Pun pariu ca va intrebati ce este cu acest “tri” alaturat vinegretei. Ei bine, aceasta reteta a mea foloseste vinegreta in trei posturi diferite: ca marinada, ca sos pentru fructe de mare si ca dressing.

Crevetii ies excelent, foarte gustosi, aromati… m-as aventura sa spun ca aveti aici un foarte bun antreu pentru o masa mai deosebita.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
500 g creveti cruzi, decongelati lent, peste noapte, in frigider
sare
piper negru, proaspat macinat
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingura de ulei de masline
1 lingurita de coaja rasa de lamaie
200 g amestec de frunze proaspete (spanac, rucola, valeriana, salata frisée)
Sos vinegreta
4 linguri de suc de lamaie
8 linguri de ulei de masline
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingura de miere
1 lingurita de mustar
1 lingura de patrunjel proaspat, tocat marunt
1 ardei iute uscat mic, pisat

Instructiuni:
Se curata crevetii de cochilie (se poate lasa codita, daca se doreste). Se sareaza si se pipereaza. Se prepara vinegreta amestecand intr-un castron mustarul cu suc de lamaie, sare, piper, ardei iute si miere. Se adauga uleiul si se amesteca viguros, pana ce se obtine o emulsie aurie. Se adauga patrunjelul, se amesteca si se pune deoparte.

Se combina usturoiul cu jumatate din vinegreta. Se adauga crevetii si se amesteca bine, intr-un castron. Se acopera castronul si se lasa crevetii la marinat 30 de minute.

Se scot crevetii din marinada si se scurg bine. Se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Se adauga crevetii si se prajesc la foc iute 3-4 minute, pana se fac roz-portocalii.

Intre timp se amesteca frunzele de salata cu jumatate din vinegreta ramasa. Se imparte salata intre 4 farfurii individuale. Se combina coaja rasa de lamaie cu restul de vinegreta. Se asaza crevetii langa salata si se stropesc cu vinegreta aromata cu coaja de lamaie. Se servesc imediat.