Va era dor de creveti? Mie da, mai ales dupa atata pui si porc, substitutele mele de miel. Am ales o reteta interesanta, parte a unei bucatarii exceptionale, cea provensala.

Provence este o provincie situata in sudul Frantei, renumita pentru bucataria sa cu puternice accente mediteraneene. Este o reteta robusta, traditionala, care se prepara rapid si se dovedeste, in final, a fi satioasa si usoara in acelasi timp.

Bucătărie: franceză
Dificultate: uşor
Cantitate: 2 porţii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gătit: 20 minute

Ingrediente:
1 lingura de ulei de masline extra virgin
1 ceapa, tocată
2 fileuri de ansoa, bine scurse şi taiate bucatele
1 ardei iute uscat mic, pisat
2 catei de usturoi, pisati
1/2 cutie de rosii tocate, circa 200 g
2 tulpini de telina, curatate si tocate
60 ml fond de peste, sau de legume (sau supa preparata din cubulete de concentrat)
1 lingurita de seminte de fenicul
coaja rasa fin si sucul de la 1/2 portocala
1/2 linguriţă de firişoare de şofran
160 g orez cu bob lung
250 g creveti cruzi, decorticati
sare
piper negru, macinat
frunze proaspete de busuioc, pentru servit

Instrucţiuni:
Se incinge uleiul într-o tigaie mare, neaderentă, prevazută cu un capac ermetic. Se adauga ceapa, telina, ardeiul iute si usturoiul si se gătesc la foc mediu, amestecand ocazional, timp de 5 minute, sau pana cand vegetalele se fac moi, dar nu se rumenesc.

Se adauga rosiile, cu suc cu tot, fondul, semintele de fenicul, bucătelele de ansoa, coaja si sucul de portocala; se asezoneaza cu sare si piper. Se da în clocot, amestecand, apoi se micsoreaza flacara si se acopera pe jumătate tigaia. Se fierbe încet, timp de 12 minute.

Intre timp, se sfarama firisoarele de sofran. Se pune pe foc oala cu apa clocotita. Se adaugă orezul si sofranul, se sarează si se fierbe 10-12 minute, sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana se face fraged.

Se da sosul de rosii din nou în clocot. Se adauga crevetii, se acoperă ermetic tigaia si se gatesc, la foc mic, timp de 3-4 minute, sau pană ce sunt facuti. Nu se gatesc mai mult, caci se intaresc. Se adauga busuiocul tocat si se amesteca.
Se scurge orezul şi se împarte între 4 boluri. Se pun deasupra creveţii cu sosul de rosii. Se ornează cu frunze de busuioc si se servesc imediat.