Pun pariu ca va intrebati ce este cu acest “tri” alaturat vinegretei. Ei bine, aceasta reteta a mea foloseste vinegreta in trei posturi diferite: ca marinada, ca sos pentru fructe de mare si ca dressing.
Crevetii ies excelent, foarte gustosi, aromati… m-as aventura sa spun ca aveti aici un foarte bun antreu pentru o masa mai deosebita.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
500 g creveti cruzi, decongelati lent, peste noapte, in frigider
sare
piper negru, proaspat macinat
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingura de ulei de masline
1 lingurita de coaja rasa de lamaie
200 g amestec de frunze proaspete (spanac, rucola, valeriana, salata frisée)
Sos vinegreta
4 linguri de suc de lamaie
8 linguri de ulei de masline
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingura de miere
1 lingurita de mustar
1 lingura de patrunjel proaspat, tocat marunt
1 ardei iute uscat mic, pisat
Instructiuni:
Se curata crevetii de cochilie (se poate lasa codita, daca se doreste). Se sareaza si se pipereaza. Se prepara vinegreta amestecand intr-un castron mustarul cu suc de lamaie, sare, piper, ardei iute si miere. Se adauga uleiul si se amesteca viguros, pana ce se obtine o emulsie aurie. Se adauga patrunjelul, se amesteca si se pune deoparte.
Se combina usturoiul cu jumatate din vinegreta. Se adauga crevetii si se amesteca bine, intr-un castron. Se acopera castronul si se lasa crevetii la marinat 30 de minute.
Se scot crevetii din marinada si se scurg bine. Se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Se adauga crevetii si se prajesc la foc iute 3-4 minute, pana se fac roz-portocalii.
Intre timp se amesteca frunzele de salata cu jumatate din vinegreta ramasa. Se imparte salata intre 4 farfurii individuale. Se combina coaja rasa de lamaie cu restul de vinegreta. Se asaza crevetii langa salata si se stropesc cu vinegreta aromata cu coaja de lamaie. Se servesc imediat.
Radu multumesc de sugestie voi tine cont de ea.
Radu voi incerca cu siguranta reteta asta de sarbatori, crevetii si preparatele cu peste afumat si salatele sunt preferatele mele ca antreu la o masa festiva. Pentru ca am mai gatit creveti dupa retetele tale si au iesit deliciosi testez si reteta asta, suna excelent combinatia.
@Sylvia: Sfatul meu este sa gusti vinegreta inainte de a adauga tot uleiul. Daca scapi un pic prea mult, sosul poate fi cam uleios.
@sa zicem ca de ultimul m-as putea dispensa,detest violenta,inclusiv cea verbala…:))
@ radu,folosim posibilitatile persuasive din dotare!:)
@alison; Am inteles. Zambetul si facaletul. 😛
o sugestie excelenta pentru una din mesele festive ce urmeaza!multumim de impartasirea ei!
@alison: Pentru putin. 🙂 Sper sa nu te lovesti de impotrivirea traditionalistilor. Dupa ei, cel mai bun crevete este porcul.
@Lia: Sunt sigur ca “francezul” te va ierta daca pui in salata si un pic de suc de portocala, dar sa elimini cantitatea echivalenta de suc de lamaie, altfel iti iese vinegreta prea acida. 🙂
Daca m-as trezi brusc si as vedea fotografia asta,as jura ca-i
primavara,atat de proaspat arata frunzele .
Cat despre salata….fara cuvinte. 🙂
Eu am sa pun si un pic de suc de portocala,chiar daca nu sunt
in asentimentul “francezului “. 🙂