Creveti cu usturoi, gatiti in aburi

Chinezii, sau macar majoritatea lor, iubesc usturoiul. Sa nu va mirati de cantitateade usturoi mare, aparent, pe care o cere reteta. In final, ceea ce veti obtine sunt creveti crocanti, aromatizati fin si echilibrat cu usturoi.
Creveti cu usturoi, gatiti in aburi
Genul acesta de retete, cu diverse variatiuni, este clasic pentru bucataria chinezeasca. Totul se prepara usor, rapid, cu un consum de combustibil mic, iar preparatul final va fi, sunt convins, demn de atentia dvs.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 5 minute + racire

Ingrediente:
300 creveti
2-3 linguri de sis de soia light
2 lingurite de ulei brun de susan
2-3 cepe verzi
1 lingura de seminte de susan
1 capatana de usturoi, curatata, cateii tocati marunt
2 lingurite de ghimbir, tocat marunt
1 lingurita de zahar de trestie (sau zahar brun)
1 ardei iute rosu, feliat, pentru servit
3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea soarelui)

Instructiuni:
Se prajesc uscat, fara ulei, circa 1 minut la foc mediu, semintele de susan, pana ce se rumenesc usor. Se pun deoparte.

Se curata crevetii (se pastreaza intacta, daca dotiti, doar codita). Se despica pe spate, cu un cutit bine ascutit, si se curata vinisoarele. Se aplatizeaza putin crevetii, ca sa stea deschisi, ca o carte. Atentie sa nu intrati prea adanc cu taietura si sa nu-i despicati dintr-o parte intr-alta.
Se transfera crevetii, cu despicaturile in sus, pe o farfurie termorezistenta.

Se transfera usturoiul si ghimbirul intr-un castronel termorezistent. Se incinge intr-o tigaita uleiul de arahide, pana ce incepe sa fumege. Se toarna apoi uleiul fierbinte peste mixtura de usturoi si ghimbir. Se va auzi un sfarait, iar bucatile de usturoi si ghimbir se vor rumeni usor. Se lasa mixtura sa stea, pana ce se raceste.

Citeste si articolul →   Curry panang de pui cu alune caju

Se stropesc crevetii, pe farfurie, cu mixtura de ulei, usturoi si ghimbir. Insistati ca bucatelele de usturoi si ghimbir sa ajunga pe suprafata despicata a crevetilor.

Se combina intr-un castron uleiul de susan cu sosul de soia si cu zahar. Se amesteca pana ce zaharul se topeste.
Creveti cu usturoi, gatiti in aburi
Creveti cu usturoi, gatiti in aburi
Creveti cu usturoi, gatiti in aburi
Creveti cu usturoi, gatiti in aburi
Se improvizeaza un steamer, daca nu aveti unul. Eu am folosit un wok, o sita metalica pe care o am prin casa (am si uitat de unde o am), si un castron mare, de inox, pe post de capac.

Cand apa din steamer da in clocot molcom (nu trebuie ca stratul de apa sa fie mai gros de 3-4 cm; in niciun caz el nu tebuie sa atinga suprafata sitei. Se asaza sita in wok si se pune peste ea farfuria cu creveti; se acopera totul cu castronul de inox.

Se face flacara mica si se gatesc crevetii 3 minute. Se inlatura capatul (atentie la aburi, ridicati mai intai partea opusa a castronului, ca aburul sa fie evacuat departe de dvs.), iar crevetii se servesc alaturi de orez fiert, stropiti cu mixtura de sos de soia si ulei brun de susan, presarati cu ceapa verde, ardei iute si seminte prajite de susan.

4 comentarii pe “Creveti cu usturoi, gatiti in aburi

  1. Memphis spune:

    Am mincat de citeva ori asa ceva. Doamne ce buni sunt crevetii preparati astfel. Bine ca mi-ai amintit de ei, cred ca o sa-i fac chiar astazi.

    Nu stiu daca ma insel dar cred ca este cea mai lunga serie de retete asiatice publicate la rind pe blogul tau. Tine-o tot asa! 🙂

  2. cristi-j spune:

    Nu stiu sigur dar e foarte posibil ca dupa un numar urias de retete cu creveti aceasta sa fie prima cand desfaci crevetii. Sper sa mai urmeze si altele. In special cand sunt prajiti sau fripti pe plita sau pe gratar si mai ales daca sunt intregi si nedecorticati crevetii desfacuti “fluture” sunt foarte spectaculosi si e un fel destul de des intalnit de a-i gati in Asia. Se aplatizeaza si se preseaza in timpul gatitului pentru a-si pastra forma.

    Nu crezi ca ar fi fost util sa mentionezi despre ce creveti e vorba si de ce? “300g creveti” poate insemna multe lucruri.

    Nu cred ca “ce veti obtine sunt creveti crocanti” e o descriere prea buna pentru niste creveti gatiti la abur.

    Mie mi se pare ca ordinea mai buna la gatit ar fi cea in care o parte din usturoi si ghimbir se pune pe creveti inainte de aburi iar uleiul fierbinte aromatizat cu restul de usturoi si ghimbir se toarna peste creveti la sfarsit inainte de servit. Eu asa am intalnit.

    Chiar azi am vazut acea sita la niste comercianti de maruntisuri. Erau doua marimi dar mai mici decat a ta si sunt suporturi/plite pentru aragaz.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Am mai multe retete cu crevetii aplatizati, posibil vreo 5-6.

      In romana avem doar un singur cuvant, “crocant”, pentru ambele intelesuri de… crocanteala. Crevetii gatiti in aburi sunt “crunchy”, adica au acea textura inconfundabila, crocant-frageda, si nu “crispy”, adica nu poseda crocanteala datorala rumenirii.

      Am intalnit si varianta redata de tine, ci o parte din ulei adaugata la sfarsit. Cred ca am mai folosit-o la o reteta de peste; mi se pare ca era una filmata… sper sa nu gresesc.

      Nu mi-ar strica inca o sita ca cea din poze, chiar ar fi mai bine sa fie de dimensiune mai mica. O sa dau o raita prin piete; unele sunt marginite de magazine care vand diverse fleacuri din astea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.