Chinezii, sau macar majoritatea lor, iubesc usturoiul. Sa nu va mirati de cantitateade usturoi mare, aparent, pe care o cere reteta. In final, ceea ce veti obtine sunt creveti crocanti, aromatizati fin si echilibrat cu usturoi.
Creveti cu usturoi, gatiti in aburi
Genul acesta de retete, cu diverse variatiuni, este clasic pentru bucataria chinezeasca. Totul se prepara usor, rapid, cu un consum de combustibil mic, iar preparatul final va fi, sunt convins, demn de atentia dvs.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 5 minute + racire

Ingrediente:
300 creveti
2-3 linguri de sis de soia light
2 lingurite de ulei brun de susan
2-3 cepe verzi
1 lingura de seminte de susan
1 capatana de usturoi, curatata, cateii tocati marunt
2 lingurite de ghimbir, tocat marunt
1 lingurita de zahar de trestie (sau zahar brun)
1 ardei iute rosu, feliat, pentru servit
3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea soarelui)

Instructiuni:
Se prajesc uscat, fara ulei, circa 1 minut la foc mediu, semintele de susan, pana ce se rumenesc usor. Se pun deoparte.

Se curata crevetii (se pastreaza intacta, daca dotiti, doar codita). Se despica pe spate, cu un cutit bine ascutit, si se curata vinisoarele. Se aplatizeaza putin crevetii, ca sa stea deschisi, ca o carte. Atentie sa nu intrati prea adanc cu taietura si sa nu-i despicati dintr-o parte intr-alta.
Se transfera crevetii, cu despicaturile in sus, pe o farfurie termorezistenta.

Se transfera usturoiul si ghimbirul intr-un castronel termorezistent. Se incinge intr-o tigaita uleiul de arahide, pana ce incepe sa fumege. Se toarna apoi uleiul fierbinte peste mixtura de usturoi si ghimbir. Se va auzi un sfarait, iar bucatile de usturoi si ghimbir se vor rumeni usor. Se lasa mixtura sa stea, pana ce se raceste.

Se stropesc crevetii, pe farfurie, cu mixtura de ulei, usturoi si ghimbir. Insistati ca bucatelele de usturoi si ghimbir sa ajunga pe suprafata despicata a crevetilor.

Se combina intr-un castron uleiul de susan cu sosul de soia si cu zahar. Se amesteca pana ce zaharul se topeste.
Creveti cu usturoi, gatiti in aburi
Creveti cu usturoi, gatiti in aburi
Creveti cu usturoi, gatiti in aburi
Creveti cu usturoi, gatiti in aburi
Se improvizeaza un steamer, daca nu aveti unul. Eu am folosit un wok, o sita metalica pe care o am prin casa (am si uitat de unde o am), si un castron mare, de inox, pe post de capac.

Cand apa din steamer da in clocot molcom (nu trebuie ca stratul de apa sa fie mai gros de 3-4 cm; in niciun caz el nu tebuie sa atinga suprafata sitei. Se asaza sita in wok si se pune peste ea farfuria cu creveti; se acopera totul cu castronul de inox.

Se face flacara mica si se gatesc crevetii 3 minute. Se inlatura capatul (atentie la aburi, ridicati mai intai partea opusa a castronului, ca aburul sa fie evacuat departe de dvs.), iar crevetii se servesc alaturi de orez fiert, stropiti cu mixtura de sos de soia si ulei brun de susan, presarati cu ceapa verde, ardei iute si seminte prajite de susan.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Creveti cu usturoi, gatiti in aburi
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)