Creveti in cochilie la gratar, cu sos de usturoi

Va rog sa nu ma boscoroditi pentru aceasta reteta. Stiu ca unele dintre igrediente sunt foarte greu de gasit pe piata noastra, dar insusi faptul ca am dat de ele la “Bacania Veche” mi-a dat imboldul sa gatesc aceasta gustare simpla, dar plina de aromele thailandeze de care imi este atat de dor.
Creveti in cochilie la gratar cu sos de usturoi - Creveti in cochilie la gratar, cu sos de usturoi 1 - Retetele lui Radu

Am pastrat cochilia crevetilor fiindca aceasta ii protejeaza pe gratar, ca sa nu se arda si fiindca mi se par mai gustosi astfel; suptul cochiliei este la fel de satisfacator pentru un gurmet ca rosul oaselor de pui. Bineinteles, daca doriti, puteti curata cochilia de pe creveti, este la alegerea dvs.
Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute + marinare
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
10-14 creveti Tiger, curatati de capete si picioare, dar cu cochilie
1 lingura de sos de peste
3 linguri de sos de soia light
1 lingura de sos de stridii
2 lingurite de pasta de tamarin
3-4 catei de usturoi, pisati
2-3 feliute subtiri de curcuma, strivite (optional)
2-3 bucatele de krachai, strivite (optional)
1 lingura de sos de limeta
1 lingurita de ulei brun de susan
1 ardei iute mic, pisat
1 lingura de seminte de susan
2 lingurite de lemongrass, tocat marunt si apoi pisat
2 lingurite de zahar de palmier, dat pe razatoare
2 linguri de frunze proaspete de coriandru, tocate
1 lingura de frunze proaspete de menta, tocate
feliute de limeta, pentru servit (optional)
frunze proaspete de coriandru si/sau menta, pentru ornat
orez fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se amesteca pasta de tamarin cu 2 lingurite de apa calda. Se strecoara mixtura, pastrand lichidul si aruncand solidele. Se prajesc semintele de susan uscat, fara ulei, timp de 30 de secunde, pana se rumenesc usor. Se pun deoparte.
Cu un cutit ascutit se despica crevetii pe burta, pe lungime, fara insa a-i strapunge total. Se asaza apoi crevetii pe un fund de tocat, pe partea cu taietura, se desfac ca o carte si se preseaza.
Se combina intr-un castron sosul de peste cu sos de soia, sos de stridii, zahar, suc de limeta, usturoi, ardei iute, lemongrass, apa de tamarin si ulei de susan, plus feliutele de curcuma si de krachai, daca le folositi. Se adauga crevetii si se amesteca bine. Se lasa la marinat 30 de minute. Se incinge gratarul.
Se scot crevetii din marinada. Se arunca feliile de curcuma si bucatile de krachai. Se transfera marinada intr-o craticioara, pe foc iute. Se da in clocot, se micsoreaza flacara si se mijoteaza 2-3 minute. Se ia sosul de pe foc, se adauga menta si coriandrul tocate si se amesteca.
Intre timp se asaza crevetii pe gratar, pe despicatura, cu carapacea in sus. Se frig 2 minute, la foc mediu-iute, se intorc pe partea cu cochilie si se ung cu marinada. Se frig alte 2 minute, sau pana ce capata culoare rozalie.
Se servesc imediat, ornati cu feliute de limeta, daca folositi, si frunze proaspete de coriandru si/sau menta, presarati cu seminte de susan, alaturi de orez fiert. Este nostim sa mananci crevetii cu mana, asa cum se face adesea in Asia. Pentru orez puteti folosi o lingura. Daca procedati ca mine, aveti grija si inarmati-va cu o stiva de servetele… veti avea nevoie.
Sfaturi utile:
Daca nu aveti zahar de palmier, inlocuiti-l cu aceeasi cantitate de zahar brun.
Tamarin si lemongrass se gasesc uneori in hipermarketuri. Sunt mai usor de procurat din magazine specializate, ca Bacania Veche, de pilda.
curcuma - Creveti in cochilie la gratar, cu sos de usturoi 2 - Retetele lui Radu
Curcuma proaspata si krachai (Boesenbergia rotunda) am gasit la Bacania Veche. Daca faceti comanda, vi se aduce negresit.
krachai - Creveti in cochilie la gratar, cu sos de usturoi 3 - Retetele lui Radu
Limeta, ulei brun de susan si sos de peste se gasesc relativ usor, in super si hipermarketuri.

13 comentarii pe “Creveti in cochilie la gratar, cu sos de usturoi

    • Radu Popovici spune:

      @Roxana: Este foarte gustos, dar contine cateva ingrediente greu de gasit. “Tehnologia” este simpla, dar ingredientele pot fi incuietoare. 🙂

  1. cristi-j spune:

    ai gasit lemongrass, tamarin, zahar de palmier, turmeric proaspat si krachai proaspat ? uau ! excelent !
    in singapore krachai se numeste chinese ginger sau chinese keys dar nu cred ca se foloseste la mancare, doar in scop medicinal. se poate vedea in magazinele medicinale chinezesti alaturi de nenumarate ciudatenii. din cate stiu eu, inafara de thailanda si putin in indonesia nu se foloseste culinar nicaieri.

    de multe ori, la gratar se pastreaza cochilia crevetilor, asa cum ai spus, pentru protectie. daca crevetii aveau si capete (desi e mai rar in romania) eu as vota pentru pastrarea lor daca sunt facuti la gratar si mai ales daca sunt desfacuti. apropo de supt cochilia acelasi lucru se intampla cu capul si in plus prezentarea e mai spectaculoasa (iar desfacerea, forma de fluture, e mai evidenta)
    in cazul crevetilor mari eu as vota pentru curatarea tractului digestiv care se afla pe spate si cu ocazia asta se si desfac/deschid (butterfly) pe spate, procedeu mult mai simplu si mai des folosit decat deschiderea pe burta. ca sa ii cureti pe spate si sa ii deschizi pe burta e si complicat si inutil.
    desfacuti, cu capetele pastrate si presati la inceput cand sunt pusi pe gratar, rezultatul va fi foarte spectaculos si decorativ.

    • Radu Popovici spune:

      @cristij: Eram sigur ca o sa remarci ingredientele. Sunt convins ca se pot comanda la Bacania Veche. Cred ca Marius Tudosiei le si poate expedia prin posta.
      Se mai foloseste Krachai la gatit si in Cambodgia, unde exista chiar si variante de pasta kroeung care il includ; aproape as baga mana in foc ca si in Laos. O sa verific.

      Recunosc ca am folosit krachai un pic si ca sa ma dau mare, rareori am ocazia sa-l folosesc, asa ca daca tot am dat de el… oricum, este trecut ca ingredient optional.

      Normal ca am curatat “vinisoara” crevetilor, chiar daca cei folositi de mine nu sunt prea mari. Din pacate, ce am avut eu a fost fara capete, dar sunt multumit si asa; bine ca se gasesc permanent si pot sa-i cumpar si sa-i gatesc oricand am chef.
      Mi-e tare dor de Asia, mai ales de oamenii de acolo si de mancare.

  2. nea'Mielu spune:

    ah, ne omori cu crevetii.. mi-ai distrus glandele salivare si mi s-au umflat papilele gustative, imi falfaie imaginatia..

    *am gasit iar unul din termenii aia pe care ma gandeam ca e bine sa ii pui intr-un glosar cu permalink, undeva in pagina.. mijotare.. stiu ca ai mai vorbit despre saracia limbii romane in materie de termeni tehnici gastronomici, dar un glosar ar fi un loc in care fiecare se poate duce sa vaza ce-l intereseaza, din termenii pe care ii folosesti tu (in mod just) dar care nu sunt bine inradacinati (adica deloc) in limba romana..
    asadar, ce era mijotarea? un soi de simmering? fierbere molcoma la foc lesinat? ceva in sensul asta? acoperit sau ne?

  3. ely spune:

    buna interensata combinatie nu am facut niciodata creveti
    am sa incerc si eu

    in fotografie arata fff bine
    vine mirosu pina la arad
    o zi buna

  4. irina spune:

    Nu mi-am dat seama de ce m-am trezit asa de dimineata…dar acum imi dau seama ca m-am trezit dupa miros.Ca de obicei totul delicios.
    Ceea ce nu-mi dau seama ce este Krachai si tamarim.
    Nu cred ca am auzit vreodata de ele,sunt chiar importante in reteta?
    Poate se gasesc si aici,doar e tara mirodeniilor,dar cred ca sub alta denumire.
    Oricum felicitari,ne uimiti in fiecare zi.

    • Radu Popovici spune:

      @irina: Tara Mirodeniilor? Unde locuiti?
      Cam toate ingredientele sunt necesare, fiecare inlocuire alterand gustul retetei. Tamarinul are gust acrisor si usor dulceag, cu o aroma fructata. Se mai gaseste pana si in Romania, daramite in Tara Mirodeniilor. Krachai poate fi omis.

  5. Laura Pricop spune:

    Radu, ce poza colorata si cate ingrediente misterioase pentru mine. Ce este chestia aceea, ca o caramida? Dar celelalte?

    • Radu Popovici spune:

      @Laura: Caramida este zahar de palmier. 🙂 Langa el ai o pastaie de tamarin (cea maro inchis), limeta si se vad capetele unor fire de lemongrass. Langa orez este curcuma. Peste creveti, presarate, seminte de susan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.