Creveti prajiti in sos picant

Crevetii sunt un ingredient extrem de apreciat in intreaga Asie. Sunt gatiti, cel mai adesea, in asa fel incat sa absoarba aromele si gustul condimentelor, dar in acelasi timp sa-si pastreze textura ferma. Condimentele sunt folosite in asa fel incat sa nu acopere, ci sa puna in valoare gustul delicat al crevetilor.
Creveti prajiti in sos picant

Bucatarie: chinezeasca
Grad de dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 12 minute
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
3 linguri ulei de arahide
500 g creveti cruzi, curatati de vinisoarele negre si capete, dar lasati cu cochilie
2 lingurite radacina de ghimbir proaspata, tocata marunt
1 lingurita usturoi, tocat marunt
1 lingura ceapa verde, tocata
2 linguri de pasta de fasole neagra
2 lingurite de pasta de ardei iute
1 lingurita vin de orez Shiaoxing
1 lingurita zahar de trestie (sau zahar brun)
1/2 lingurita sos de soia light
1-2 linguri fond de pasare (sau supa preparata cu cubulete de concentrat / sau apa)
Instructiuni:
Intr-un wok fierbinte, se incinge uleiul si se prajesc crevetii la foc iute, amestecand continuu, timp de 4 minute.
Se aranjeaza crevetii pe partile laterale ale wok-ului, iar in mijloc se adauga ghimbirul si usturoiul si se prajesc, amestecand, pana ce incep sa-si elibereze aromele.
Se adauga atunci ceapa verde, pasta de fasole neagra si cea de ardei iute. Se amesteca, apoi se incorporeaza crevetii in aceasta mixtura.
Se micsoreaza putin flacara si se adauga vinul Shiaoxing, zaharul, sosul de soia si fondul de carne. Se acopera wok-ul si se gateste 1 minut. Se servesc crevetii imediat.
Sfaturi:
Cozi de creveti congelate se gasesc in Mega Image. Lasati-le la decongelat lent, peste noapte, in frigider.
Ulei rafinat de arahide se gaseste uneori in supermarketurile mari. Il puteti inlocui cu ulei rafinat de floarea-soarelui, iar vinul de orez Shiaoxing (pe care il puteti gasi in magazinele alimentare din Dragonul Rosu) cu un vin alb, demisec si aromat.
Pasta de fasole neagra se gaseste in magazinele alimentare din Dragonul Rosu.

11 comentarii pe “Creveti prajiti in sos picant

  1. mihai2206 spune:

    @Radu: Spune-mi si mie cate ceva de pasta aia de fasole neagra, te rog. E ambalata in borcane cea pe care o cumperi tu? Eu am fost o singura data la Dragonul Rosu si am descoperit un magazin chinezesc si am luat ceva ce mi s-a spus ca e pasta de fasole neagra dar e ceva cel putin dubios, ambalat intr-o punga de plastic vidata, fara termen de garantie. Crezi ca aia o fi?

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Asa am avut si eu. A stat in frigider vreo 2 ani si a fost Ok. Daca te gabdesti ce contine, fasole deja fermentata si condimente, vezi ca nu prea are ce sa se strice. Poti s-o transferi intr-un borcan cu capac ermetic, ca sa fie mai comod de umblat cu ea.

  2. memphis spune:

    Fain, creveti, specialitatea ta! Imi place reteta si este extrem de rapida si de simpla.
    Am doua intrebari: ce fel de orez ai folosit? In poza pare a fi un amestec de orez alb cu orez salbatic. Ce este lichidul situat intre patrunjel si ceapa verde, pe vasul din stanga?

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Am folosit un orez foarte nechinezesc, adica Basmati amestecat cu orez salbatic, caci asta aveam in casa. Lichidul este ulei brun de susan; am mai inmuiat crevetii in el, ca sa vad cum se schimba gustul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.