Cred sa sunt victima unui reflex pavlovian: cum da zapada, cum mi se face dor de… creveti. Sau, mai degraba, de locuri cu soare si mare, crevetii fiind doar un substitut culinar al acestor zone dupa care tanjesc in timpul uratelor ierni bucurestene.

Cum in saptamanile ce vor urma toate blogurile si site-urile culinare (si nici al meu nu va face o exceptie totala) va vor bombarda cu retete de iarna, profitati de aceasta ocazie ca sa va indepartati un pic de cele ale porcului. Ocazia este reprezentata de reteta de fata, una incropita de mine repejor, gatita in oarece stil asiatic, cu ce aveam prin bucatarie.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
800 g creveti decorticati (le puteti lasa doar codita, daca doriti)
2 linguri de sos de soia
1 lingura de amidon
100 ml fond de peste, sau de legume
2 linguri de suc de lamaie
2 lingurite de zahar
2 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
5 cm bucata de ghimbir, tocata
4 catei de usturoi, tocati
1 ardei iute rosu, curatat de seminte si tocat
2-3 linguri de patrunjel proaspat, tocat

Instructiuni:
Se desface amidonul cu 1lingura de apa rece.
Se amesteca intr-un castron sosul de soia cu suc de lamaie, 1 lingura de ulei si zahar, pana ce acesta din urma se topeste. Se adauga crevetii si se amesteca bine. Se acopera castronul si se lasa crevetii la marinat minim 15 minute, dar nu mai mult de 1 ora.

Se incinge bine un wok, sau tigaie mare. Se adauga restul de ulei si se incinge. Se adauga usturoiul, ghimbirul si ardeiul iute si se gatesc 1 minut la foc iute, amestecand continuu ca sa nu se arda.

Se adauga crevetii, cu marinada cu tot, si se gatesc 1-2 minute, pana ce incep sa-si schimbe culoarea. Se adauga brandy, amidonul desfacut cu apa si fondul. Se da mictura in clocot si se gateste 3 minute amestecand frecvent, sau pana ce crevetii sunt facuti, iar sosul s-a ingrosat putin.

Se ia wok-ul de pe flacara, se adauga patrunjelul tocat si se amesteca.
Se servesc crevetii imediat, alaturi de orez fiert.