Creveti in sos de migdale
Este o reteta relativ simpla, ale carei ingrediente se gasesc pe piata. Tortillas se pot cumpara din supermarket,ca si ardeiul iute uscat. Alegeti un ardei de dimensiune cat mai mare si cat mai carnos.
  
Bucatarie: mexicana
Dificultate: usor
Cantitate: 6 portii
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatit: 20 minute
 
Ingrediente:
1 ardei iute mare, uscat
2 linguri de ulei de porumb
1 ceapa, tocata
3 catei de usturoi, tocati
8 rosii, decojite si curatate de seminte, tocate
1 lingurita de seminte de chimion, macinate
120 ml bulion de pui (sau supa preparata din cubulete de concentrat)
130 g migdale, macinate
175 ml smantana
900 g creveti prefierti (de culoare roz), decorticati
sare
1/2 limeta, sucul de la
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
ceapa verde taiata fasiute, pentu ornat
orez fiert, ca garnitura
tortillas, pentru servit (optional)
 
Instructiuni:
Se pune ardeiul iute uscat intr-un castron termorezistent si se acopera cu apa clocotita. Se lasa la inmuiat 30 de minute, pana se inmoaie. Se scurge, se indeparteaza codita, apoi se despica pe lungime si se scot semintele, racaind cu un cutit mic si ascutit. Miezul se toaca si se pune deoparte.

Se incinge uleiul intr-o tigaie si se calesc ceapa si usturoiul pana se inmoaie.
Se adauga rosiile, impreuna cu ardeiul iute, la mixtura de ceapa si usturoi. Se adauga si chimenul macinat si se gatesc toate aceste ingrediente 10 minute, la foc mic, amestecand ocazional. 

Se transfera mixtura intr-un blender; se adauga bulion de pui si se proceseaza pana se omogenizeaza.
Se toarna amestecul din blender intr-o cratita mare, impreuna cu migdalele macinate si se amesteca 2-3 minute, la foc mic. Se adauga smantana si se amesteca pana ce se incorporeaza complet.

Se toarna sucul de limeta in cratita si se amesteca bine. Se asezoneaza cu sare, dupa gust, apoi se mareste flacara si se aduce sosul la punctul de fierbere.
Se adauga crevetii si se lasa pe foc, amestecand ocazional, 2-3 minute, pana se incing. Se servesc pe un pat de orez alb, cu bob lung, fiert si cu tortillas calde alaturi.