Dupa atatea retete franceza, haideti sa ne delectam si cu ceva asiatic. Va propun astazi o reteta foarte colorata si decorativa, plina de savoare. Gustul este dulce-picant-afumat, cu un accent fin, de gust si aroma de nuca, provenite de la susan.
Bucatarie: vietnameza
Cantitate: 4 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
20 de creveti cruzi, decorticati
150 g de piept de pui afumat, taiat julienne
1 lingura de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
4 catei de usturoi, pisati
1/2 ardei iute rosu, pisat
2 cm bucata de ghimbir, data prin razatoarea mica
3 cepe verzi, taiate bucatele pe diagonala
1 morcov mare, taiat julienne
50 g radacina de telina, taiata julienne
1 ardei gras rosu, taiat fasiute subtiri
1 lingura de seminte de susan
1 lingurita de ulei brun de susan
2 lingurite de coaja rasa de limeta
1 lingura de suc proaspat de limeta
2 linguri de sos de peste
4 linguri de vin de orez (sau vin alb, sec)
2 linguri de zahar brun
3 linguri de sos de soia
firisoare de coaja de limeta, pentru ornat
Instructiuni:
Se amesteca sosul de soia cu uleiul de susan si cu sucul si coaja rasa de limeta. Se acopera si se lasa sosul sa stea pana ce ii vine randul sa fie folosit.
Intr-o craticioara cu fund gros se pune zaharul pe flacara medie, si se amesteca cu o spatula de lemn pana ce incepe sa se caramelizeze. Se adauga imediat, amestecand continuu, vinul de orez si sosul de peste. Se amesteca pana ce se dizolva zaharul. Se fierbe la foc mic 2 minute, pana ce sosul incepe sa se ingroase putin.
Intre timp, se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare, si se adauga fasiutele de piept afumat, crevetii, ghimbirul, usturoiul si ardeiul iute. Se soteaza rapid (stir-fry) 2 minute, pana ce carnea incepe sa se rumeneasca.
Se adauga sosul caramel din craticioara, ardeiul gras, morcovul si telina. Se gatesc ingredientele 2 minute, pana ce sunt bine incinse si incep sa se inmoaie.
Se adauga ceapa verde si se continua 20-30 de secunde. Se ia tigaia de pe foc si se scoate mixtura pe un platou.
Intre timp, intr-o tigaita mica, se prajesc uscat (fara ulei) semintele de susan pana ce incep sa sara si sa se faca aurii. Se iau de pe foc si se pun deoparte.
Se stropeste mixtura de pui si creveti cu amestecul de sos de soia, se presara cu seminte de susan prajite si se serveste imediat, ornata cu firisoare de limeta.
Sfaturi:
Creveti cruzi se gasesc, congelati, in Mega Image. Se decongeleaza lent, peste noapte.
Sos de peste, sos de soia, ghimbir, limeta si zahar brun se gasesc in aproape toate supermarketurile mari.
Vin de orez se gaseste in magazinele alimentare chinezesti de la Dragonul Rosu 1 si 2.
Delicioasa reteta, am facut-o ieri si a disparut in 5 minute. 🙂
@Laura: Mai fa-le o tura! 🙂
La multi ani, Radu! Am lipsit vreo doua saptamani de pe blogul tau si vad ca ai fost foarte activ. Ca de obicei. VOi incerca sa ma pun la curent cu noutatile. 🙂
Ma bucura aceasta reteta, mi-era dor de ceva asiatic picant si aromat, dupa porcariile de sarbatori. Am fost in tara la parinti dupa o pauza de 8 luni, asa ca iti inchipui ca au umplut masa cu toate cele. Abia asteptam din nou un ghimbir, un ulei de susan, o apsta de curry. Ma bucur ca le gasesc la tine.
@memphis: La multi ani! Chiar ma intrebam ce este cu tine. 🙂 Pai, hai sa bucatarim!