sunt 6 lingurite, nu 6 linguri. Sunt neatent, ce sa-i fac, iar cineva ca tine, cu ochi de soim, este binevenit. 🙂
Este o reteta perfecta: ador susanul, crevetii si pastele!!! Taitei de orez nu am mancat pana acum dar ma roade de mult curiozitatea. Am in casa si tahini, crevetii si ghimbirul lipsesc.
@Claudia: Taiteii de orez se gatesc mai simplu decat pastele italienesti. Uneori este de ajuns sa-i inmoi in apa clocotita 3-4 minute. Neaparat citeste instructiunile de pe ambalaj, caci sunt mai multe varietati pe piata.