Gata, am stabilit: mi-e dor de soare si de caldura. Cum nu am bani si nici timp sa dau o fuga pe niscaiva taramuri insorite, calde si, daca se poate, cu acces la vreo mare sau ocean, ma multumesc sa calatoresc cu gandul, prin intermediul unei retete de inspiratie mediteraneana.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 40 minute

Ingrediente:
250 g cozi de creveti, curatate de vinisoare, dar lasate cu cochilie
1 lingura de suc de lamaie
2 linguri de ulei de masline extra virgin
1/2 lingurita de fulgi de ardei iute
sare
piper
125 g orez integral, sau mai mult, daca doriti
60 g unt-gremolata
feliute de lamaie, pentru servit
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat

Instructiuni:
Se combina intr-un castron sucul de lamaie cu uleiul de masline extra virgin. Crevetii se spala si se sterg bine de apa cu prosoape de hartie. Se sareaza si se pipereaza uniform. Se adauga in castronul cu mixtura de ulei si suc de lamaie si se lasa la marinat 1 ora, in castronul acoperit, pus in frigider. marinada nu trebuie sa balteasca in castron, ci doar sa acopere crevetii cu un strat gustos si aromat.

Intre timp se fierbe orezul conform indicatiilor de pe ambalaj. Se amesteca cu unt-gremolata.

Se incinge o tigaie. Se adauga crevetii si se gatesc, acoperiti, timp de 3-4 minute la foc mic-mediu, sau pana ce sunt facuti.

Se servesc crevetii pe un pat de orez, ornati cu busuioc proaspat, alaturi de feliute de lamaie si de 1-2 rondele de unt-gremolata.

Nota:
Este, asa cum v-ati obisnuit, o reteta simpla si rustica, cu asezonare echilibrata, simplu montata in farfurie. Eu cred, de fapt, ca daca investesc mai mult de 30 de secunde cu aranjatul mancarii in farfurie, deja intru intr-o alta categorie de gatit, care nu ma atrage si careia nu-i vad rostul pe acest blog. Eu promovez gatitul simplu, traditional atat cat trebuie, facut de placere, cat mai divers, gustos, aromat si placut ochiului.

Am lasat crevetii cu cochilie, caci aceasta le protejeaza carnea in timpul gatitului, astfel ca se vor supra-gati mai greu in cazul in care uitati de ei un minut.
Acest lucru permite si un timp de marinare mai generos, poate chiar 2-3 ore: crevetii isi vor pastra gustul propriu predominant, acesta fiind doar imbunatatit de marinada si nu egalat sau acoperit de aceasta, asa cum riscati sa se intample daca ii marinati cateva ore fara cochilie.

Am prajit crevetii infipti in mici frigari de lemn, fiindca arata mai interesant, dar nu este deloc obligatoriu sa faceti acest lucru.

Orezul integral este cam asa cum au fost toate tipurile de orez alb inainte de a fi procesate prin decorticare si slefuire. pastrand in buna masura straturile exterioare ale bobului, orezul integral este mai bigat in fibre, proteine, vitamine B, calciu, magneziu, seleniu si potasiu.
Ca atare, este un aliment care previne aparitia si dezvoltarea cancerului si a bolilor de inima, ajuta enorm digestia si eliminarea colesterolului, nu ingrasa, ba chiar ajuta la scaderea greutatii corporale, contine antioxidanti care previn imbatranirea si are indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca elibereaza energia treptat, fara sa ridica nivelul de zaharuri din sange.
Se gateste mai greu decat orezul alb, timpii sai de gatire sunt cel putin dubli, de obicei in jurul a 40 de minute, de aceea trebuie sa verificati cu atentie indicatiile de pe ambalaj.
Eu am folosit un orez integral de culoare bruna, comercializat de Riso Scotti si obtinut prin incrucisarea unor tipuri de orez italienesc cu o varietate de orez chinezesc. Este placut ochiului si merge bine cu peste si fructe de mare.

Am folosit creveti congelati de la RFamily. Pot afirma ca sunt de buna calitate, omogeni ca dimensiune si cu un raport pret-calitate corect.

Untul-gremolata folosit de mine contine coaja de lamaie, sare, piper, usturoi si busuioc tocat. Puteti insa folosi si alte ierburi aromate, ca patrunjel, coriandru, menta, levantica.