Creveti provensali

Va era dor de creveti? Mie da, mai ales dupa atata pui si porc, substitutele mele de miel. Am ales o reteta interesanta, parte a unei bucatarii exceptionale, cea provensala.
creveti provensali - Creveti provensali 1 - Retetele lui Radu
Provence este o provincie situata in sudul Frantei, renumita pentru bucataria sa cu puternice accente mediteraneene. Este o reteta robusta, traditionala, care se prepara rapid si se dovedeste, in final, a fi satioasa si usoara in acelasi timp.

Bucatarie: franceza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
1 lingura de ulei de masline extra virgin
1 ceapa, tocata
2 fileuri de ansoa, bine scurse si taiate bucatele
1 ardei iute uscat mic, pisat
2 catei de usturoi, pisati
1/2 cutie de rosii tocate, circa 200 g
2 tulpini de telina, curatate si tocate
60 ml fond de peste, sau de legume (sau supa preparata din cubulete de concentrat)
1 lingurita de seminte de fenicul
coaja rasa fin si sucul de la 1/2 portocala
1/2 lingurita de firisoare de sofran
160 g orez cu bob lung
250 g creveti cruzi, decorticati
sare
piper negru, macinat
frunze proaspete de busuioc, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge uleiul într-o tigaie mare, neaderenta, prevazuta cu un capac ermetic. Se adauga ceapa, telina, ardeiul iute si usturoiul si se gatesc la foc mediu, amestecand ocazional, timp de 5 minute, sau pana cand vegetalele se fac moi, dar nu se rumenesc.

Se adauga rosiile, cu suc cu tot, fondul, semintele de fenicul, bucatelele de ansoa, coaja si sucul de portocala; se asezoneaza cu sare si piper. Se da în clocot, amestecand, apoi se micsoreaza flacara si se acopera pe jumatate tigaia. Se fierbe încet, timp de 12 minute.

Citeste si articolul →   La masa cu stramosii – China (8)

Intre timp, se sfarama firisoarele de sofran. Se pune pe foc oala cu apa clocotita. Se adauga orezul si sofranul, se sareaza si se fierbe 10-12 minute, sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana se face fraged.

Se da sosul de rosii din nou în clocot. Se adauga crevetii, se acopera ermetic tigaia si se gatesc, la foc mic, timp de 3-4 minute, sau pana ce sunt facuti. Nu se gatesc mai mult, caci se intaresc. Se adauga busuiocul tocat si se amesteca.
Se scurge orezul si se împarte între 4 boluri. Se pun deasupra crevetii cu sosul de rosii. Se orneaza cu frunze de busuioc si se servesc imediat.

11 comentarii pe “Creveti provensali

  1. Ada spune:

    @Radu: nu stau prea bine la capitolul seminte dar am in vedere sa schimb aceasta stare de fapt 🙂 le gasesc la plafar sau prin hipermarket-uri?

    • Radu Popovici spune:

      @Ada: Cred ca se gasesc la magazinele naturiste, si poti folosi si macinatura de seminte, daca nu le gasesti intregi. Ai putea incerca chiar si cu amestec 5 arome daca nu gasesti nici fenicul si nici anason. Sau poti uita de ele, tot vei obtine o reteta gustoasa. Ceva mai putin aromata, dar asta este…

  2. Sabina spune:

    Radu, eu am gasit o pescarie unde au si creveti proaspeti (teoretic). Ma gandeam sa iau de acolo si de aceea te intreb pe tine ca esti specialistul 🙂 Ajung la noi in tara proaspeti sau sunt congelati si decongelati ulterior?

    • Radu Popovici spune:

      @Sabina: Nu au cum sa ajunga la noi proaspeti. Ar trebui sa fie adusi pe pat de gheata, cu avionul, imediat ce sunt prinsi, ceea ce este greu de crezut. Sunt aproape sigur ca au fost decongelati. Eu prefer sa iau din cei congelati, caci macar stiu ce s-a intamplat cu ei. De multe ori pestele si fructele de mare sunt congelate direct pe nava care i-a pescuit. In plus am folosit de foarte multe ori acesti creveti si nu am avut probleme cu ei.
      Oricum, daca te hotarasti sa-i iei pe cei “proaspeti”, uita-te atent sa nu fie patati (cand incep sa se strice capata un fel de vanatai, mai ales in zona capului), pielea trebuie sa nu fie mucilaginoasa, nu trebuie sa miroasa decat a mare, nu a amoniac sau a peste stricat, cochiliile trebuie sa fie cat mai intregi etc.. Poti citi si aici cum sa-i alegi.

  3. Ada spune:

    Este o reteta destul de rapida dar mult mai rapid dispar crevetii din farfurie 🙁 , niciodata nu mi se par indeajuns de multi 🙂 . Daca nu am seminte de fenicul, se pierde mult din aroma produsului final?

  4. Sabina spune:

    Buna Radu!
    As vrea sa cumpar cativa creveti proaspeti cu m-ai sfatui sa-i pregatesc …asa ca pentru un incepator intr-ale crevetilor. Ai atatea si atatea retete ca nu ma pot hotari 🙂
    Multumesc mult.

    • Radu Popovici spune:

      @Sabina: Buna Sabina! Sfatul meu este sa cumperi creveti cruzi congelati (au o culoare gri-albastruie) de la Mega Image. O punga de 500 g (circa 25 de creveti deja curatati de capete) costa 26 de lei. Mai trebuie doar sa le indepartezi cochilia si piciorusele. Din tot ce am incercat aceasta varianta este cea mai eficienta ca pret si cea mai buna calitativ. Ii decongelezi lent, peste noapte, in frigider, apoi ii cureti. O reteta simpla si foarte buna, este cea de Creveti cu usturoi (Gambas al ajillo), o celebra tapa binecunoscuta tuturor celor care au vizitat Spania sau Portugalia. Asta asa, de inceput, sa te familiarizezi cu modul in care se curata, cu timpii de gatit si cu gustul. Poti incerca apoi chiar reteta de fata, care nu este deloc complicata.

  5. simina spune:

    @Radu: Iata acea alta ocazie despre care vorbeam in comentariul trecut! 🙂 Voi incerca reteta aceasta, imi plac mult si crevetii, si orezul cu sofran; ai postat-o la fix pentru mine.

Dă-i un răspuns lui Radu Popovici Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.